Læsetid: 3 min.

Et klik fra viden om smøg-røg

9. november 2000

Sundhedsstyrelsen kender ikke til viden om giftvirkninger af stoffer i cigaretrøg, men oplysningerne er ifølge Forbrugerrådets blad kun et enkelt museklik væk

Kort tid efter at tobaksindustrien i august frivilligt offentliggjorde en liste med 37 tilsætningsstoffer i danske cigaretter, advarede Sundhedsstyrelsen i et brev Sundhedsministeriet om, at debatten om rygnings skadelige virkninger kunne »afspores«, hvis opmærksomheden fremover blev rettet mere mod tilsætningsstoffer end mod tobakken.
Samtidig afviste styrelsen at kende til nogen myndighed, der sikkert kunne vurdere »alle de toksikologiske virkninger ved afbrænding af tilsætningsstoffer i tobak«, som det omhyggeligt blev formuleret.
Måske var denne del af styrelsens brev ikke helt udtømmende. I hvert fald skriver det nye nummer af Forbrugerrådets blad Tænk+Test, at oplysningerne kun er et enkelt museklik – eller en enkelt telefonsamtale – væk:
Labstat International i Ontario i Canada gennemfører hver eneste dag analyser af cigaretrøg med henblik på nøjagtig at fastslå indholdet af 44 kemikalier og tilsætningsstoffer. Prisen for en sådan laboratorieundersøgelse for et enkelt cigaretmærke er høj, ca. 600.000 kroner.
Men udgiften kan sættes i forhold til statens årlige indtægt på over 13 milliarder kroner i tobaksafgifter – eller i forhold til Skandinavisk Tobakskompagnis seneste årsregnskab, der viser et overskud efter skat på 1,3 milliarder kroner.

Gratis oplysninger
Med en laboratorieanalyse fra Labstad i hånden vil det være muligt at fastlægge tilsætningsstoffernes eventuelle giftvirkning, mener læge Stig Jørgensen, der snart er færdig med en ph.d.-afhandling om nikotin. En sådan toksikologisk analyse vil kunne udføres mange steder i Danmark.
Stig Jørgensen peger også på den frivillige samarbejdsaftale, der i foråret er indgået mellem tobaksindustrien og Sundhedsministeriet. Aftalen giver myndighederne ret til dokumentation for et givet stofs giftighed. Men ifølge Tænk+Test har myndighederne hidtil ikke benyttet sig af denne mulighed.
Men det burde man nok overveje, mener Stig Jørgensen: »Jeg føler mig overbevist om, at Skandinavisk Tobakskompagni allerede har fået gennemført en række analyser af deres produkter.«
Dansk Folkeparti har netop fremsat beslutningsforslag om bedre varedeklaration på tobaksprodukter.
Deklarationen skal være »ærlig, udførlig og fyldestgørende«, foreslår partiets sundhedspolitiske ordfører Birthe Skaarup. Til Information siger hun:
»Jeg vil godt støtte, at der bliver lavet en laboratorieundersøgelse af de danske cigaretter. De penge ville være givet godt ud – set i forhold til, at den danske levealder er lavere end i andre europæiske lande.«
Frank Aaen fra Enhedslisten stillede allerede i foråret beslutningsforslag om forbud mod tilsætningsstoffer i tobak, hvis de øger rygningens omfang. Han vil godt støtte Birthe Skaarups forslag, selv om han hellere så et forbud:
»Der er ikke så meget brug for snak og kampagner. Folk ved godt, at det er farligt at ryge. Efter min mening er Sundhedsstyrelsen for slap i denne her sag, så hvis ministeren ikke selv har taget et initiativ inden nytår, vil vi fremsætte vores forslag om forbud igen.«
Ifølge Informations oplysninger har Sundhedsstyrelsen fået et vink med et tømt askebæger om at kontakte de engelske sundhedsmyndigheder. Department of Health har opbygget en database med udførlige oplysninger om hele 600 stoffer, der indgår i britiske cigaretter.
I morgen kl. 14 falder der dom i retssagen i Norge, hvor en netop afdød storryger har anlagt sag mod tobaksfirmaet Tiedemann, som ejes af Skandinavisk Tobakskompagni. Uanset udfaldet forventes dommen at puste nyt liv i den hjemlige debat om borgernes muligheder eller mangel på samme for at få oplysninger om giftvirkningen af de omkring 4.000 kemiske forbindelser, der ryger ind i kroppen, hver gang man tager et hvæs.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her