Læsetid: 2 min.

K'NYT

3. november 2000


Nordmænd ud af brakvand
*Der er sket en hel masse godt nyt inden for norsk dramatik og norske filmmanuskripter efter mange års stilstand og brakvand. Det handler et nyt nummer af det norske kulturtidsskrift, Vinduet, om. Forfattere som Jon Fosse, Beate Grimsrud, Johnny Halberg og Erlend Loe er med til at præge denne udvikling. Vinduet nr. 2 har også et interview med den danske filmskolelærer og manuskriptforfatter (bag bl.a. Thomas Vinterbergs Festen), Mogens Rukov. Han siger bl.a., at det krav, han sætter for en fortælling, er, at den ’skal nærme sig det, der ikke længere er sandsynligt’... I øvrigt synes han, at instruktørparret brd. Cohen skriver nogle af de mest læseværdige manuskripter.

Lyrisk hemmelighed
*»En af Danmarks små gode hemmeligheder«, kalder kulturtidsskriftet Sentura digteren Laus Strandby Nielsen i sit november-nummer. Den 56-årige lyriker debuterede i 1970, og hans sjette digtsamling, Mellemrum, udkom i 1999. Erik
Skyum-Nielsen anmeldte den i Information som »en rig oplevelse, betagende og mærkværdig«. I bladet er også interview med folkene bag tv-krimi-serierne Rejseholdet og Skjulte Spor.

Islam er ikke truslen
*LO’s kulturelle vismandsråd – det med Carsten Jensen og Erik Clausen i spidsen – har formuleret sin første rapport med danskhed og medier som temaer. Truslen mod danskheden er ikke islam, men store sociale forskelle, konkluderes der. En af vismændene, forfatteren Thomas Winding, undrer sig i sit indlæg ikke blot over, at mange i det fredelig Danmark underholder sig med vold og porno i medierne, men også at aviserne anmelder dette med megen alvor og indforståethed, »som om det var en særlig kvalitet at være overfladisk.«

Produktionsstøtte til tre nye spillefilm
*Det Danske Filminstitut besluttede torsdag at give produktionsstøtte til tre nye spillefilm, hvoraf to er rent danske og en tredje en international co-produktion efter den såkaldte 60/40-ordning.
Niels Arden Oplev skal instruere Zentropa-produktionen Fukssvansen, Peter Bay instruerer Manden der ikke kunne sige nej for Magic Hour Films. Begge film får 5 mio. Derudover støttes Baltic Storm – en international thriller, der skal optages i Tyskland, Danmark og Malta – med 1,2 mio. kr. Smile Entertainment står som dansk co-producent, og den polskfødte Feliks Falk skal instruere ud fra et manuskript, der er baseret på en original historie af Jutta Rabe, Henning Witte og Kaj Holmberg.

Litteraturhus i København
*Fødevaresektoren har allerede et eget hus på tegnebrættet, men hvad med et litteraturhus i København? Forslaget kommer fra lyrikeren, Pia Tafdrup, og Kulturministeriets blad, Kulturkontakten, har forelagt ideen for en række bogfolk, der tilslutter sig. Dog ikke digteren Inger Christensen, der tvivler på, at der vil være basis for et sådant.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her