Læsetid: 2 min.

K'NYT

18. november 2000


Bibel med dronningevignetter
*Det Danske Bibelselskab udgiver nu Rigs-og slægtsbibelen, en bibeludgave i stort format i anledning af kristendommens 2000-års jubilæum. Bibelen har vignetter af Dronning Margrethe, og den udkommer samtidig på dansk, grønlandsk og færøsk, hvilket er første gang nogensinde. I den anledning er der præget tre kors i bindet, Dagmarkorset (Danmark), kløverbladskorset (Grønland) og hjulkorset (Færøerne). De tre kors er præget oven i hinanden, og ét af dem er guldbelagt, afhængigt af bibeludgavens sprog. Omslaget er designet efter idé af Dronningen.

Samråd om filminstitut
*Venstres kulturordfører, Ester Larsen, har kaldt kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen i samråd. Hun ønsker en redegørelse for »de kaotiske forhold på Filminstituttet«, som en uvildig rapport netop har afsløret. Mødet holdes 29. november. Ester Larsen siger til Politiken: »Nu må ministeren på banen og sikre, at Filminstituttet bliver en servicepræget, respekteret og professionel institution til gavn for dansk film. Ifølge rapporten har Filminstituttet problemer med strategi, planlægning og kommunikation både indadtil og udadtil. En mere massiv kritik kan man næppe forestille sig«.

En kender
*Vårt København er titlen på en spritzig og underholdende bog om ’Norske forfattere i Kongens by’, skrevet af kritikeren og litteraturhistorikeren Øystein Rottem, tidligere norsk lektor ved Københavns universitet. Med topografisk nøjagtighed og kendermine lokaliserer han alle in-stederne i den dragende stad, beboet og besøgt af de syv største blandt mange fra Holberg til Sandemose: Wessel på Gråbrødretorv, Amalie Skram i Klareboderne, Knut Hamsun på Nørrebro, Sigbjørn Obstfelder på Frederiksberg og Olaf Bull som kender af minefeltet. En 240 sider stor, velillustreret guide fuld af kolorit og fortællelyst med sin originale vinkel på litteratur- og byhistorien. En appel til danskernes fryd ved at blive set med andres øjne. Den er udgivet af Forlaget Press, Oslo.

e-bøger fra Bonniers
*Det store, svenske forlag, Bonniers, har lagt 15 bøger ud på Internettet, hvorfra de sælges som elektroniske bøger. Dermed følger Bonniers i sporet efter danske Gyldendal, der for kun et par uger siden lancerede et tilsvarende initiativ. Adresse: www,ebok.bonnier.se.

Muus på Sophienholm
*Grafikeren, tegneren og billedskæreren Jane Muus, som netop er fyldt 80 år, fejres med en retrospektiv udstilling på Sophienholm fra den 24. november til 20. januar. Jane Muus har skabt et rigt grafisk værk, som udstillingen forsøger at give et indtryk af. Jane Muus er kendt for sine bogillustrationer af bl.a. Herman Bangs Ved Vejen og Johannes V. Jensens Himmerlandshistorier, men hovedparten af hendes værker er selvstændige billeder uden litterær tilknytning af mennesker fra dagligdagen. ritzau

Det moderne menneske og kunsten
*Louisiana i Humlebæk viser for tiden udstillingen »Vision og Virkelighed«, der belyser avantgardebevægelserne i det 20. århundrede fra russisk konstruktivisme via futurisme og Bauhaus op til 90’ernes pluralisme. I den forbindelse medvirker billedkunstneren Per Arnoldi og arkitekturprofessoren Carsten Thau i en radiodebat om avantgarde-bevægelserne og mennesket. Det sker onsdag den 22. november kl. 19.20 i Louisianas Koncertsal. Ulla Strømberg fra P1 er ordstyrer.lb

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her