Læsetid: 2 min.

Læsehest med mus

7. november 2000

Gyldendal klikkede i går kampen om det elektroniske bogmarked i gang med udgivelsen af de første regulære e-bøger på dansk

e-bøger
Den danske forlagsbranche forsøger nu, med Gyldendal i spidsen, at tage ved lære af musikbranchens fejlslagne IT-strategi og komme piratkopiering i forkøbet ved selv at udgive e-bøger under kontrollerede former.
Gyldendal lancerede på et pressemøde i går de første regulære e-udgivelser på dansk. Der er i første omgang tale om et temmeligt begrænset udvalg på i alt syv titler, heriblandt skønlitterære værker af Klaus Rifbjerg, Ib Michael og Hanne-Vibeke Holst. På pressemødet understregede forlagsdirektør Stig Andersen, at der er tale om et eksperiment, som i første omgang skal afdække det nye medies muligheder, men som på længere sigt vil kunne udvides betragteligt og betyde et helt nyt marked for forlagene.
Allerede i dag har Gyldendal opslået en stilling som e-bogsredaktør med henblik på nye e-bogsudgivelser.

20 procent rabat
Teknisk fungerer det nye initiativ ved, at man køber – dvs. downloader – bøgerne direkte fra Gyldendals hjemmeside, hvor man samtidig betaler med betalingskort via PBS. e-bøgerne tilbydes i et format under Microsoft Reader, hvilket giver de ca. 1 million danskere, der har adgang til en computer med Windows, mulighed for at handle hos Gyldendal, mens Mac-brugere stadig er henvist til at gøre deres bogindkøb på traditionel vis.
Gyldendal og Microsoft har endvidere arbejdet sammen med firmaet Hewlett Packard, som fremstiller lomme-pc’ere, om en løsning, så bøgerne kan læses direkte fra firmaets fleksible lommecomputer, der ikke fylder mere end en almindelig paperback, men til gengæld koster i nærheden af 5.000 kroner.
Da opdyrkningen af det nye område med tiden vil betyde besparelser på tryk, lagerleje og distribution, er prisen for e-bøgerne foreløbig sat til 20 procent under prisen for den billigste papirudgave af den pågældende bog.

Kampen mod kopierne
Gyldendals satsning kommer i erkendelse af, at de elektroniske udgivelser om få år vil være en realitet under alle omstændigheder, ligesom musikindustrien har måttet sande, at kampen mod Internettet er tabt på forhånd. Forlagsbranchen forsøger at lære af pladeselskabernes fatale fejltagelse med at ignorere nettets distributionsmuligheder og dermed overlade det vigtige marked til piraterne.
Gyldendal og Microsoft har endnu ikke udviklet en tilfredsstillende beskyttelse mod ulovlig kopiering af forfatternes værker, men parterne forventer allerede næste år at være klar med en acceptabel løsning. De danske forfatterforeninger er gået aktivt ind i projektet for at sikre deres medlemmer, at den hidtidige copyright-beskyttelse ikke udhules af det nye medie. De danske forfattere er ifølge foreningerne bekymrede over den udvikling, der i øjeblikket finder sted i Kulturministeriet, hvor et udkast til en ny rettighedslov tyder på en forringelse af ophavsretten. Samtidig slog både forfatterforeninger og de tilstedeværende forfattere, Hanne-Vibeke Holst, Ib Michael og Klaus Rifbjerg, fast, at de så e-udgivelser som en positiv mulighed for at komme ud til en bredere kreds af potentielle læsere. Forfatterne reagerer blandt andet på en undersøgelse, der forudser, at 10 procent af bogmarkedet vil være digitalt allerede i år 2005.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her