Læsetid: 2 min.

Lange stemmesedler

7. november 2000

Folkeafstemninger om emner, som lovgivere i delstater ikke kan blive enige om, i voksende grad bliver lagt ud til vælgerne

Valg om emner
BOSTON – Når amerikanske vælgere hvert andet år møder op på valgstederne, bliver de i mange tilfælde overrakt en valgseddel, der kan tage utroligt lang tid at udfylde fra top til bund.
Årsagen: At folkeafstemninger om emner, som lovgivere i delstater ikke kan blive enige om, i voksende grad bliver lagt ud til vælgerne. I år er ingen undtagelse, og som sædvanlig kan udfaldet af flere afstemninger gå hen og få vidtrækkende konsekvenser på landsplan.
Det gælder f.eks. afstemninger i Michigan og Californien om indførelse af de såkaldte ’vouchers’ – kuponer til en vis værdi, som kan bruges af forældre til at betale for deres børns uddannelse i en privat folkeskole, hvis den kommunale skole ikke lever op til forventningerne.
Initiativet blev først undfanget af Nobelprismodtageren i økonomi, Milton Friedman, i 1955 og har indtil for nogle få år siden kun været genstand for akademisk debat. I takt med, at mange amerikanske folkeskoler er blevet dårligere til at uddanne elever har republikanerne grebet ideen og foreslået at tilbyde forældre med læsevanskelige børn eller fra fattige kår at sende deres afkom til en privat skole.

Virker tiltalende
Umiddelbart virker ideen tiltalende på de mange familier, som er frustrerede over, hvor få lærere skolerne har ansat og hvor håbløse vilkår eleverne arbejder under. I Florida er man begyndt at eksperimentere med kuponer på initiativ af guvernør Jeb Bush. Hans storebror George W. Bush har i sin valgkampagne fremlagt et forslag om, at forbundsstaten skal forære 1.500 dollar om året til familier, hvis børn dumper to-tre gange i kommunale skoler, og lade dem søge ind på en privat skole.
Forslaget er blevet mødt med voldsom modstand fra de fleste demokrater. De hævder, at kuponer vil dræne offentlige skoler for yderligere ressourcer. Hvorfor ikke finansiere kommunale skoler bedre? Det kunne vel løse problemerne. Hertil svarer republikanerne, at det ville være spild at øse flere midler ud på offentlige skoler. I deres øjne bør løsningen være at udsætte både elever og lærere for strammere kontrol og eftersyn.
Hvis ’vouchers’ bliver nedstemt i begge stater, kan det blive dødsstødet for bevægelsen.
Af andre interessante initiativer kan nævnes forslag om at indføre en strammere kontrol med salg af håndvåben på de såkaldte ’våbenmesser’ i Colorado og Oregon, hvor de værste skoleskyderier mellem børn har fundet sted. Det forventes, at initiativerne vil blive vedtaget. I Massachusetts har republikanerne foreslået at nedsætte indkomstskatten. I Montana og South Dakota skal man bl.a. stemme om at afskaffe arveskatten. 200 forslag skal til afstemning i hele USA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu