Læsetid: 3 min.

’Der er ligesom gået i selvsving'

7. november 2000

Mens mediestormen i weekenden rasede om stramning af flygtninges adgang til Danmark, sad den angivelige ophavsmand
i Nordjylland og undrede sig

Fra vor egen verden
Udlændingedebatten rasede weekenden over igen i de danske medier – denne gang blæst i gang af Jyllands-Postens store forsideoverskrift fredag: »S: Kovending i flygtningepolitik«.
I Gistrup ved Aalborg sidder den mand, der ifølge medierne skabte »kovendingen«, formanden for Socialdemokratiets flygtninge- og indvandrerudvalg Henning Hjort Jensen. De seneste dage har gjort ham nogle erfaringer rigere.
»Jeg har aldrig nogensinde været vant til den der bevågenhed. Så dér begår man nogle fodfejl, går jeg ud fra. På den måde har jeg været i skole og har lært noget. Når man har fået sådan en post, skal man formulere sig med lidt større varsomhed,« siger Henning Hjort Jensen til Information.
Baggrunden for de mange artikler er en samtale, Henning Hjort Jensen havde med en journalist fra Jyllands-Posten for tre-fire uger siden. De snakkede om kommissoriet for det kommende arbejde i det udvalg, han er formand for. I kommissoriet står blandt meget andet, at udvalget skal »udrede og afdække de konventionsbestemte vilkår for hele området m.h.p. en politisk vurdering af, om nogle artikler trænger til en modernisering«.

’Nyt udlændingeopgør’
Blandt de aviser, der skrev om sagen lørdag, var Aktuelt (overskrift: »S og R i nyt udlændingeopgør«). Avisen slår fast, at Socialdemokratiets flygtninge- og indvandrerudvalg har sat »brand i udlændingedebatten« ved at udsende »signaler om en strammere linje«.
Men Aktuelt har ikke talt med Henning Hjort Jensen selv, oplyser han. Det samme gælder Politiken (overskrift i lørdagsavisen: »Ny S-strid om flygtningepolitik«). Henning Hjort Jensen er »noget forbløffet«:
»En læser af Politiken kan ikke tro andet, end at avisen har snakket med mig. Det har den ikke. Hvis man skulle være lidt redelig, burde det fremgå, at det er et citat, de har nappet fra Jyllands-Posten, og at de ikke har talt med mig om det. Så ved jeg fremover, at det – selv om der er citationstegn – ikke behøver at betyde, at vedkommende har snakket med journalisten,« siger Henning Hjort Jensen.
Hvor de fleste øvrige medier lørdag greb Jyllands-Postens bold og spillede den videre ad velkendte baner – for eksempel via vestegnsborgmestrene Kjeld Hansen, Kjeld Rasmussen og Anders Bak – koncentrerede Information sig om at finde ud af, hvilke udtalelser fra Henning Hjort Jensen, der lå til grund for Jyllands-Postens forsidehistorie fredag. Om sit indtryk af lørdagens aviser siger han:
»Informations udlægning er rigtig. Og tættest på Information kommer Nordjyske Stiftstidende og så Berlingeren. Mange af de andre har ikke gjort sig den umage at snakke med mig om det. Der er ligesom gået noget i selvsving på baggrund af det, der stod i Jyllands-Posten. Det er lidt svært at styre for mig.«
Om sammenkædningen med de socialdemokratiske vestegnsborgmestres udtalelser, siger Henning Hjort Jensen:
»I det øjeblik, at jeg korrekt er citeret for, at vi vil se på, hvad der står i konventionerne, og det så følges af en borgmesterudtalelse om stramninger, kan man let komme til at læse det, jeg har sagt, som et oplæg til stramninger. Det har det ikke nødvendigvis været.«

Råd og vejledning
Han havde mandag eftermiddag endnu ikke taget stilling til, om han vil henvende sig til de medier, der har strammet eller skævvredet hans udtalelser:
»Nu vil jeg tage kontakt til partikontoret for at få råd og vejledning om, hvad jeg skal gøre. Jeg vil lytte til de mere erfarne for at høre, hvad der er klogeligst at gøre,« siger Henning Hjort Jensen.
Han mener ikke, at han kunne have oplevet den samme mediestorm og den samme skæve læsning af hans udtalelser, hvis han havde udtalt sig om eksempelvis landbrugspolitik:
»Jeg synes, at udlændingepolitikken og retspolitikken – og de konkrete sager med unge voldelige, især hvis de er fremmede – kalder på en ganske bestemt form for journalistik. Jeg tror, det er lidt specielt, det her område,« siger formanden for Socialdemokratiets flygtninge- og indvandrerudvalg.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her