Læsetid: 2 min.

Lurepasser med e-bøger

7. november 2000

Danske forlæggere sover roligt om natten og drømmer kun lidt om det nye

Salget
Danske forlæggere har generelt ikke travlt med at sælge deres bøger som e-bøger.
»Vi er lidt i venteposition. Vi lurepasser,« siger direktør Niels Borgen fra Borgens Forlag. »USA er jo foregangsland, men jeg har ikke indtryk af, at der sker det store på området. Jeg tror selvfølgelig, at der kommer et gennembrud, men før det tror jeg snarere, at print-on-demand (digital produktionsform på papir. Red.) slår igennem. Ikke sådan at man trykker et enkelt eksemplar på forespørgsel, men til små oplag. På bogmessen i Frankfurt fik jeg fornemmelsen af, at det er lige om hjørnet, også i Danmark.«
– Salg af bøger via Internettet?
»Mange har købt engelsksprogede bøger, men hvad de danske angår, er det min fornemmelse, at tallene er ganske små. Man foretrækker stadig at købe i den nærmeste boghandel eller supermarkedskæde.«

Øje på pioneren
»Vi lader Gyldendal være pioner og holder øje med dets erfaringer,« siger redaktionschef Lars Ringhof fra forlaget Aschehoug. »Vi har ikke selv fremskredne planer, men finder en form, som er med til at gøre indholdet mere interessant. Og hvordan sikrer man f.eks. forfattere deres indtægter?«
Med hensyn til print-on-demand siger Lars Ringhof, at produktionsformen endnu ikke har den helt store interesse for Aschehoug, der for en stor del udgiver kommercielle mainstream-bøger.

Richs-på-demand
»Nej, og det er ikke noget, jeg skammer mig over,« siger Ruben Blædel fra Forlaget Rhodos, på spørgsmålet, om man er langt fremme med e-bøger.
»Vi er et nicheforlag, som udgiver bøger i den lidt tunge ende om kunst, design, fotografi, etc., i en kvalitet, som ikke umiddelbart er så egnet for Nettet. Derimod har vi et tidsskrift, Scandinavien Journal of Design History, som ligger på flere udenlandske baser. Jeg kan forestille mig, at vi omkring vores kulturtidsskrift, Den Blå Port, vil få nogle net-events, men som et supplement til tidsskriftet.«
Rhodos har en bog på vej om de fordums så populære Richs-billeder. I forbindelse med den udkommer et katalog med fakta om hvert enkelt billede, trykt som print-on-demand. Rhodos har et vist, mindre salg af bøger via Nettet, især til internationale læreanstalter.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu