Læsetid: 4 min.

Massevoldtægt eller syg piges sexlyst

17. november 2000

Vidste de syv sigtede drenge i voldtægtssagen fra Bispehaven, at den 14-årige pige ikke ville have massesex? Det var omdrejningspunktet i forsvarernes og anklagerens afsluttende procedure i går

For første gang fik offentligheden i går indblik i dele af de oplysninger, der ellers kun er fremkommet for lukkede døre i voldtægtssagen fra Bispehaven i Århus i februar i år. Det skete, da forsvarsadvokaterne for de syv tiltalte drenge procederede i landsretssagen.
Oplysningerne, der bl.a. kommer fra den 14-årige piges egen forklaring bag lukkede døre, dannede et solidt grundlag i forsvarernes procedure. Den handlede nemlig i høj grad om, hvorvidt pigen er troværdig.
Dels har pigen for lukkede døre indrømmet, at hun to dage før episoden i skuret i Bispehaven havde samleje med en af de tiltalte i en kælder i Bispehaven, hvilket hun tidligere har nægtet. Yderligere havde hun sendt fire SMS-beskeder til en af de tiltalte, hvor hun søgte kontakt.
Det fik forsvarerne til at erklære hende for »dybt utroværdig«, »direkte løgnagtig« og for selv at indbyde til samlejerne, idet hun opsøgte den samme person to dage efter i skuret.
»Tyder det ikke på, at man frivilligt har indblandet sig?,« spurgte forsvarer Anders Mygind retorisk.
»Hendes overinteresse for sex er til fulde dokumenteret,« sagde ligeledes forsvarer Morten Wagner.
De lagde også til grund, at pigen ikke havde forsøgt at slippe væk fra skuret – f.eks. via et mobiltelefonopkald fra pigens veninde – ikke havde fysiske mærker på at have sat sig til modstand og ikke klart havde bedt drengene om at holde op.

Wild West
Pigens troværdighed blev af forsvarerne sat kraftigt på dagsordenen. Første del af retsmødet i går var således forsinket, fordi en af forsvarerne om morgenen havde modtaget et anonymt telefonopkald fra en socialpædagog, der hævdede, at en ungdomsskoleinspektør havde fortalt ham til en middag aftenen i forvejen, at pigen tidligere har forsøgt at anmelde drenge for voldtægt.
Retsformand Peter Lilholt valgte dog ikke at gå videre med sagen, da det ville tage for lang tid.
»Det er nogle hårde ord, der bliver sagt om pigens troværdighed,« sagde forsvarer Hanne Gullitz i sin procedure.
»Var det massevoldtægt eller en sexgal pige? Sandheden ligger nok et sted i mellem dem. Det, der startede som noget frivilligt, kan meget muligt have udviklet sig til noget ufrivilligt, men det er ikke noget, der kommer de tiltalte til skade,« sagde hun.
Der var blandt forsvarerne enighed om, at hændelsesforløbet meget vel kunnet have udspillet sig sådan, at pigen – efter at have haft et par frivillige samlejer – fortrød. Men det er i strafferetslig forstand ikke nok til at dømme nogen for voldtægt.
»De har bare fået en melding om, at der er en luder i skuret, og hvis det ikke vækker de boblende hormoner i den alder, ville det være mærkeligt. Men det gør ikke nogen til forbryder,« sagde Hanne Gullitz.
Forsvarerne begærede derfor frifindelse fra både anklagen om voldtægt og kravet fra pigen om 250.000 i erstatning med den begrundelse, at der ikke havde været fortsæt til voldtægt.
Men det var anklager Torben Ovesen ikke enig i.
»Der herskede en Wild West stemning med opråb, tilråb og flere kom til. Man småløber ned til skuret, man er meget ivrig, altså har man også på forhånd besluttet sig,« sagde Torben Ovesen.
Han pegede desuden på, at de tiltalte har sagt til politiet, at de var klar over, at det ikke var noget, som pigen syntes, hun ville være med til.
»Strafmæssigt er der derfor særligt skærpende omstændigheder: Ved at være så mange opretholdt man trusselsniveauet ved, at pigen ikke bare skulle tåle én selv, men også den næste og den næste,« sagde han.
Anklagemyndigheden ønskede desuden at straffe de tiltalte yderligere for at have haft sex med en mindreårig. Han pegede på cirka et års fængsel i alt.

Medicineret
En anden ny oplysning i sagen kom fra pigens lægerapport. Heraf fremgår det, at hun har været under medicinsk behandling med lægemidlet Soloft på grund af selvmordstruende depression. Lægen havde ordineret en for stor dosis, hvilket førte til, at han måtte halvere dosis flere gange, da pigen over for lægen beskrev sig selv som »euforisk«, »grænseoverskridende« og at hun »opsøgte dårligt selskab.«
»Pigens helbred er nøglen til det uforklarlige hændelsesforløb,« sagde derfor forsvarer Morten Wagner i sin procedure.
Han argumenterede for, at det var pigens uligevægtige tilstand, der havde fået hende til at have samleje med en af de tiltalte i kælderen to dage før episoden i skuret, ligesom det også var tilfældet i skuret.
Anklagemyndigheden fastholder på trods af de nye oplysninger, at der var tale om voldtægt. Og anklager Torben Ovesen ønskede med en skærpet straf for voldtægt også at give et symbolsk signal.
»I starten ønskede anklagemyndigheden ikke at skærpe straffene. Men eftersom der er sket adskillige massevoldtægter siden, er det vigtigt, at der i dag bliver sendt et klart signal om, at man ikke ved at være mange sammen, kan tiltvinge sig samleje med en pige og derefter hævde, at man ikke vidste, hun ikke ville – og blive frifundet,« sagde Torben Ovesen.
I byretten blev seks af drengene idømt seks måneders fængsel, hvoraf halvdelen var ubetinget og afsonet med deres varetægtsfængsel. En syvende blev dømt til ophold på en institution for personer med vidtgående psykiske handicap.
Drengene blev dømt for voldtægt, forsøg på voldtægt og medvirken til det. To andre drenge var også sammen med pigen i klubskuret, men blev ikke tiltalt, fordi de var under 15 år.
Der er domsafsigelse i sagen i Vestre Landsret i dag.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu