Læsetid: 1 min.

Mellemøst-topmøde på vej

4. november 2000

Trods fortsatte sammenstød har Barak og Arafat overraskende accepteret at mødes igen, afslører israelsk forhandler

Oslo synes at være stedet, hvor de mellemøstlige gennembrud sker. Sent onsdag lykkedes det trods fortsatte sammenstød norske, israelske og palæstinensiske medlemmer af Socialistisk Internationale at få et topmøde i stand mellem Israels ministerpræsident Ehud Barak og den palæstinensiske selvstyrepræsident Yasser Arafat.
Topmødet, der blev aftalt efter forhandlinger i Oslo onsdag, skal ifølge Informations kilder finde sted i Socialistisk Internationales regi, men tid og sted er endnu ikke fastlagt.
»Heldigvis har begge ledere accepteret at deltage, og det er bestemt et gennembrud«, siger den israelske forhandler i Oslo, tidligere vicedirektør for det israelske udenrigsministerium og nu medlem af Arbejderpartiets internationale udvalg, Colette Avital, til Information.
Siden våbenhvileforhandlingerne i Sharm el-Sheik for to uger siden har de to ledere ikke ønsket at mødes ansigt til ansigt, hvilket bl.a. har fået den amerikanske præsident Bill Clinton til at invitere dem til Det Hvide Hus med et løfte om, at de ikke behøver at tale sammen men kan mødes med præsidenten hver for sig.
Om formålet med topmødet inden for rammerne af den socialdemokratiske sammenslutning, siger Avital:
»Vi har fundet det vigtigt at udnytte alle kanaler til at undersøge, om ånden fra Oslo virkelig er død, eller om det stadig er muligt at tale sammen«.
Socialistisk Internationale har tidligere spillet en vigtig rolle i fredsprocessen, bl.a. ved at holde kontakterne mellem Israel og PLO åbne i slutningen af 90’erne, mens Benjamin Netanyahus Likud-regering var ved magten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her