Læsetid: 0 min.

Miljøgrupper: Bryd med USA

28. november 2000

Danske miljøgrupper vil diskutere strategi for en klimaaftale uden USA’s deltagelse

Efter sammenbruddet i forhandlingerne om en international klimaaftale i Haag, vil de danske miljøgrupper arbejde for en aftale, der kan træde i kraft, uden at USA er med.
»Der er alligevel ikke en kinamands chance for, at USA vil tiltræde aftalen, slet ikke hvis den næste amerikanske præsident bliver George W. Bush,« siger Tarjei Haaland, Greenpeace Danmark.
Sammen med 92-gruppen, der omfatter næsten alle miljø- og udviklingsorganisationer i Danmark, vil han arbejde for en strategi, der i stedet søger en aftale mellem EU, Japan og Rusland.

EU var ubøjelig
Miljøminister Svend Auken og hans EU-kolleger arbejdede i Haag for en aftale, der kunne accepteres af USA men træde i kraft, selv om USA’s kongres eller den kommende præsident blokerer den.
Men 14 af de 15 EU-ministre sagde stop, da de fik forelagt et kompromis, som bragte selve målet i fare. Målet er i første omgang at skære 5,2 procent ned på udslippet af CO2 og andre drivhusgasser fra industrilandene.
Den hollandske miljøminister, Jan Pronk, som var leder af forhandlingerne i Haag, prøvede til det sidste at få EU og USA til at mødes.
»Det var EU, der var ubøjelig og ikke ville bevæge sig det sidste stykke,« sagde Pronk søndag til det franske nyhedsbureau AFP.
Den franske avis Libération har forelagt tanken om en aftale uden USA for den franske miljøminister Dominique Voynet, der førte forhandlingerne på EU’s vegne. Hun svarer: »Det kunne man forsøge, men hvilken rækkevidde ville en aftale have, hvis den ikke omfatter den vigtigste og langt den største producent af CO2 i verden?«
På et eller andet tidspunkt må det gå op for amerikanerne, at en person i Houston slipper fem gange så meget drivhusgas ud som en gennemsnitlig franskmand, siger hun.

Glæde på Wall Street
En del af de amerikanske miljøgrupper mener, at europæerne forpassede deres bedste chance i årevis for at få en aftale med USA.
Avisen The Wall Street Journal glæder sig over, at aftalen ikke blev til noget.
Avisen skriver, at fundamentalistiske miljøgrupper har taget den franske og tyske regering som gidsler og kalder Dominique Voynet for »den unge ypperstepræstinde for den galliske miljøbevægelse«.
»Hvad Clinton-regeringen tilbød var ikke et kompromis, men en overgivelse. Nu får en ny præsident chancen for at genforhandle det hele og bringe verden tilbage til Newtons logik,« skriver bladet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her