Læsetid: 2 min.

Når underhunden bider

20. november 2000

Jugoslavisk stormester skambidt af ukendt tuneser

Skak
Et gammelt journalist-mundheld vil vide, at ’hund bider postbud’ ikke er nogen nyhed, men at det omvendte – ’postbud bider hund’ er det. Tilsvarende er det i skakkens verden ikke videre interessant, at en stormester har nedlagt en ukendt amatør, mens man til gengæld spærrer øjnene op, når det lykkes en ’underhund’ at sætte tænderne i en af de professionelle overhunde.
I første runde af skak-OL i Istanbul var der lagt op til en sejr på 4-0 til Jugoslavien over Tunesien, da disse to hold satte sig til brætterne. Og ved de tre brætter forløb det planmæssigt. De små hunde måtte give sig. Men på andet bræt blev den jugoslaviske stormester Ilincic på det nærmeste skambidt, da han med med de sorte brikker mødte en helt ukendt spiller ved navn Doghri:
1.e4 c5 2.Sf3 d6 3.d4 cxd4 4.Sxd4 Sf6 5.Sc3 a6 6.Lc4 e6 7.Lb3 b5 8.Df3 Db6 9.Le3 Db7 10.0–0–0 Sbd7 11.The1 Le7 12.Dg3 b4? Sorgløst spillet. Doghri knurrer ildevarslende med: 13.Sf5! bxc3 14.Sxe7 cxb2+ 15.Kb1 Sxe4 ...
Hvad ellers? 15...Kxe7 16.Dxd6+ Kd8 17.Lb6+ Ke8 18.Lc5 Kd8 19.Lxe6! så ikke ligefrem tillokkende ud.
16.Dxg7 – grrr! – Tf8 17.Sd5 a5 18.Lh6 a4 19.Txe4 axb3 20.Txe6+!
Ren flænsing. Der er mat på e7, hvis han slår det tårn. Så kongen må vige:
20. - Kd8 21.Lg5+, Opgivet.
Vi mindes historien om indbrudstyven, der i et fremmed hus hører en stemme sige: ’Jeg kan se dig, og Jesus kan se dig’. Tyven tager mod til sig og lader sin lommelygte flakse rundt i rummet. Der sidder en papegøje på en pind, og den gentager: ’Jeg kan se dig, og Jesus kan se dig’. Tyven udbryder lettet: ’Ha, jeg er sgu da ikke bange for en skide papegøje’. ’Muligvis’, siger papegøjen, ’men Jesus ... det er rottweileren, der kommer farende dér!’
Det sku’ vær’ så godt ... og så blev det faktisk kun nogenlunde. Det danske herrehold ved skak-OL i Istanbul var seedet som nummer 19 og endte som nummer 21. Curt Hansen tog på førstebræt en hård tørn, da han kun sad over mod Moldavien. Resultatet af hans tretten partier blev to gevinster, et tab (i sidste runde mod bulgareren Topalov) og hele ti remiser. Peter Heine Nielsen vandt tre partier, tabte et enkelt (mod en stærk kineser) og remiserede i syv. Lars Bo Hansen blev den eneste ubesejrede dansker: Tre gevinster og otte remiser blev hans fine facit. Sune Berg måtte lade sig nøje med 50 procent i form af to gevinster, to nederlag og seks remiser. Lars Schandorff sad som første indskiftningsspiller ved brættet i otte partier: Tre gevinster, et nederlag og fire remiser, mens Steffen Pedersen i sine tre partier viste stor alsidighed: En gevinst, et tab og en remis.
På dameholdet var Evgenia Peicheva Hansen (med 7,5
points af 12 mulige) og Elena Steffensen (med 7 af 11) de store profiler – Elena klarede sig endda ubesejret gennem turneringen. Oksana Vovk havde det hårdt på førstebræt, men fik dog scoret 3,5 af 11, mens Christine Jensen på fjerdebræt stod for tre af otte mulige points.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her