Læsetid: 2 min.

Nice kan udløse nyt retsopgør

24. november 2000

SF’s nej til patent-artikel er kun en forløber for større diskussioner

Den kommende EU-traktat risikerer at blive genstand for et dansk retsopgør, med mindre regeringen frivilligt sender traktaten til folkeafstemning – og det tyder intet på.
Det nuværende traktat-udkast, som det franske formandskab har udarbejdet, rummer nemlig en række forslag, som kan medføre dansk suverænitetsafgivelse.
Derfor vil Keld Albrechtsen, Enhedslisten, have hele den færdige traktat gennemgået af uafhængige jurister for at få klarlagt, hvorvidt enkelte bestemmelser betyder afgivelse af suverænitet i Grundlovens forstand.
Normalt er det Justitsministeriets og Udenrigsministeriets lovkontorer, der tager stilling til den slags, men Keld Albrechtsens tillid til deres upartiskhed er ikke stor.
»Hvis det er regeringens holdning, at bestemte artikler i traktaten ikke medfører suverænitetsafgivelse, så har de i lovkontorerne en forbløffende evne til at nå til samme resultat,« siger han. »Derfor kunne jeg godt tænke mig, at vi fik tre professorer fra universitetsverdenen til at læse hele traktaten igennem.«
Når de til andre konklusioner end ministeriernes folk, er vejen banet for en grundlovssag mod regeringen, hvis den prøver at få traktaten gennem Folketinget med almindeligt flertal.
»Det vil ikke blive Enhedslisten, der lægger sag an mod regeringen, men enhver har jo ret til at gå til domstolene,« siger Keld Albrechtsen. »Og Højesteret besluttede i forbindelse med grundlovssagen, at den er kompetent til at behandle den slags sager.«
Keld Albrechtsen kan indtil videre få øje på fire forslag, der vil medføre suverænitetsafgivelse, hvis de skrives ind i den færdige traktat:
*Ændring af artikel 93, så Ministerrådet kan indføre direkte skatter.
*Ændring af artikel 133, der handler om EU’s deltagelse i WTO-forhandlinger.
*Ændring af artikel 229a, således at en domstol under EU kan afgøre tvister på patent-området.
*Ændring af EU-Kommissionen.
Indholdet i disse forslag er i høj grad af teknisk karakter, og det vil kræve komplicerede juridiske udredninger at afgøre, hvorvidt de medfører suverænitetsafgivelse. På ét punkt har regeringen dog fået et klart signal. Eksperter i EU-ret har i de sidste par dage i Berlingske Tidende meldt ud, at forslaget om ændringer på patentområdet efter deres mening vil medføre suverænitetsafgivelse. Det har affødt spekulationer om, hvorvidt regeringen planlægger at få hele Nice-traktaten vedtaget med fem sjette-dels flertal i Folketinget for at undgå en folkeafstemning om emnet.
Det vil dog også kræve SF’s stemmer. Og dem har regeringen ingen udsigt til. På det nuværende grundlag afviser SF nemlig at stemme for en traktat, der rummer de foreslåede ændringer på patent-området.
»Vi er imod forslaget til ændring af artikel 229a, og vi opfordrer regeringen til at sørge for, at det bliver skrevet om under de kommende traktat-forhandlinger,« siger SF’s ordfører, Ole Sohn.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her