Læsetid: 2 min.

Øl, fisse og hornmusik

11. november 2000

’Road Trip’ er en vellykket opdatering af 70’ernes hæmningsløse collegekomedier

Ny film
Den amerikanske filmindustri har i løbet af 90’ernes teenagebølge ivrigt forsøgt at modernisere den voldsomt populære, løsslupne ungdomskomedie, der nåede et foreløbigt højdepunkt i slutningen af 70’erne med John Landis’ vanvittige Deltakliken (1978). Men alle anstrengelser har været forgæves – indtil nu.
Todd Phillips’ Road Trip er i hvert fald en film, der rummer et vist mål af galskab og anarki, og som tør nogle af de ting, den beslægtede American Pie trods alt ikke turde. Præmissen for Phillips’ film er temmelig tynd og kun et påskud for at slippe gækken løs på bedste frathouse-manér med øl, fisse og hornmusik.
Fire collegekammerater, Josh, E.L., Rubin og Kyle, må drage tværs gennem USA for at stoppe en pakke, der er på vej til Josh’ kæreste Tiffany. Ved en fejltagelse er et videobånd med en nats saftig sex mellem Josh og den smukke Beth havnet i pakken og truer derfor med at ødelægge forholdet mellem de to barndomskærester.
Det bliver selvfølgelig en temmelig begivenhedsrig tur fyldt med underlig sex, god pot, kold øl, uforskammede personager og dansevenlig musik.

I egen ånd
Road Trip synes næsten modelleret oven på Landis’ genre-definerende film – titlen udspringer fra en replik i Deltakliken. Skøre karakterer uden hæmninger blandes skamløst med fredelige unge mennesker, og fuldstændig sindssyge situationer får lov at folde sig ud, uden at den mindste fornemmelse for pli og mådehold demonstreres.
Deltaklikens producent, Ivan Reitman, har da også produceret Todd Phillips’ film, åbenbart i egen ånd, så den i bund og grund ufarlige amerikanske teenagekomedie får et drej over mod noget, der er knap så håndterligt og uskadeligt.
De unge skuespillere – ikke mindst Tom Green som den mildest talt besynderlige Barry viser stort komisk talent – får i denne slags film lov at agere uden de store restriktioner, og de og filmen bevæger sig ofte helt derud, hvor man enten får et latteranfald eller hovedrystende forlader biografen.
Road Trip er platituder, barnagtigheder, spidsfindig satire, intelligent humor og fjollet slapstick-komik i én stor, uskøn, men meget morsom pærevælling. Og gud ske lov og tak for det.

*Road Trip. Instruktion: Todd Phillips. Manuskript: Scott Armstrong og Todd Phillips. Amerikansk (Palads, Scala og CinemaxX i København og en hel del biografer i provinsen)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her