Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

30. november 2000


Serbiske styrker genindtager landsby
*Specialenheder fra det serbiske politi genvandt onsdag kontrollen over en landsby tæt på grænsen til Kosovo, som i den seneste uge har været holdt besat af etnisk albanske oprørere.
Politi bevæbnet med maskinpistoler mødte ingen modstand, da det rykkede ind i landsbyen Lucane, hed det i en rapport fra en tv-fotograf, der befandt sig i området. Der kunne høres enkelte skud, og i det fjerne hørtes rumlen fra eksplosioner.
Det serbiske politi trak sig ud fra landsbyen i sidste uge, da fire betjente blev dræbt under et angreb fra de albanske oprørere. Det fik alarmklokkerne til at lyde i Beograd og i de vestlige hovedstæder.
Der har været relativt roligt i området de senere dage, og tirsdag meddelte den NATO-ledede styrke KFOR, at den havde udvirket en våbenhvile mellem parterne.
En talsmand for det serbiske politi understregede, at med onsdagens aktion har betjentene ikke bevæget sig ind i den afmilitariserede stødpudezone, der blev etableret ved Kosovo-krigens afslutning sidste år på grænsen mellem Serbien og Kosovo.
Ifølge aftalen fra sidste år har serbiske politi ikke lov til at bevæge sig ind i et fem kilometer bredt bælte på den serbiske side af grænsen.
I Lucane slog snesevis af betjente sig ned i midten af den overvejende albanske by, og deres kommandoleder opsøgte en landsbyældste og forsikrede ham om, at ingen ville lide overlast.

Heyerdahl fortsat chef for Orkla
*Koncernchef Jens P. Heyerdahl bliver siddende som koncernchef i den norske industri- og mediekoncern Orkla, der netop har købt Berlingske.
Det blev klart efter et ekstraordinært bestyrelsesmøde i Orkla onsdag, hvor bestyrelsen koncentrerede sig om en undersøgelsesrapport om Heyerdahls angiveligt tvivlsomme aktietransaktioner.
Artikel side 4

Sharon parat til at efterfølge Barak
*Israels højreorienterede oppositionsleder Ariel Sharon erklærede sig onsdag parat til at udfordre premierminister Ehud Barak ved det kommende parlamentsvalg. Et valg, som tirsdag blev udskrevet af den trængte premierminister.
Men oppositionen holdt samtidig en dør åben for yderligere forhandlinger om dannelsen af en samlingsregering. Sharon har de sidste to måneder ellers afvist at indgå i en bred regering med Barak.
Leder på bagsiden og artikel side 5

Dansk a-kraft- politik er hyklerisk
*Danmark taler med to tunger i spørgsmålet om atomkraft, mener en række miljøorganisationer.
Miljøminister Svend Auken (S) sloges i sidste uge på FN’s klimakonference i Haag med næb og kløer for, at industrilandene ikke skal bekæmpe deres voksende udslip af drivhusgasser ved at bygge CO2-fri atomkraftværker i de fattige lande.
A-kraft er ikke en bæredygtig energikilde, fastslog Auken.
Men samtidig er der ifølge miljøorganisationerne reel risiko for, at økonomiminister Marianne Jelved (R) i den kommende uge vil stemme for, at Danmark gennem Den Europæiske Udviklingsbank (EBRD) skal støtte færdiggørelsen af to atomreaktorer i Ukraine.
»Det ville være meget pinligt og udtryk for et ekstremt hykleri, hvis Danmark siger ja til a-kraft i Ukraine,« siger energimedarbejder Tarjei Haaland fra Greenpeace.

EL: Dommernes bi-jobberi skal stoppe
*Folketinget skal på næste torsdag diskutere højesteretsdommernes bijobberi. Det er Enhedslisten, der har foreslået, at man skal begrænse den enkelte dommers muligheder for at have for mange bijob.
»Der skal ikke være nogle få dommere, der har nogle tusinde ben. Det går ud over arbejdet i Højesteret,« siger Enhedslistens retsordfører, Frank Aaen.
Men forslaget vinder sandsynligvis ikke flertal i Folketinget. Tidligere har justitsminister Frank Jensen (S) afvist lovgivning på området.
Artikel side 4

Danskerne bruger mindre energi
*Vi bruger mindre energi, men til gengæld koster det os flere penge. Danmarks Statistik oplyser, at energiforbruget fra 1998 til 1999 faldt med 3,1 procent. I den samme periode gik det den anden vej med danskernes udgifter til energien – de steg fra 94,2 milliarder kroner til 104,1 milliarder kroner. Det svarer til en stigning på mere end 10 procent.

Lockerbie-mistænkt ikke frifundet
*En anklaget i Lockerbie-bombesagen bliver ikke løsladt. Dommerne i sagen om bombeattentatet over den skotske by Lockerbie i 1988 afviste onsdag kravet om frifindelse fra én af de to libyske anklagede, Al-Amin Khalifa Fhimah. Dermed afviste dommerne, at den mistænkte skal løslades på grund af mangel på bevis.
Tirsdag havde Fhimahs forsvarer bedt retten om at droppe sagen med den begrundelse, at bevismaterialet i den syv måneder lange retssag var for tyndt.
Men det afviste dommerne.

Jyllands-Posten i politiets søgelys
*Morgenavisen Jyllands-Postens forretningsmetoder i den østjyske aviskrig vil i den kommende tid blive undersøgt af bagmandspolitiet.
Bagmandspolitiet skal ifølge Århus Stiftstidende undersøge de metoder, som Jyllands-Postens datterselskab, Ejendomsavisen, brugte, da avisen i slutningen af 1990’erne blev det største på det østjyske marked for ejendomsannoncer.
Hovedkonkurrenten Århus Stiftstidende klagede for et år siden til Konkurrencestyrelsen over de rabataftaler, som Ejendomsavisen havde indgået med de østjyske ejendomsmæglere. Efter en ransagning afgjorde Konkurrencerådet i juni i år, at Ejendomsavisens aftaler med 87 ejendomsmæglere var i strid med Konkurrenceloven.
»Vi har nu sendt sagen til bagmandspolitiet og bedt dem overveje en tiltalerejsning,« siger kontorchef i Konkurrencestyrelsen, Hans Kirkegaard, til Århus Stiftstidende.

Røde Kors øger indsatsen i Irak
*Internationalt Røde Kors vil tredoble hjælpeindsatsen i Irak, hvor den civile befolkning lider hårdt under de godt 10 år lange FN-sanktioner.
Overlæge Freddy Karup Pedersen, der er leder af Rigshospitalets børneafdeling og præsident for Dansk Røde Kors, er netop vendt hjem efter et ugelangt besøg i Irak, og han siger, at der er et meget stort behov for hjælp: »Det synes at stå klart, at den olie-for-mad-aftale, som tillader Irak at sælge olie for at købe mad og medicin, ikke er tilstrækkelig til at afhjælpe konsekvenserne af sanktionerne.«

Flygtningenævn bør have ankeinstans
*Indenrigsminister Karen Jespersen (S) bør gøre rede for tre asylsager, der tirsdag blev skildret i DR’s program Rapporten.
Det mener professor i folke- og menneskeret ved Københavns Universitet, Ole Espersen. Han vurderer, at offentligheden har krav på en redegørelse om de tre asylsøgersager.
Programmet, der bl.a. skildrede, at Danmark har sendt et torturoffer tilbage i armene på sine bødler stiller spørgsmål ved, om sagsbehandlingerne i Udlændingestyrelsen og Flygtningenævnet er grundige nok.
SF’s medlem af Folketingets Retsudvalg, Knud Erik Hansen, mener, at hovedproblemet er, at Flygtningenævnet er uden en ankeinstans – det bør den have.

Fransk lov tilpasser sig virkeligheden
*Efter en ophedet debat besluttede det mandsdominerede franske parlament tirsdag, at give kvinder inden for industrien lov til at arbejde om natten.
Med 100 stemmer for og ikke mindre end 68 imod vedtog Nationalforsamlingen (det franske underhus) et regeringsforslag om ligestilling på arbejdsmarkedet og dermed ophævelse af et hidtidigt forbud mod, at kvinder arbejder om natten.
Anslået over en halv million franske kvinder bryder allerede loven om natarbejde. Af dem har 80.000 kvinder fast natarbejde.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her