Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

16. november 2000


Israel vil smide ’fløjlshandskerne’
*Israel sætter nu hårdt mod hårdt i konflikten med palæstinenserne.
Det sagde den israelske kabinetsminister Benjamin Ben-Eliezer onsdag samtidig med, at palæstinenserne begravede endnu tre døde teenagere, dræbt af israelske kugler tirsdag.
»Der er ingen tvivl om, at det, der foregår på vejene, er krig. Jeg kan ikke forestille mig, at kabinettet længere vil fortsætte den mere tilbageholdende politik,« sagde Ben-Eliezer med henvisning til de seneste drab på israelere.
Bevæbnede palæstinensere skød og dræbte fire israelske statsborgere, mens de kørte i bil på Vestbredden mandag.
Nye trusler fra den palæstinensiske Fatah-bevægelse om at uddrive alle israelere fra Vestbredden og Gaza satte den israelske hær i højeste beredskab onsdag, hvor palæstinenserne markerede årsdagen for, at staten Palæstina blev udråbt i 1988.
»Situationen er ødelæggende, og der er ingen tvivl om, at den er blevet markant værre. Det er simpelthen ikke muligt at fortsætte i samme spor, og ingen skal tro, at de kan lade blodet fra jøder flyde, uden at vi vil reagere på det,« lød det advarende fra kabinetsministeren, der er fungerende premierminister, når Ehud Barak er udenlands.
Flere steder på Vestbredden og i Gaza udbrød der voldsomme kampe onsdag mellem bevæbnede palæstinensere og israelske styrker.
Syv palæstinensere blev dræbt. Dermed mindst 225 mennesker dræbt, siden konflikten brød ud for syv uger siden. Langt størstedelen af ofrene er palæstinensere.

Fortsat ballade om Floridas stemmer
*De juridiske slagsmål om, hvorvidt der skal gennemføres manuelle genoptællinger af Florida-stemmer fra det amerikanske præsidentvalg, fortsatte onsdag med uformindsket styrke. En uge efter det tætteste præsidentvalg i nyere amerikansk historie, skiller 300 stemmer den republikanske og den demokratiske kandidat.
Demokraternes juridiske chefrådgiver, tidligere udenrigsminister Warren Christopher, meddelte onsdag, at demokraterne vil bede Floridas højesteret afgøre, hvorvidt en række amter i delstaten må gennemføre manuelle genoptællinger.
Begæringen kommer timer efter, at Floridas statssekretær, republikaneren Katherine Harris, havde indgivet en hastebegæring til samme højesteret for at standse de manuelle genoptællinger.
Leder på forsiden

Ørestadsselskabet betaler mia. regning
*Ørestadsselskabet har accepteret at betale 575 mio. kr. til entreprenørkonsortiet Comet. Comet fremsatte sidste år krav mod Ørestadsselskabet om ekstrabetalinger på 1,3 mia. kroner. Beløbet skulle dække en række forhold, som efter Comets mening bar skylden årelange forsinkelser.
Forliget indebærer, at alle disse krav nu betragtes som endeligt afgjort, og at andre 260 enkeltstående krav fra Comet bortfalder. Endelig indebærer aftalen, at Comet ikke – som krævet af Ørestadsselskabet – skal betale en bod på 200 mio. kr. for de 24 måneders forsinkelse af tunnelanlæggene.
»Den gør rent bord med hensyn til hele den første periode i anlægsarbejdet, der jo som bekendt var præget af store problemer. Aftalen betyder, at vi skal lægge 375 mio. kr. oven i de 200 mio., som vi allerede i 1999 udbetalte som forskud til Comet,« udtaler formand for Ørestadsselskabets bestyrelse, Henning Christophersen.

EU afviser fransk kogalskabs-forslag
*Alle øvrige EU-lande afviser Frankrigs forslag om et totalforbud mod brug af kød- og benmelsfoder til dyr. Dermed synes den store danske eksport af det proteinrige dyreaffald ikke foreløbigt truet.
Det var konklusionen efter den første samling blandt EU-landenes eksperter, efter at den franske kogalskabspanik kulminerede med mandagens franske plan om blandt andet at udvide forbudet mod benmelsfoder til alle slags dyr. På et møde i Det Stående Veterinærudvalg blev det franske forslag afskrevet som nytteløst.
Leder på bagsiden og artikel side 4

SF vil slække forbeholdet
*Det danske forsvarsforbehold gør nu så ondt på SF, at partiet mener, at det kan blive nødvendigt med en ny folkeafstemning. Det siger SF’s forsvarsordfører Villy Søvndal til Aktuelt.
»Regeringen gør alt, hvad den kan for at få forbeholdet til at fremstå absurd. Det er ikke rimeligt, at der bliver sat en kæp i hjulet for, at vi kan deltage i humanitære aktioner. Det har aldrig været meningen med forbeholdet,« siger Villy Søvndal.
En kommende folkeafstemning skal afgøre, hvilke hvilke områder Danmark kan deltage i, og hvilke områder Danmark ikke kan deltage i.
Nyhedsanalyse her på siden

Finland planlægger nyt a-kraftværk
*Mens en række europæiske lande er i færd med at afvikle atomkraften, så ønsker det finske energiselskab – Industrins Kraft – at bygge en femte atomreaktor i Finland. Selskabet indleverede onsdag en ansøgning til den finske regering.
En opinionsmåling i Riksdagen midt i september viste, at det står næsten lige mellem de, der er for eller imod atomkraften. 78 riksdagsmedlemmer var den gang for en udbygning, mens 76 var imod. 28 ønskede ikke at oplyse, hvordan de stillede sig.

Aids-katastrofe truer Rusland
*Antallet af aids-smittede russere stiger med raketfart. Og spredningen af den dødelige sygdom vil føre til en katastrofe i Rusland, hvis ikke myndighederne reagerer snart. Det sagde russiske og udenlandske eksperter onsdag.
Ifølge oplysninger fra UNAIDS, FN’s program for hiv og aids, nåede det officielle antal af hiv- og aidssmittede russere op på 130.000 sidste år. Ifølge UNAIDS’s repræsentant i Rusland har landet verdens højeste vækstrate af hiv- og aidstilfælde. En enkelt måned blev der registreret 30.000 nye tilfælde.

Forældre betaler ekstra for ingenting
*Over halvdelen af landets kommuner vil forhøje forældrebetalingen for børnepasning næste år. Det betyder en samlet ekstraregning på 200 millioner kroner til forældre med børn i daginstitutioner og dagpleje.
De forhøjede takster skyldes et såkaldt garantitillæg, som kommunerne har fået lov til at opkræve udover den almindelig betaling for at skaffe penge til at sikre pasningsgaranti. Men reelt får forældrene ikke noget for pengene.
Langt de fleste af de i alt 174 kommuner, som har tænkt sig at benytte sig af muligheden for at hæve forældrebetalingen, havde nemlig allerede indført pasningsgaranti, inden det blev muligt at opkræve garantitillægget, viser en undersøgelse som Bureau 2000 har lavet for Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF).

Danmark står uden for nordisk styrke
*Det danske EU-forbehold på forsvarsområdet blev endnu en gang sat i relief, da forsvarsministrene fra Sverige, Norge og Finland onsdag besluttede sig for at tilmelde den nordiske Nordkap-styrke til EU’s forsvarsdimension uden dansk deltagelse.
På et møde mellem de nordiske forsvarsministre på Frederiksberg Slot måtte forsvarsminister Hans Hække-rup (S) derfor acceptere, at de tre andre lande nu retter henvendelse til Storbritannien for at få et bidrag af styrker og materiel derfra i stedet for Danmark.
»Oprindeligt blev Nordkap-styrken oprettet med henblik på at deltage i aktioner under FN’s og NATO’s ledelse, men da EU har bevæget sig på forsvarsdimensionen, kommer vi nu i konflikt med vores forbehold,« sagde Hans Hækkerup.

Ombudsmand ser kritisk på ventelister
*Ventetiderne på socialkontorerne i Københavns Kommune er så uanstændigt lange, at Folketingets Ombudsmand finder situationen alvorligt bekymrende og i visse tilfælde uacceptable.
Så selv om politikerne i København har vedtaget at øge bevillingerne til socialcentrene næste år med 20 mio. kr. alene for at få bugt med ventetiderne, har Folketingets Ombudsmand bedt såvel Borgerrepræsentationen, socialministeren og indenrigsministeren om at oplyse, hvad de eventuelt vil foretage sig i sagen. Københavns Kommune har 15 socialcentre, og en stor del af dem har månedlange ventetider.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu