Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

13. november 2000


Skår i V og K’s forhold til CD
*Årets finanslovsforhandlinger har slået skår i forholdet mellem CD og Venstre og De Konservative. Men der er på den anden side ingen tegn på, at det lille midterparti til næste folketingsvalg skifter statsministerkandidat, så Poul Nyrup Rasmussen (S) igen får parlamentarisk støtte af sin gamle regeringsfælle fra ’rødkløverets’ dage.
Det demonstrerede weekendens CD-landsmøde i Herning. V og K stod i den politiske skydeskives centrum under CD’s modangreb på beskyldninger om, at partiet nu med årets finanslovsaftaler med regeringen var i seng med socialisterne.
Svaret var, at CD er borgerlige stemmer, som arbejder, mens V og K fører gold oppositionspolitik, som det borgerlige Danmark er dårligt tjent med.
Og V og K fik et fur for at føre en uanstændig udlændingepolitik og – hvad specielt Venstre angår – for at love mere med slagnummeret om et skattestop, end man kan holde.
I hvert fald må V og K ændre holdning, hvis det borgerlige regeringsalternativ fortsat skal have CD's støtte som ved sidste folketingsvalg.

Landsmøde gav Jagland problemer
*En resolution om Mellemøsten, der kun var få stemmer fra at få flertal, var tæt på at afspore det norske Arbeiderpartis landsmøde, der sluttede søndag.
Med bare to stemmers overvægt forkastede landsmødet en resolution, der ville have fordømt israels voldelige fremfærd over for palæstinensere.
Det konstateres, at resolutionen kunne have givet Thorbjørn Jagland problemer på hans post som udenrigsminister. Det var Norge, der var vært og mellemled for de fredsdrøftelser, der i 1993 førte til Oslo-fredsaftalerne mellem de israelske og palæstinensiske ledere.
Slovakisk oppostion uden opbakning
nEn folkeafstemning, der var presset igennem af oppositionen i Slovakiet for at fremtvinge nyvalg i landet, er slået fejl, fordi færre end halvdelen af vælgerne deltog.
De slovakiske medier skrev søndag, dagen efter folkeafstemningen, at kun omkring 15 procent af vælgerne havde deltaget i hovedstaden Bratislava, og at kun 28 procent var mødt op ved valgstederne i den næststørste by Kosice.
Folkeafstemningen var et krav fra den tidligere premierminister Vladimir Meciar, der blev fortrængt ved det seneste valg af den nuværende regeringschef, Mikulas Dzurindas reformvenlige koalition.
Ved folkeafstemningen skulle vælgerne sige ja eller nej til valg i utide. Dzurindas koalition vandt valget i 1998.

Estrada risikerer rigsretssag mandag
*Filippinernes præsident, Joseph Estrada, synes næsten sikker på at blive den første filippinske præsident, der bliver retsforfulgt ved en rigsretssag.
Kongressen i Flippinerne ventes at tage beslutning om rigsretssagen på baggrund af beskyldninger om, at Estrada har modtaget bestikkelse.
Kongressens 218 mand store Repræsentanternes Hus ventes at træffe beslutningen mandag og så sende spørgsmålet videre til Senatet.
I givet fald kan en rigsretssag mod den tidligere skuespiller Estrada begynde allerede senere på måneden.

Hver fjerde bøsse dyrker usikker sex
*Selv om 80 procent af de danske bøsser har besluttet sig for én gang for alle at dyrke sikker sex, har mere end hver fjerde alligevel haft usikker sex én eller flere gange inden for det seneste år.
Det viser et delresultat i en undersøgelse af sexlivet hos bøsser eller mænd, der har haft sex med mænd, inden for det seneste år. Undersøgelsen er foretaget i efteråret af Statens Serum Institut og Stop AIDS og viser samtidig, at trods en stor viden om, at kondomer og glidecreme er den sikreste måde at have analsex på, har godt hver fjerde i undersøgelsen alligevel haft usikker analsex inden for de sidste 12 måneder.
Desuden har 36 procent af danske ikke-hiv-smittede bøsser besluttet sig for at undlade at have sex med hiv-smittede partnere.

Fransk hær frygter kogalskab
*Den omsiggribende frygt for kogalskab i Frankrig har bredt sig til den franske hær.
Søndag meddelte Frankrigs forsvarsminister, Alain Richard, at hvis der står oksekød på menuen på kasernerne, så skal der fra nu af samtidig være en hovedret uden oksekød, så der er mulighed for at vælge oksekød fra.
I forvejen er oksekød taget af menuen i de franske skoler, og salget af oksekød er i de seneste uger faldet med 40 pct., efter at det kom frem, at kød fra en kvægbestand, der var ramt af kogalskab, var blevet solgt i supermarkeder.
En meningsmåling, der blev offentliggjort søndag i avisen Journal du Dimanche, sagde, at 70 pct. af den franske befolkning udtrykker bekymring over oksekød.

Sonia Gandhi udfordres
*Indiens oppositionsleder Sonia Gandhi risikerer at miste hendes legendariske families lederskab af landets ældste politiske parti.
Men den italienskfødte Sonia, der er enke efter Indiens myrdede tidligere premierminister Rajiv Gandhi, sagde søndag, at oppositionen imod hende i partiet er et led i den demokratiske proces i Kongrespartiet.
Valget i Lucknow, der er hovedstad i delstaten Uttar Pradesh, hvor Gandhi og hendes udfordrer på posten Jitenda Pradasa stemmer, har været ramme om voldsomme skænderier mellem tilhængere af de to kandidater.
Seks personer blev såret under sammenstød i Kongrespartiets hovedkvarter.

Krav om åbenhed i voldtægtssag
*Helt usædvanligt stod en af domsmændene i massevoldtægtsagen fra Århus frem i TV2 Østjylland søndag og fortalte, hvorfor hun i sin tid stemte for frifindelse af drengene.
Domsmanden stod frem i et forsøg på at støtte kravet om åbne døre, når ankesagen mandag morgen begynder ved Vestre Landsret.
Kravet er fremsat af de syv drenges forsvarere. De mener, at drengene hidtil har været urimeligt hård dømt i den offentlige debat der fulgte i kølvandet på sagen.
Det er sket, mener forsvarerne, fordi ingen på grund af de lukkede døre har haft grundlag for at vurdere sagen.
Problemet er, at der sideløbende også kørte en ’folkelig rettergang’, men uden at offentligheden havde noget grundlag at føre debatten på, fordi sagen blev kørt for lukkede døre. Hvis dørene også lukkes i landsretten, vil det føre til myter og forkerte opfattelser af, hvad der er sket, mener domsmanden.
»Jeg har det dårligt med de lukkede døre i byretssagen. Der er ikke en politiker, ikke en journalist, ikke en dansker, der ved, hvad der er foregået, og så har jeg det dårligt med, at der alligevel diskuteres retspolitik over en sag, ingen kender noget til,« siger hun til TV2 Østjylland.

Både moderate og nationalister vandt i Bosnien
*Optællingen af stemmer efter lørdagens valg i Bosnien gik for alvor i gang søndag.
Et moderat parti i den muslimsk-kroatiske enhed i landet synes at have fået et godt valg, mens der var tegn på fortsat stor opbakning til nationalisterne i den serbiske del.
Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE), der for tredje gang havde organiseret valget fra bunden og overvåget det, offentliggjorde ikke nogen tal søndag, og de første foreløbige resultater kan først ventes fra organisationen mandag.
Zlatko Lagumdzija, der er leder for det multi-etniske socialdemokratiske SDP, sagde, at hans parti havde overgået alle de tre nationalistiske partier ved landsvalget og valget til delparlamentet i den muslimsk-kroatiske føderation.
I den sebiske del, kendt som Republika Srpska, forudså det nationalistiske Serbiske Demokratiske Parti (SDS), at det havde vundet stort. SDS hævdede, at dets leder, Mirko Sarovic, havde fået næsten 60 pct. af stemmerne ved præsidentvalget i Republika Srpska mod knap 30 pct. til hans moderate modstander, Milorad Dodik.
Meningsmålinger viste før valget, at både SDP og SDS stod stærkt.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her