Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

10. november 2000


Gore-lejr kræver om-optælling
*Lederen af den demokratiske præsidentkandidat Al Gores valgkampagne sagde torsdag, at omstændighederne i forbindelse med stemmeafgivningen i et nøgledistrikt i staten Florida bør undersøges af domstolene og anmodede samtidig om en manuel genoptælling af stemmerne i fire valgdistrikter.
Gores kampagneleder, William Daley, sagde på en pressekonference i Tallahassee, Florida, at domstolene må se nærmere på valghandlingen i Palm Beach, hvor flere end 19.000 stemmesedler blev erklæret ugyldige.

Politifolk sigtet for mordforsøg
*En video, der viser politifolk, der brutalt overfalder tre sorte mænd, har rystet Sydafrika. Videoen, der blev udsendt på det statslige tv tirsdag, viser tre sorte mænd, der gentagne gange bliver skambidt af politihunde og tævet af seks hvide politimænd.
Tv-stationen, der offentliggjorde videoen, havde nogle timer forinden givet regeringen og politiet et smugkig. Og kort efter blev de seks politimænd, der kunne identificeres fra videoen, anholdt.
De seks politifolk, der er i alderen 27 til 32 år, blev torsdag stillet for retten i Pretoria. De er tiltalt for mordforsøg. Retten fængslede dem frem til den 17. november, hvor sagen fortsætter.

Kraftig kritik af lukkelovsforlig
*Lukkelovsforliget møder kraftig kritik fra De Samvirkende Købmænd (DSK), der kalder det en søndags-bombe. DSK er dybt skuffet over regeringens forlig med Folketingets lukkelovsmodstandere.
Administrerende direktør John Wagner er skuffet over, at erhvervsministeren ikke valgte et flertal med De Konservative, Kristeligt Folkeparti, SF og Enhedslisten, der alle står vagt om lukkeloven.
»Når hun gør det stik modsatte og indgår forlig med Venstre og CD, bryder hun klokkerent sit årelange løfte om at lytte til forbrugere, butiksansatte og de forretningsdrivende,« siger John Wagner med henvisning til det enstemmige nej til otte søndage, som detailhandelens brancheorganisationer, FDB og HK Handel står for.

ECB støtteopkøber euro
*Den Europæiske Central Bank (ECB) intervenerede torsdag eftermiddag til fordel for euroen, oplyste en talsmand fra eurobanken til nyhedsbureauet AFP.
Eurobankens støtteopkøb fik omgående kursen på euro til at stige over 86 amerikanske cent. Helt præcist til en pris på 0,8619 dollar. Det er fjerde gang inden for en uge, at ECB på egen hånd vælger at intervenere for at få kursen til at stige på den fælleseuropæiske valuta.
Klokken 18 var euroen dog atter faldet til under dette niveau. Prisen på en euro var da 0.8572 dollar.

Euromodstand vokser i Sverige
*Den svenske modstand mod Euroen har nået sin hidtidige rekord med 56 procent mod den fælles europæiske valuta.
Ifølge analyseinstituttet Demoskop, der har foretaget meningsmålingen mellem den 25. oktober og den 1. november, bakker kun 31 procent af den svenske befolkning op om euroen, mens 13 procent endnu er i tvivl.
Euromodstanden er vokset, siden valutaen blev etableret den 1. januar 1999, og den danske afstemning i september vurderes at have haft en afgørende effekt blandt de svenske vælgere.
Ved en tilsvarende måling i august svarede 40 procent, at de var imod, 35 procent var for, mens hele 25 procent ikke havde taget stilling til spørgsmålet.

Miljøtrussel fjernes fra benzin
*Benzinselskaberne i Danmark er blevet enige om en plan, som inden 1. maj næste år betyder, at der bliver meget langt mellem de tankstationer, som sælger benzin med stoffet MTBE, der mistænkes for at kunne ødelægge store drikkevandsreserver med dårlig lugt og smag. Planen indebærer, at MTBE fjernes fuldstændigt fra oktan 92 og oktan 95 benzin. Dertil kommer, at antallet af tanke med det MTBE-holdige oktan 98 benzin skæres ned med over 90 procent. Af hensyn til bilejere med ældre modeller, der kun kan køre på den MTBE-holdige oktan 98 benzin, vil knap 200 anlæg dog fortsat sælge den type benzin, skriver Berlingske Tidende torsdag.

Syv demonstranter dræbt i Mozambique
*I Mozambique dræbte sikkerhedsstyrker torsdag mindst syv personer i forbindelse med en demonstration, der var organiseret af oppositionspartiet Renamo i protest mod valget i december sidste år. Det rapporterer Radio Mozambique.
En talsmand for Mozambiques indenrigsministerium, Nataniel Macamo, sagde til Radio Mozambique, at de syv personer blev skudt og dræbt under demonstrationen i den centrale Sofala provins.
»Demonstranterne var så voldelige, at vi blev nødt til at bruge magt for at kunne håndtere situationen,« sagde Macamo.
Renamo beskylder det regerende Frelimo-parti for valgsvindel i de dele af landet, som domineres af den tidligere oprørsbevægelse.

Grønt lys for dansk styrke til Afrika
*Danmark sender en styrke på omkring 340 soldater til Etiopien, efter at et bredt flertal i Folketinget torsdag vedtog det beslutningsforslag, der danner grundlag for udsendelsen.
Kun Dansk Folkeparti stemte imod.
Dermed er de danske soldater, der har holdt sig i venteposition i Høvelte-lejren i Nordsjælland siden den 29. maj, endelig klar til at støde til FN’s særlige udrykningsstyrke, SHIRBRIG, som skal placeres på grænsen mellem Eritrea og Etiopien.

Sudans styrker indtager Kassala
*Sudanske regeringsstyrker har igen kontrollen med den østlige by Kassala efter at have drevet oprørsstyrkerne ud, sagde nogle af byens indbyggere torsdag.
»Regeringen og hæren har kontrollen med byen,« sagde en læge, der blev kontaktet i telefon fra Khartoum.
Oprørernes National Demokratiske Alliance, NDA sagde, at dets styrker havde erobret byen, der ligger nær grænsen til Eritrea, inden daggry onsdag efter et døgns hårde kampe.

Anders Foghs spindoktor til B.T.
*Henrik Qvortrup forlader sin stilling som pressechef for Venstre til fordel for en plads i chefredaktionen på BT. Det oplyser han torsdag til Danmarks Radio.
Hos Venstre var Henrik Qvortrup såkaldt spindoctor for partiets formand Anders Fog Rasmussen. Hans opgave gik ud på at rådgive i forhold til Fogh Rasmussens og partiets placering i mediebilledet.

Tjernobyl lukker
*Atomkraftværket Tjernobyl lukkes ned den 15. december.
Lukningen af atomkraftværket, der ligger i Ukraine, er definitiv.
Det sagde Ukraines præsident Leonid Kutjma torsdag.
»Vi vil endnu engang bekræfte, at vi vil respektere vores aftaler med verdenssamfundet,« sagde Kutjma på en pressekonference sammen med Romano Prodi, EU-Kommissionens formand. Prodi aflægger i øjeblikket besøg i den tidligere sovjetrepublik.
Kutjma svarede bekræftende, da journalister spurgte ham, hvorvidt det betød, at Tjernobyl ville blive lukket den 15. december.
Tidligere på måneden advarede Ukraine ellers om, at lukningen ville blive udskudt frem til april næste år, hvis ikke verdenssamfundet hjalp med betalingen.
EU har tidligere lovet, hvad der svarer til knap 3,2 milliarder kroner, til lukningen af Tjernobyl.
I 1986 eksploderede Tjernobyls ene reaktor. Mellem 15.000 og 30.000 mennesker omkom som følge af radioaktiv spredning.
Området er fortsat hårdt ramt af følgerne af katastrofen. Og mange mennesker har men efter ulykken, der var den største af sin art.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her