Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

27. november 2000


Sydjysk forbud mod populært løbehjul
*Løbehjul er i øjeblikket det store hit hos ungdommen, men den samme jubel over det nye transportmiddel findes ikke på landets skoler. Her har løbehjulene nogle steder vist sig at give problemer, og på en enkelt sydjysk skole er løbehjul ganske enkelt forbudt på skolens område.
»Vi har forbudt løbehjul her hos os. Det er ganske enkelt ikke tilladt at bruge løbehjul hverken indendørs eller udendørs på skolens arealer,« konstaterer viceinspektør Elsebeth Kristensen, Højmarkskolen i Holsted.
»Vi vil ikke risikere, at et barn bliver kørt over.«

Flere udlændinge arbejder i Danmark
*De danske arbejdsformidlinger oplever en stor stigning i europæiske statsborgere, der søger hertil for at udføre sæsonarbejde, og mange danske arbejdsgivere er for alvor ved at få øjnene op for potentialet i den rejsende arbejdskraft.
»Alene i år har vi formidlet over 800 job til udlændinge, og det er hovedsageligt inden for områder som plukning og pakning af frugt og grønt, hvor danske virksomheder har svært ved at skaffe hjemlig arbejdskraft. Lige nu gælder det julegrønt,« siger Jørgen Uldall-Ekman fra Arbejdsformidlingen i Vest-sjællands Amt.

Færøsk suværenitet har lange udsigter
*Ikke blot Færøernes lagmand, Anfinn Kallsberg, fra partiet Folkeflokken, men nu også koalitionspartneren Selvstyrepartiet tager skarpt afstand fra den republikanske udmelding om, at landsstyrets nye suverænitetsplan kan ventes at være fuldført inden for en tidshorisont af f.eks. fem til seks år.
»Det kan overhovedet ikke komme på tale. Beskeden fra partiet Republikanerne om, at Færøerne er en suveræn stat inden for fem til seks år er på ingen måde realistisk. Vi taler om et åremål, der tæller det dobbelte, eller mere end det,« fastslår Selvstyrepartiets landsstyremand for social- og sundhedsvæsen, Helena Dam á Neystabø.

Kraftig vækst i aktieløn til ledere
*Aktieløn til ledere er eksploderet. På bare et år er antallet af ledere med aktieoptioner og warrents steget med 100 procent. Det fremgår af en lønstatistik fra Ledernes Hovedorganisation, der offentliggøres i morgen.
Det er primært topledere og ledere i IT-branchen, der får aktieløn. Inden for IT-branchen er antallet af ledere med aktieløn vokset fra 6,7 procent i 1999 til 13,4 procent i 2000. Hos de administrerende direktører fik 8,2 procent aktieløn i 1999, mens hele 13,7 procent fik det i 2000.
Administrerende direktør i Ledernes Hovedorganisation, Svend Askær, er overbevist om, at aflønning med aktier vil vokse markant også fremover.

Karen Jespersen er meget populær
*Indenrigsminister Karen Jespersen (S) har befolkningens gunst. Det fremgår af en undersøgelse, som Børsens Nyhedsmagasin har foretaget. 1000 tilfældigt udvalgte danskere har kåret årets dansker. Karen Jespersen blev nummer tre på den liste.
Her er top fem:
1. Kronprins Frederik
2. Skibsreder Mærsk Mc-Kinney Møller
3. Indenrigsminister Karen Jespersen (S)
4. Dronning Margrethe
5. Filminstruktør Lars von Trier

Revisorer risikerer krav om 20 mio. kr.
*Tre revisorer, der arbejdede med Nordisk Fjers regnskaber, risikerer at blive afkrævet i alt godt 20 millioner kroner i en retssag, som over 100 investorer har anlagt mod dem.
De 109 privatpersoner og firmaer mistede i slutningen af 1980'erne penge på deres aktier og konvertible obligationer i Nordisk Fjer.
Da den store gruppe investorer tilbage i 1995 anlagde sagen mod de tre revisorer, var kravet meget beskedent - nemlig 10.000 kroner. Senere blev beløbet hævet til 510.000 kroner. Men i 1998 satte Østre Landsret en stopper for sagen. Den var forældet, mente landsdommerne.
Nu har Højesteret vakt sagen til live igen. Den er ikke forældet og sendes derfor retur til landsretten.

Ramadanen kan betyde øget vold
*Overbeviste muslimer fra Indonesien til Marokko forberedte sig i går på den hellige fastemåned ramadanen. Men der er risiko for, at ramadanen, som normalt er tiden til religiøs hengivelse, flere steder kan blive præget af stigende vold.
Ramadanen begynder dagen efter, at månen kan ses, og månen er allerede observeret flere steder. Men traditionelt ses månen ikke samtidig i de 56 lande, der regnes for den muslimske verden.
Ophidsede religiøse følelser under ramadanen kan medvirke til at sætte yderligere vind i det palæstinensiske oprør på Vestbredden og i Gazastriben, hvis ikke israelsk militær trækker sig tilbage fra kritiske steder, siger palæstinensiske analytikere.
Omkring 275 personer, langt de fleste palæstinensere, er dræbt under den senere tids sammenstød mellem palæstinensere og israelsk militær, som begyndte i slutningen af september.

47 døde ved fabriksbrand
*Mindst 47 mennesker døde natten til søndag under en brand på en fabrik i Bangladesh, hvor ejerne havde låst op imod 900 arbejdere inde, oplyser politi og læger.
Doktor Atiqur Rahman ved hospitalet i nabobyen Nar-singdi bekræfter, at der i forbindelse med branden er indbragt 47 lig til lighuset.
40 af de døde er kvinder, der var låst inde i fabrikken bag store jernlåger. Fabrikken, der fremstillede hånd-klæder, siger, at bygningen var låst dels for at forhindre tyverier, dels for at beskytte kvinderne for uvedkommende.

Kogalskab kan øge norsk fiskeeksport
*Den stigende frygt for kogalskab i Europa vil give større efterspørgsel efter norske fiskeprodukter, mener det norske eksportudvalg for fisk.
»Vi er ganske overbeviste om, at efterspørgslen vil stige. Det vil i særdeleshed give resultater for norsk laks, som importørerne ved, vi på kort tid kan levere en stor mængde af,« siger informationschef Trond Davidsen fra eksportudvalget for fisk til det norske nyhedsbureau, NTB.
Hvis norske fiskeprodukter kommer til at fungere som erstatning for kødprodukter i flere europæiske lande, kan det bevirke en varig stigning i eksporten.

Jordskælv iAserbajdsjan
*Mindst 24 mennesker blev dræbt og 133 såret ved det værste jordkælv, der har ramt Aserbajdsjans hovedstad, Baku, i 40 år.
Tre mennesker, heriblandt et barn, blev dræbt af ned-
faldende mursten og 21 ældre døde af hjerteslag i forbindelse med jordskælvet.

Regn og atter regn oversvømmer Sverige
*I løbet weekenden fortsatte stigende vandmasser belejringen af veje og byer i det sydvestlige Sverige. Efter dagevis med regn og atter regn står vandet i Glafsfjorden over tre meter højere end normalt, og flere steder står dæmningerne spændte til bristepunktet. Her kæmper civilforsvarsmandskab en hård kamp for at forstærke de bævende mure med hundredevis af kubikmeter fyldningsmasse.
Trykket fra de store vandmasser er nu så hårdt, at asfalten på veje flere steder går i stykker og brydes op. Vandet må pumpes væk så hurtigt som muligt, hvis ikke dæmningerne skal bryde sammen, som det allerede skete torsdag i Arvika. Da måtte flere fabrikker lukke, fordi vandmasserne truede med at skylle ind over byen.
Selv om regnen har været svagere over weekenden, og tilmed tilladt en bleg sol at skinne en smule, er vandstanden i det sydvestlige Sveriges floder steget støt - nogle steder med flere centimeter på få timer.
Ingen mennesker er hidtil kommet til skade under den ugelange over-svømmelse, men de materielle skader er allerede store med ødelagte veje og dæmninger. Vandstanden ventes at holde sig langt over det normale i lang tid og skabe problemer hele vinteren.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her