Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

6. november 2000


Finansloven 2001 er på plads
*Forhandlingerne om finansloven 2001 er slut. Regeringen har indgået en aftale med SF, Enhedslisten og til dels CD, som i alt koster 2,5 mia. kr. Pengene bruges på ældre, uddannelsessøgende, miljø, forskning og kulturen. Finansieringen sker ved nye afgifter på sodavand og rulletobak, et dræn hos det statslige energiselskab DONG og en skærpet beskatning af erhvervslivet.
»Den aftale, der er lavet – hvor CD er parthaver i vigtige dele – repræsenterer vigtige forbedringer på velfærd, miljø, forskning og uddannelse. Der er tale om entydige løft, og en aftale som er fuldt finansieret,« siger finansminister Mogens Lykketoft (S) til Ritzau.

Dansk optimisme før Nice-topmøde
*Med lidt held kan den danske regering snart lægge de værste ubehageligheder på den politiske hjemmefront bag sig i forhandlingerne om den nye EU-traktat.
Efter et embedsmandsmøde lørdag i Paris om et udkast til den ny traktat, som fredag blev lagt frem af EU-formandslandet Frankrig, er den danske EU-ambassadør Poul Skytte Christoffersen optimistisk på Danmarks vegne.
Selv om den danske regering stadig understreger, at der er forslag i det franske traktatudspil, som er uspiselige for Danmark, så ser et par af de alvorlige knaster nu ud til at være på vej ud af traktatteksten, vurderede Poul Skytte Christoffersen på et pressemøde søndag i Bruxelles.

Bendtsen fik bekræftet sin linje
nDe konservatives lederskab fik i weekenden blåstemplet folketingsgruppens højredrejning i rets- og udlændingepolitikken på partiets landsråd i København. Men det stod også klart, at Det Konservative Folkeparti fortsat famler efter en klar politisk profil i forhold til Venstre og de andre borgerlige partier, som mange konservative græsrødder har efterlyst.

Kostunica befæster sin magt
*Jugoslaviens reformvenlige politikere, der støtter præsident Vojislav Kostunica, har cementeret deres magt på føderalt plan, men samtidig er en offentlig splittelse er opstået internt mellem den nye præsident og nogle af hans allierede.
På et særligt møde i weekenden godkendte parlamentet en ny forbundsregering domineret af Serbiens Demokratiske Opposition, DOS, partisammenslutningen som stod bag Kostunica i hans forsøg på at fjerne Slobodan Milosevic fra magten.
Den nye regering fik parlamentets godkendelse sent lørdag aften efter en langvarig og til tider bitter debat, hvorefter den nye regering straks gik i gang med sit første regeringsmøde. Regeringen lovede at genoprette de internationale forbindelser, der blev ødelagt under Milosevics styre.

30 dræbt under ny vold i Kashmir
*Mindst 30 personer, deriblandt 17 oprørere er blevet dræbt i eksplosioner og ildkampe i en sand voldsbølge, som fejer gennem de indiske oprørsprovinser Jammu og Kashmir, oplyste myndighederne i weekenden.
Fire politifolk blev dræbt og 23 kvæstet, da en bombe sent fredag eksploderede inden døre på en politiskole i Bamulla-distriktet, 55 kilometer nord for Srinagar, en af hovedbyerne i det muslimskdominerede område, oplyser politiet.
Ingen af de militante grupper har meddelt, at de står bag attentatet.
Syv bevæbnede oprørere blev skudt ned tidligere lørdag af indiske grænsevagter, da de forsøgte at overskride kontrollinien tæt på Keri i Rajouri-sektoren, hed det i en udtalelse fra politiet.

Sygehuse overser organdonorer
*Læger og sygehuse er alt for dårlige til at iværksætte organdonation, når patienter dør på grund af skader i hjernen. Det erkender personalet på en række centralsygehuse, som Politiken har talt med.
Overlæge Melvin Madsen, Skejby Sygehus, som også er formand for Dansk Transplantationsselskab mener, at der på landsbasis kan findes op til 20 donorer mere om året, mens Overlæge Henrik Arendrup, hjertekirurgisk afdeling på Rigshospitalet, vurderer, at tallet kunne komme helt op til 40.

Kursk kolliderede med fremmed ubåd
*Den russiske flådes øverste chef, admiral Vladimir Kurojedov, er 80 procent sikker på, at den atomdrevne russiske ubåd Kursk sank efter en kollision med en fremmed ubåd, skriver det russiske nyhedsbureau Itar-Tass lørdag. »Det er ikke bare mig, der er sikker, men også den regeringskommission, der undersøger vor ubåds forlis,« sagde Kurojedov.
Kursk forliste den 12. august cirka 150 kilometer ud for Ruslands nordlige kyst. Fartøjets 118 mand store besætning omkom ved tragedien, og russiske og norske dykkere arbejder på at bjærge ligene fra den forliste ubåd.

Græsk gidseltager begår selvmord
*Den 48-årige græker Christos Kentiras, der kaprede en bus med 33 japanske turister i weekenden, begik selvmord, da han sprang ud fra syvende etage i politibygningen i Athen søndag morgen, sagde politiet.
Efter at have fået taget fingeraftryk rystede Kentiras politivagten af sig, åbnede et vindue og kastede sig ud, da han var på vej til anklagerens kontor, meddelte en politikilde.
Panagiotis Ethrassiadis, der er ansat i den græske ministerium for offentlig orden, beordrede et administrativ undersøgelse af politiets ansvar for Kentiras' død.
Inden Kentiras lørdag kaprede bussen, der var på vej fra Korinth til Athen, havde han dræbt sin 77-årige svigermor og en 44-årig ven, som han mistænkte for at have en affære med sin kone. Han opgav gidseltagningen sent lørdag aften, efter forhandlinger med en græsk studievært på en privat tv-stadion i Athen.

Dronning Ingrids tilstand uforandret
*Dronning Ingrids tilstand var søndagen igennem uændret, efter at hun natten til søndag sov roligt. Det oplyste dronning Ingrids hofchef, kammerherre S.A. Kundby Nielsen, søndag aften over for Ritzau.
Hoffet meddelte lørdag aften, at den 90-årige dronning Ingrids tilstand i de seneste dage har været præget af tiltagende svækkelse.
Dronning Ingrids tre døtre, dronning Margrethe, prinsesse Benedikte og eksdronning Anne-Marie, var søndag fortsat hos deres mor i hendes bolig i Kancellihuset på Fredensborg Slot i Nordsjælland.
Dronning Ingrids svækkede tilstand har desuden betydet, at kronpris Frederik, der har været på rejse i Australien med en kammerat, har besluttet at fremrykke sin hjemrejse, så han vil være tilbage i Danmark mandag, oplyser hofchefen.

Aserbajdsjans vælgere gør op med dynastiet
*Aserbajdsjan stemte søndag ved et parlamentsvalg, som ifølge det regerende parti kan føre til den tidligere sovjetstats første dynasti-afløsning. Ilham Alijev, søn af den 77-årige præsident Hajdar Alijev, er chef for det regerende Jeni-parti og står øverst på stemmesedlen i den olierige stat ved Det Kaspiske Hav.
Vælgerne gik til stemmelokalerne på en kølig søndag morgen i hovedstaden Baku, og regeringspartiet sagde, at de forventede at vinde tilstrækkelige mandater til at udnævne Ilham Alijev til parlamentets formand og gøre ham til efterfølger, når den sygdomsramte præsident trak sig tilbage. Oppositionspartierne ville ikke benægte, at regeringspartiet har en god chance for at vinde, men de beklagede sig over, at mange af deres kandidater ikke fik tilladelse til at stille op. 13 partier og blokke er opstillet, og observatører fra Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE). OSCE-rapporten ventes at spille en nøglerolle denne uge, når europæiske ministre skal beslutte om Aserbajdsjan skal optages i Europarådet, en menneskeretlig og demokratisk organisation, der er respekteret af de tidligere kommuniststater. Vesten har tidligere fordømt valg i Aserbajdsjan som uretfærdige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her