Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

2. november 2000


Kokain-spor i parlamentet
*Journalister fra den private tv-kanal Sat1 har fundet tegn på et omfattende kokain-misbrug i det tyske parlament, Forbundsdagen. Med sterile klude tog de prøver af støvet på 28 toiletter – 22 prøver var positive. Hovedparten af de udvalgte toiletter befandt sig i det lukkede område, hvor kun folkevalgte, ansatte og journalister har adgang.
»Det lyder så utroligt, at vi straks har indledt en undersøgelse,« siger en talsmand for parlamentet til nyhedsbureauet DPA.wpr

Ny voldsbølge truer nordirsk fred
*En politistation i Nordirland blev onsdag morgen mål for to bomber. En politimand blev alvorligt kvæstet ved eksplosionerne, der fandt sted i Castlewellan cirka 40 kilometer syd for Belfast.
»Det var en kujonagtig og ond handling. Og det var også et alvorligt angreb på den demokratiske proces,« sagde den irske udenrigsminister Brian Cowen i går til Reuter.
Bombeangrebet kom efter, at to nordirere tirsdag blev skudt og dræbt. De to mord tyder på en ny bølge af vold og konfrontationer mellem de to rivaliserende protestantiske grupper, Ulsters Forsvarsforbund, UDA, og Ulsters Frivillige Styrke, UVF.
Konflikten, som toppede i sommer, har nu kostet seks mennesker livet. De seneste måneder så den ellers ud til at være stilnet af, men tirsdag meddelte det nordirske politi, at de sender ekstra styrker på gaden i frygt for nye gengældelsesaktioner.
Alle Nordirlands loyalistgrupper støtter britisk overherredømme i den lille urohærgede provins, men de bekæmper hinanden på grund af strid om territorier, politiske uoverensstemmelser eller personligt had.
Førsteminister David Trimble fra det største unionistiske parti, UUP, bad tirsdag aften parterne om at slutte fred. Han beskrev de seneste mordaktioner som »chokerende brutale«.

Fem dræbt af israelske kugler
*Israelske soldater dræbte onsdag fem palæstinensere, og israelske kamphelikoptere var atter i aktion, mens den tidligere ministerpræsident Shimon Peres tog initiativ til et møde med den palæstinensiske leder, Yasser Arafat, senere onsdag aften.
Fem palæstinensere, hvoraf tre var unge, blev dræbt på Vestbredden og i Gaza, og det betyder, at 158 har mistet livet, mens urolighederne har stået på de seneste fem uger.
Israelske kamphelikoptere affyrede raketter nær huse i landsbyen El-Khader i udkanten af Vestbred-byen Bethlehem i en skudkamp mellem hæren og palæstinensere, sagde øjenvidner.
Artikler side 5

CD og KRF afviser K-flygtningeudspil
nDe Konservatives nye flygtningeudspil vinder ikke tilslutning blandt partiets alliancepartnere bag det borgerlige regeringsalternativ.
CD og Kristeligt Folkeparti afviser med forargelse De Konservatives forslag om, at såkaldte de facto flygtninge skal kunne gøre nytte i det danske samfund for at få asyl. Og Venstre modtager det med skepsis.
Kun flygtninge, som falder ind under selve FN-flygtningekonventionen skal fortsat have retskrav på asyl.
CD’s gruppeformand, Peter Duetoft, siger, at det konservative forslag er både »uhåndterligt og urimeligt«.
»Flygtninges asylstatus skal vurderes på, om de er forfulgte. Mennesker, hvis landsbyer brændes og koner voldtages, skal ikke spørges om deres eksamenspapirer, siger Duetoft.

Kosovo-albansk aktivist løsladt
*Den kosovo-albanske menneskeretsaktivist Flora Brovina blev onsdag løsladt fra fængslet i den østlige serbiske by Pozarevac. Brovina blev benådet af den jugoslaviske præsident, Vojislav Kostunica, fortalte hendes advokat.
Hun blev idømt 12 års fængsel i december 1999 for »terrorist handlinger« i Kosovo, der mentes at hænge sammen med sidste års NATO-bombardementer af Jugoslavien.

Førtidspensionister får million-pulje
*Førtidspensionisterne vil næste år få 365 mio. kr. ekstra, som tages fra den særlige satspulje. Aftalen blev onsdag indgået mellem regeringen, Venstre, De Konservative, CD, Kristeligt Folkeparti og SF. Socialminister Henrik Dam Kristensen (S) var tilfredshed med, at førtidspensionen fra 2001 gøres mindre afhængig af ægtefællens indkomst. Landets førtidspensionister står dermed til en gevinst på 5-7.000 kr. hver.
»Det er den gruppe, der har det økonomisk sværest. De oplever, at de ikke får noget ud af en ekstra arbejdsindsats,« sagde Henrik Dam Kristensen.
Aftalen om førtidspensionen var det sidste element i årets forhandlinger om satspuljen.

Flere unge bukker under for stress
*Flere yngre ledere bliver syge af deres arbejde i form af stress og udbrændthed.
Pensionsselskabet PFA melder om en kraftig stigning i antallet af unge ledere, der søger invalidepension på grund af stress.
»Vi oplever en stigning i antallet af ledere med diagnosen stress og udbrændthed. Samtidig er der en kedelig tendens til, at de stressede ledere bliver yngre og yngre,« siger pensionsservicedirektør i PFA, Karin Kjemtrup, til månedsmagasinet Lederne.
Fra 1998 til 1999 var der en stigning på 35 procent i antallet af ledere mellem 38 til 45 år, som i PFA’s systemer har fået diagnosen stress. For ledere under 38 år og over 45 år er stigningen på 25 procent. Og ifølge PFA er der udsigt til en tilsvarende stigning i år.

Danske karakterer foretrækkes
*Danmark bruger flere og flere penge på studerende, der vælger at tage deres uddannelse i udlandet. Men når de vender hjem, har de ofte svært ved at få anerkendt deres udenlandske eksamensbeviser. Og hvis det lykkes, er arbejdsgiverne ofte skeptiske over for de kvalifikationer, der er hentet i udlandet.
»Når flere og flere studerende læser i udlandet for danske skattepenge, er det så meget desto vigtigere, at vi bliver bedre og mere effektive til at anerkende de udenlandske uddannelser herhjemme. Udviklingen går langsomt, opfattelsen af, at det danske uddannelsessystem er det bedste i verden, lever stadig i bedste velgående,« siger chefen for Det internationale Kontor på Københavns Universitet, John E. Andersen, til Magisterbladet.

48 dræbt ved fly-eksplosion
*Henved 48 personer frygtes omkommet, da et russiskbygget fly eksploderede og styrtede ned i den nordøstlige del af Angola, rapporterede nyhedsbureauer og diplomater onsdag.
Det portugisiske nyhedsbureau, Lusa, skrev, at 48 russere var omkommet ved styrtet, der fandt sted sent tirsdag.
En talsmand for det lokale angolanske luftfartsselskab Guicango blev af Lusa citeret for at sige, at et fly med 42 passagerer og seks besætningsmedlemmer var eksploderet i luften tirsdag aften nær byen Saurimo 700 kilometer øst for Luanda.
Ulykken indtraf ca. 50 kilometer fra Saurimo, der er provinshovedstad i Angolas Lunda Sul provins.
Artikel på bagsiden

ETA-terror rejser krav om dødsstraf
*En bølge af folkelig vrede skyller hen over Spanien efter det seneste og hidtil blodigste angreb, der menes gennemført af den baskiske separatistbevægelse ETA i denne runde.
Der blev onsdag stillet krav til politikerne om at give ETA-medlemmer fængselsstraf på livstid. Enkelte forlanger dødsstraffen gendinført.
Tirsdag aften gik op mod 250.000 mennesker i demonstrationstog gennem gaderne i hovedstaden Madrid og andre byer for at vise deres afsky over for ETA.
Spanien har aldrig haft fængsel på livstid – den længste fængselsstraf er på 30 år.

Medhjælpere renset for mistanke
*To tidligere pædagogmedhjælpere i Århus har uden grund været mistænkt for at krænke børn seksuelt på institutionen Kareten. Statsadvokaten for Viborg, Peter Brøndt Jørgensen, har – lige som politimesteren i Århus - ikke fundet skyggen af bevis mod de to mænd, som mistede deres arbejde på grund af den falske mistanke.
»Vi har intet bevis fundet. Der er ikke grundlag for at rejse tiltale. « siger Peter Brøndt Jørgensen.
Forældre til 11 børn klagede til statsadvokaten, da politimesteren i Århus efter at have efterforsket sagen ikke ville tiltale de to pædagogmedhjælpere. Statsadvokaten har gennemgået hver enkelt klage. De to unge pædagogmedhjælpere har krævet erstatning af både politiet og Århus Kommune.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her