Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

24. november 2000


Floridas højesteret afviser Gore-appel
*Floridas Højesteret afviste torsdag demokraternes appel om at fortsætte håndoptællingen i Floridas valgdistrikt Miami-Dade.
Det sagde en talsmand fra Højesteret.
Dermed synes slaget tabt for den demokratiske præsidentkandidat, Al Gore, der havde sat sin lid til stemmerne i det største Florida-distrikt, Miami-Dade, som er overvejende demokratisk.
Gore har satset på de tvivlsomme stemmer i forsøget på at overhale sin republikanske rival George W. Bush, som har en føring på 930 stemmer i kampen om Florida.

Hadet koger i Mellemøsten
*Urolighederne i Mellemøsten fortsatte med uformindsket styrke torsdag.
To israelske soldater blev dræbt og flere såret i Gaza, mens et medlem af den militante, muslimske bevægelse Hamas døde, da hans bil eksploderede i byen Nablus på Vestbredden. Hans død fik hundredvis af palæstinensere, der deltog i et begravelsesoptog til at kræve hævn over israelerne.

Vismændstrusler bør undersøges
*Både højre og venstre side i folketingssalen kræver en undersøgelse af Finansministeriet efter beskyldninger mod unavngivne embedsmænd for at have truet Det Økonomiske Råds sekretariatschef på hans karriere. Finansministeriet afviser, at der overhovedet er en sag.
Berlingske Tidende skrev torsdag, at en højtstående embedsmand i Finansministeriet kort efter nej’et til euroen skal have sagt til vismændenes sekretariatschef, Peder Andersen, at han ingen fremtid havde i centraladministrationen.
Årsagen var vismændenes euro-rapport, der anfægtede regeringens og Finansministeriets påstand om, at et nej ville skade Danmark økonomisk. Oplysningen om truslen bekræftes over for avisen af Peder Andersen selv. Finansminister Mogens Lykketoft (S) vil ikke kommentere sagen, men hans departementschef, Anders Eldrup, afviser i en pressemeddelelse oplysningerne som »en tom historie.«

Kogalskabstjek koster dyrt
*Danmark skal hvert år teste 250.000 dyr for kogalskab, når det testprogram, som EU-Kommissionen besluttede onsdag, fungerer for fuld kraft fra den 1. juli næste år.
Veterinærdirektør Preben Willeberg skønner, at de økonomiske omkostninger alene ved gennemførelsen af selve testningen vil beløbe sig til 250 millioner kroner om året. Dertil kommer de praktiske problemer.
EU-Kommissionens beslutning går ud på, at alle nødslagtede dyr skal testes fra den 1. januar 2001. Fra samme dato skal der laves test af stikprøver fra selvdøde dyr.
Ingen selvdøde dyr må efter den 1. januar 2001 indgå i produktionen af kød- og benmel, som anvendes til foder.
Fra den 1. juli 2001 skal samtlige kreaturer over 30 måneder, der bliver slagtet, testes for kogalskab.

Gensplejsede majs i Kims Chips
*Fødevareregion Fyn forbød torsdag salg af snackproduktet Kims Zapatas Tortilla Chips, efter at nye laboratorieundersøgelser har bekræftet, at varen indeholder rester af en ulovlig gensplejset majs.
Den ulovlige majs blev for 14 dage siden påvist af miljøorganisationen NOAH, der sammen med sin britiske søsterorganisation, Friends of the Earth, havde fået undersøgt forskellige snackprodukter på et tysk laboratorium.
Allerede dengang trak Kims sit produkt væk fra hylderne, mens sagen blev undersøgt nærmere.

Nørrebro Bydelsråd mangler 28 mio.
*Der mangler i alt 28 mio. kr. i Indre Nørrebro Bydelsråds pengekasse.
Det er så foruroligende, at Københavns Kommune vil sætte rådet under administration, skriver Nørrebro Avis. I en redegørelse til kommunen erkender bydelsrådet, at man ikke har opdaget den voldsomme overskridelse på især institutionsområdet.
Men Københavns Kommune vil nu holde bydelsrådet økonomisk i ørerne, så pengene ikke bare fosser ud af kassen.
»Det er meget ærgerligt, at det skal være vores eftermæle. Vi har vidst dette siden 4. oktober, og vi har jo netop lavet et budget, hvor vi finder mange besparelser for at stoppe udviklingen,« siger bydelsrådsformand Jesper Langebæk.

Staten betaler 2,5 mia. tilbage i moms
*Skatteministeriet har strakt våben i striden om den såkaldte kantinemoms og har besluttet, at den moms, der uberettiget er blevet opkrævet hos private virksomheder med egen kantinedrift, skal betales tilbage. Momsen er ulovligt opkrævet gennem 22 år.
Ministeriet har endnu ikke sikre beregninger på, hvor mange penge det vil koste statskassen, men et foreløbigt skøn lyder på, at det i værste fald kan blive omkring 2,5 mia. kr. Der er i øjeblikket heller ikke overblik over, hvor mange kantiner, der kan få momsen tilbage.

Uroen spidser til i Kosovo
*Situationen i den FN-kontrollede provins Kosovo spidsede torsdag til, efter at der kom oplysninger frem om skyderier, arrestationer og vejspærringer.
En rådgiver for den moderate kosovo-albanske leder Ibrahim Rugova blev torsdag skudt, sagde et øjenvidne, der ønskede at være anonym. Der var ikke umiddelbart yderligere oplysninger om skyderiet.
Samtidig lukkede NATO grænsen mellem Kosovo og en landsby belejret af albanske oprørere i det sydlige Serbien. Ifølge en talsmand for den NATO-ledede KFOR-fredsstyrke blev grænsen lukket, efter at albanske oprørerne uprovokeret havde angrebet serbiske politistyrker.

Kong Konstatin får dele af riget tilbage
*Menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg gav torsdag den tidligere græske konge medhold i, at han har ret til sin ejendom i Grækenland. Med 15 mod to dommerstemmer anklagede retten den græske stat for brud på menneskerettighederne ved at have konfiskeret den tidligere konges ejendom. Den omfatter tre større ejendomme.

Mount Everest skrumper
*Det hedder, at der er koldt på toppen. Men på grund af den globale opvarmning bliver der en anelse varmere på verdens højeste bjerge, heriblandt Mount Everest, som skrumper.
Det påviser forskere på et statsligt kortlægningskontor i Kina ifølge det kinesiske nyhedsbureau Xinhua. Temperaturen i Himalaya og Tibet-plateauet, hvor Mount Everest ligger, er steget 0,8 grader siden 1950.

*Riskjær blev dømt igen
Østre Landsret idømte torsdag Klaus Riskær to et halvt års betinget fængsel.
Ifølge retsformanden var der i det store hele tale om en stadfæstelse af byretsdommen mod Klaus Riskær, der blev afsagt i Københavns Byret. I byretten blev Riskær idømt to års betinget fængsel.
Riskær, der mod forventning selv overværede domsafsigelsen foran et gigantisk fremmøde fra pressen, var oprindeligt både i byretten og landsretten tiltalt for mandatsvig og bedrageri for 130 mio. kr. Men ligesom i Københavns Byret ’landede’ mandatsviget på knap fem mio. kr.
Ligesom byretten mener landsretten ikke, at Riskærs menneskerettigheder er blevet krænket, selv om sagen til dato har varet i otte år, men tager dog hensyn til den lange sagsbehandling ved at gøre dommen betinget.
Klaus Riskær Pedersen var tilfreds med dommen:
»Der skete det, der kunne forudses. Den dom, der er faldet, er helt i overensstemmelse med det, vi havde forventet. Det var helt efter bogen det, der skete i dag. Jeg var blevet meget overrasket, hvis afgørelsen var blevet en anden,« sagde Klaus Riskær Pedersen umiddelbart efter domsafsigelsen.
Anklageren, Morten Samuelsen, erklærede sig også tilfreds med dommen:
»I forhold til dommen i byretten er dommen i landsretten blevet skærpet fra to til to et halvt års betinget fængsel med en prøvetid på to år. Det er faktisk en ganske alvorlig dom,« sagde Morten Samuelsen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her