Læsetid: 5 min.

OVERBLIK

23. november 2000


Eks-minister offer for ETA
*Spanien, der havde planlagt at fejre 25-årsdagen for monarkiet under kong Juan Carlos, brugte i stedet onsdagen til at sørge over et formodet ETA-attentat, der kostede en tidligere socialistisk minister livet. ?Den tidligere sundhedsminister, Ernest Lluch, der var kendt for at reformere den spanske sundhedssektor i 1980’erne, blev tirsdag aften dræbt af to skud i hovedet. Lluch befandt sig på en parkeringsplads nær sit hjem i udkanten af Barcelona.
Han er det mest fremtrædende offer i den seneste bølge af politiske mord i Spanien, der i år har kostet 21 mennesker livet.

Benådning i sigte for gymnasieelev
*Udenrigsministeriet regner med, at den tjekkiske præsident Václav Havel inden for en uge tager stilling til, om han benåder danskeren Mads Trærup, som sidder i fængsel i Prag.
Udenrigsminister Niels Helveg Petersen (R) oplyste onsdag i Folketingets spørgetid, at Danmarks ambassadør i Prag har været i personlig kontakt med Havel for at anmode om en benådning, så Mads Trærup kan sendes hjem.
Den 18-årige gymnasieelev fra Sønderborg har siddet fængslet siden den 26. september, da tjekkisk politi anholdt ham under en demonstration imod Verdensbanken. De tjekkiske myndigheder anklager ham for at have kastet sten mod politiet. En anklage, som Mads Trærup benægter. Ifølge Udenrigsministeriets oplysninger er den 18-årige tiltalt for vold mod tjenestemand.

Ingen garanti for Barsebäck-lukning
*Indenrigsminister Karen Jespersen måtte i går erkende, at svenskernes gentagne løfter om at lukke Barsebäck i 2003 ikke er nogen garanti. På et pressemøde den 18. oktober gav den svenske erhvervsminister, Björn Rosengren, ellers et mundtligt løfte om, at Barsebäck ville blive lukket inden udgangen af 2003. Men Karen Jespersen mener ikke, at det vil nytte noget at få svenskerne til officielt at bekræfte løftet.
»Det er jo en beslutning, som den svenske erhvervsminister ikke uden videre kan binde en eventuelt kommende borgerlig regering op på,« sagde Karen Jespersen efter et samråd i Miljø- og planlægningsudvalget onsdag. Hun vil i stedet bede Miljøministeriet om at holde kontakt med de svenske myndigheder, så de ved, at Danmark holder øje med, hvad der sker.

Svensk IT-nedtur når nye dybder
*Det tidligere så succesrige svenske IT-firma Framfab styrtdykkede i går på den svenske børs i sådan en grad, at det rystede den samlede aktiehandel. Det var ikke mindst meddelelsen om, at Framfab fyrer 340 medarbejdere, der fik tilliden i bund.
Da Framfab gjorde sin entré på børsen i juni 1999 steg aktierne fra 125 svenske kroner til 156 samme dag og nåede dette forår at blive solgt til 325. På børsen i går blev aktierne solgt for 19,80 SEK.
Kursen forventets at falde yderligere. Det er ikke minddre end to uger siden, at grundlæggeren af Framfab, Jonas Birgersson blev fyret som direktør af bestyrelsen.
Artikel side 4

Spansk frygt for kogalskab
*Det spanske landsbrugsministerium indkaldte i går til hastemøde efter fund af kvægsygdommen BSE – bedre kendt som kogalskab.
Myndighederne melder indtil videre om to tilfælde, der begge er fundet i den nordvestlige Galicia-region. De syge kvæg blev lokaliseret, da sundhedsmyndigheder foretog en rutinemæssig undersøgelse af 132 køer, skriver AFP.

Tjernobyl-ulykke kræver fortsat ofre
*Over tre millioner indbyggere i Ukraine er fortsat syge efter Tjernobyl-ulykken. Og antallet af syge stiger, sagde en højtstående embedsmand i det ukrainske sundhedsminister onsdag ifølge Reuters.
»De lider af kræft og andre sygdomme, der påvirker deres vejrtrækning, blod, fordøjelses- og nervesystem,« sagde embedsmanden, Valerij Pistjikov, der er ansat til at tage sig af efterdønningerne fra Tjernobyl-katastrofen.
Ifølge ham er 3,4 mio. indbyggere syge på grund af det radioaktive udslip, heraf er omkring halvdelen af ofrene børn og unge.
Atomkraftværket Tjernobyls ene reaktor nedsmeltede i 1986. Mellem 15.000 og 30.000 mennesker omkom som følge af radioaktiv spredning.

Kræftpatient tabte sag ved landsret
*Sundhedsstyrelsen var i sin gode ret til at afvise at betale for en århusiansk kræftpatients behandling i Sverige. Det bestemte Vestre Landsret i Viborg onsdag morgen.
Asbjørn Kloppenborg-Skrumsager, der havde anlagt den usædvanlige sag, fik altså ikke ret. Og landsretten dømte ham til at betale 20.000 kr. til Sundhedsstyrelsen inden 14 dage. Beløbet skal modsvare Sundhedsstyrelsens sagsomkostninger. Efter al sandsynlighed fortsætter sagen ved Højesteret.
Sundhedsstyrelsens begrundelse for at afvise at betale for den stereotaktiske behandling i Sverige har hidtil været, at der er tale om en behandling, der i Danmark betragtes som eksperimentel.

Første dinosaur-fund i Danmark
*For første gang er der blevet fundet rester af en dinosaur herhjemme. En forstenet dinosaur-tand er blevet udgravet i grusgraven i Robbedale syd for Rønne på Bornholm, skriver Berlingske Tidende onsdag.
»Tanden har siddet i munden på en op til fire meter lang rovdinosaur, der levede for 120-130 millioner år siden i begyndelsen af kridttiden,« forklarer dinosaur-eksperten lektor Niels Bonde fra Geologisk Institut på Københavns Universitet.

Grønt lys for dansk øko-eksport til USA
*De økologiske producenter har måske udsigt til et amerikansk eksport-gennembrud, efter at Californien har sagt god for de danske produkter.
Californien med 33 mio. indbyggere og et højt sundhedsniveau anses for det vigtigste regionale marked for økologiske produkter i USA. Staten har samtidig de skrappeste krav til økologiske fødevarer, og med den californiske godkendelse af de danske produkter er der dermed banet vej for dansk eksport til en række andre stater.

Lagkageshow på topmødet i Haag
*USA’s chefforhandler, Frank Loy, måtte onsdag aften opgive sin daglige briefing af det internationale pressekorps på FN’s klimakonference i Haag, da han fik en lagkage i hovedet.
Motivet er ukendt. Men efter al sandsynlighed skyldes lagkagen en stigende irritation over USA’s manglende vilje til at indgå en aftale om globale CO2-reduktioner.

Peru får ny midlertidig præsident
*Kongressen i Peru udpegede onsdag den 64-årige parlamentsformand Valentin Paniagua til ny, fungerende præsident efter at have afsat præsident Alberto Fujimori med henvisning til, at han er »moralsk ude af stand« til at varetage lederhvervet. Det betyder, at han aldrig mere kan stille op til et politisk embede.
Paniagua, en moderat oppositionsleder og advokat i forfatningsret, ville blive taget i ed i præsidentembedet ved en ceremoni senere onsdag. Kongressen, som nu kontrolleres af oppositionen, erklærede sent tirsdag, at præsidentembedet er ledigt.
Det skete med et flertal på 62 stemmer mod ni, mens ni andre afstod fra at stemme.
Parlamentsmedlemmerne klappede og jublede over beslutningen, som de traf efter et maratonmøde på 12 timer.
Kongressen godkendte onsdag anden vicepræsident Ricardo Marquez’ afskedsbegæring.
Eftersom første vicepræsident Francisco Tudela gik af i oktober, stod Paniagua for tur til at blive præsident.
Paniagua samlede bred støtte. 29 parlamentsmedlemmer, som er loyale mod Fujimori, udvandrede under afstemningen i protest.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her