Læsetid: 4 min.

’Det er på tide at slå et slag for lighed’

4. november 2000

Uddrag af vicepræsident Al Gores tale lørdag aften på Martin Luther King High School i Philadelphia

Valget er klart. Kontrasten er stor. Vi har valget mellem to kandidater. Men det handler ikke om mig eller guvernør Bush. Det handler om dig og din familie, din by og din fremtid. Fremgang er på valg den 7. november. Undervisning og sundhedsvæsen er på valg. Folkepension er på valg. Miljøet er på valg. Fremtiden og din familie er på valg den 7. november.
Den anden side prøver at overbevise folk her i landet om, at vi havde det meget bedre for otte år siden, end vi har det i dag. (Fyråb i salen.) Det var også min reaktion. De vil vende tilbage til den form for politik, der blev ført for otte år siden.
Lad det bare være sagt, at vi stadig har et stort arbejde at gøre, men vi har sørget for usædvanlig store fremskridt i de forløbne otte år, for vi har vendt det meget store underskud, som de efterlod os, til et meget stort overskud. I stedet for gentagne konjunkturfald har vi set en tredobling på børsen. I stedet for høj arbejdsløshed har vi den laveste arbejdsløshed blandt afro-amerikanere nogensinde, den laveste arbejdsløshed blandt latinamerikanere nogensinde, 22 millioner nye arbejdspladser og den stærkeste økonomi i USA’s 224 år lange historie. Det kalder jeg fremskridt! Men det er ikke godt nok. Jeg er ikke tilfreds. Vi er først lige begyndt!
Jeg forestiller mig en fremtid, hvor væksten fortsætter, og alle er med. Ingen skal sakke agterud. Flere jobs. Balance på budgettet hvert år, nedskrivning af gælden hvert år. Jeg ønsker helt at fjerne landets gæld i begyndelsen af det næste tiår, så den ikke skal tynge vore børns skuldre.

Aflåst boks
Jeg mener, det er på tide at investere i sundhedsvæsen, i uddannelse, i miljøet, i skattelettelser til de mennesker fra middelklassen, som har mest behov for skattelettelser, og i alderdomssikring. Jeg har tænkt mig at anbringe folkepension sammen med sygesikring og medicintilskud i en aflåst boks og nedlægge veto mod alt og alle, der prøver på at tage penge fra den. Nu skal I høre, hvad den anden side har foreslået. De har foreslået en skattelettelse til de meget rige. En meget stor skattelettelse, som giver den ene procent af rige på toppen næsten halvdelen af de penge.
[ ... ]
Men, kære venner, nu skal vi til at føre det, vi tror på, ud i livet. Nu skal vi have folk til at komme til stemmeboksene. Nu skal vi have ansporet så mange som muligt til at stemme, for hele landets fremtid står på spil.
Nu skal I høre, hvad jeg tror på. Jeg tror, vi har behov for en økonomisk politik, som sætter mennesker først, som rummer en skattemæssig ansvarlighed for, at økonomien bliver ved med at være i stærk vækst, så vi er sikre på, at der bliver tænkt på alle. Jeg går for eksempel ind for en forhøjelse af minimumslønnen med en dollar i timen til dem, der har mest brug for hjælp. Jeg går ind for at investere i det, som står øverst på folks ønskesedler.
[ ... ]
’Et slag for lighed’
Jeg tror, det er på tide at slå et slag for lighed. Vi vil have lige løn for lige arbejde til kvinderne her i landet. Vi vil have en Højesteret, som afspejler værdierne her i landet. Vi vil have vedtaget en lov mod voldsforbrydelser i Amerika. Vi vil have styrket borgerretslovene i Amerika.
Vi vil have engagement i de nationale skoler, så de kan blive de bedste i verden. Med mindre klasser. Mere tid til den enkelte elev. Og jeg ønsker at give hver eneste middelklasse-familie med børn på college en skattelettelse på 10.000 dollars om året til undervisningsgebyr.
Jeg tror på, at tiden er inde til at erkende, at vi alle må stå sammen.
Vi må alle holde sammen, stemme sammen og organisere os sammen. Og jeg tror på, at tiden er inde til, at mænd og kvinder får ret til uden risiko at organisere sig på deres arbejdspladser. Det indebærer, at jeg går ind for en lov mod permanent erstatning af arbejdskraft ved strejke.
Nu mens vi taler om vigtigheden af at stå sammen, må vi også forstå, at det gælder for nationen som helhed. Vi må i fællesskab beslutte, at vi aldrig igen vil tillade nogen at splitte os på grund af hudfarve, racetilhørsforhold, religion eller andre af den slags forskelle, eller hvem vores partner er. Vi må forpligte os til retfærdighed.
Kære venner, nu er valget jeres. Det handler om økonomi, og det handler om værdier.
I ved godt, at man bør hjælpe forældrene og støtte familierne. I ved godt, at forældrene behøver bedre midler til at beskytte deres børn mod den kulturelle forurening, som truer de værdier, de ønsker at værne om i deres familie. I ved godt, at vi mangler tilbud til børnene efter skoletid, så de ikke bliver fristet til at komme på gale veje, når skolen er slut. I ved godt, at vi har behov for børnepasningstilbud, som er til at betale, og også for hjælp til de forældre, der vælger at blive hjemme.
Lad mig her til slut opsummere, hvad det er, der er vigtigt. Vi bliver nødt til at for-stå, at det er ved valget, vi skal realisere vore værdier. Jeg tror på, at vi er nødt til at kæmpe for ren luft og rent vand, imod en global opvarmning og for et miljø, der er godt for børnene. Jeg tror, det er på tide, at alle skoler bliver fri for våben, fri for vold og fri for narkotika.

*Uddraget er oversat fra New York Times af Birgit Nedergaard-Larsen

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu