Læsetid: 2 min.

Politiet ser på Haider

1. november 2000

Jörg Haiders parti er under mistanke for at have stjålet data, som blev brugt til at kaste mudder på andre politikere

ZÜRICH – Har Jörg Haider og hans nærmeste medarbejdere skaffet sig oplysninger om politiske modstandere fra politiets arkiver og centrale computer ved hjælp af politifolk, som stod Frihedspartiet, FPÖ, nær?
Det spørgsmål er statsadvokaten i Wien i gang med at undersøge. Der er indledt retslige efterforskninger mod både Jörg Haider, hans livvagt, hans pressesekretær, en tidligere gruppeformand for Frihedspartiet i parlamentet og formanden for Frihedspartiet i Wien. I alt står 18 FPÖ-folk, herunder også to, som har startet deres karriere i politiet, under mistanke.

Erindringer udløste sag
At der har været utætte steder inden for politiet, især inden for sikkerhedspolitiet, kom frem for en måned siden, da en tidligere politimand, Josef Kleindienst, udgav sine erindringer. Han skrev her, at der i flere tilfælde var blevet videregivet fortrolige oplysninger om politiske modstandere til FP֒s ledelse. Kleindienst havde været chef for den fagforening inden for politiet, som FPÖ etablerede i 1987, og som fire år senere havde en tredjedel af alle sikkerhedspolitifolk i Wien som sine medlemmer.
Nu kunne Kleindiensts angivelser have været udslag af en hævnaktion, som man har oplevet tidligere ved personlige konflikter inden for Frihedspartiet. Men statsadvokatens efterforskning i sagen synes at have afsløret, at sagen rækker endnu videre, end Kleindienst har antydet. I hvert fald er foreløbig 11 politifolk suspenderet.

Mistillidsdagsorden
Oppositionen har benyttet lejligheden til at komme med et forslag til mistillidsdagsorden mod justitsminister Dieter Böhmdorfer. Det er nemlig kommet frem, at Böhm-dorfer, som Jörg Haider har brugt som sin advokat i adskillige processer, i nogle af disse sager har benyttet sig af oplysninger, der illegalt var hentet fra politiets computer. Böhmdorfer undskylder sig med, at en advokat er forpligtet til i en retssag at anvende alle de oplysninger, der foreligger for ham, og han hævder, at han ikke har vidst besked om deres illegale oprindelse.
Efter at statsadvokatens efterforskninger mod Jörg Haider var blevet kendt, har Böhmdorfer erklæret, at Jörg Haider for ham forbliver »hævet over enhver mistanke.«
Mistillidsdagsordenen mod ham, som var den tredje siden hans tiltræden for syv måneder siden, blev forkastet med de to regeringspartiers stemmer, efter at forbundskansler Wolfgang Schüssel havde udtalt sin fulde tillid til, at justitsministeren ikke ville stille sig i vejen for efterforskningerne i sagen.
En garanti for retssikkerheden i den foreliggende sag består i, at ansvaret for efterforskningen i sin nuværende fase ligger i hænderne på indenrigsminister Ernst Strasser fra Folkepartiet. Han har tidligere stillet sig i modsætning til Frihedspartiet både som forfægter af en liberal udlændingepolitik og som forsvarer for demonstrationsretten.

Haider afslører folk
Jörg Haider benægter at have begået noget ulovligt. Frihedspartiets ledende folk beskylder i stedet socialdemokraterne for at have brugt ulovlige metoder til udspionering af FPÖ-politikere, først og fremmest Haider.
Det er imidlertid en kendt sag, at Jörg Haider igennem årene har sikret sig bifald i sine egne partikredse ved gang på gang at bringe diskriminerende oplysninger om andre politikere og sågar at kunne afsløre, hvad socialdemokratiske ministre har talt med deres nærmeste medarbejdere om.
Det afgørende spørgsmål er nu, om der kan findes bevis for, at Jörg Haider personligt har opfordret politifolk til illegale handlinger.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu