Læsetid: 2 min.

Politisk splid om foster-reduktion

29. november 2000

Flere sundhedspolitiske støtter Etisk Råds forslag om ændrede regler for fosterreduktion, og Venstre kalder i dag sundhedsminsiteren i samråd

Spørgsmålet om kunstig befrugtning splitter igen folketinget. Denne gang er det Etisk Råds anbefalinger om ved kunstig befugtning kun at sætte et æg op mod to eller tre, der er praksis i dag, der skaber uenighed.
I en rapport fra Etisk Råd, der blev offentliggjort i går, konkluderer rådet, at det er uacceptabelt, at læger først planter muligheden for tre liv, hvis parret på forhånd ved, at de kun vil have et barn.
Fra oktober 1997 til august 1999 blev der indberettet 35 tilfælde af fostereduktioner til Sundhedsstyrelsen, men det reelle tal er muligvis højere. Og det er disse fosterreduktioner, de ændrede retninglinjer skal skære ned på, hvis det står til Kristeligt Folkeparti, Venstre, SF’s Margrethe Auken og de konservatives ordfører Henriette Kjær, der dermed støtter anbefalingerne fra Etisk Råd.

Ministeren i samråd
I morgen vil Venstres sundhedsordfører Ester Larsen kalde sundhedsminister Sonja Mikkelsen i samråd for at få fastslået, hvordan regeringen vil regulere området.
Men da partierne i sager om etiske spørgsmål fritstiller deres medlemmer, er ordførernes udsagn ikke udtryk for den samlede holdning i partierne. Og Venstres anden sundhedspolitiske ordfører, Jørgen Winther, er ikke enig med sin partifælle Ester Larsen om at følge anbefalingerne fra Etisk Råd.
» Jeg er ikke helt enig med Etisk Råd, for jeg mener, at det fortsat skal være almindelig praksis at lægge to æg op, fordi succes-raten simpelthen er for lav med kun et æg, så der skal alt for mange behandlinger til, før kvinden bliver gravid« siger Jørgen Winther.
Dorthe Bennedsen fra Socialdemokratiet mener heller ikke, at reglerne skal være for firkantede på dette område, fordi lægen er nødt til at se på kvindens alder og chancer for at blive gravid, førend det besluttes, hvor mange æg, der lægges op i kvindens livmoder. For jo flere æg – jo større chance for at behandlingen lykkedes og kvinden bliver gravid.

Regerne er gode nok
Ifølge Peter Saugmann, der er afdelingslæge i Sundhedsstyrelsen, er der ikke behov for at revidere vejledningen til lægerne på baggrund af Det Etiske Råds udmelding.
»Et forbud mod at opsætte mere end ét æg ville i dag være at gå for vidt, fordi det ville skabe for store vanskeligheder for nogle af de par, hvis højeste ønske er at få et barn, « siger Peter Saugmann. Han mener, at den nuværende vejledning er tilstrækkelig.
»Vejledningen udsender et kraftigt signal til lægerne om at overveje sagen omhyggeligt i samråd med kvinden eller parret, og som hovedregel undgå at oplægge mere end to æg,« siger han.

*Redegørelsen om fosterreduktion kan findes på www.etiskraad.dk.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu