Læsetid: 2 min.

PRESSEKORT

18. november 2000


Fra vor helt egen fortid
*Fredag udkom en biografi om en af efterkrigstidens kendteste pressefolk, Erik Seidenfaden (1910-90), der – som det siges i bogen – »gennem et halvt århundrede løftede pressens niveau et betragteligt stykke«. I Erik Seidenfaden (forlaget Spektrum) skildrer Gerhardt Eriksen, hvordan Seidenfaden i 1946 blev chefredaktør på Information ved siden af Børge Outze. De blev et makkerpar, der satte dybe spor i dansk pressehistorie. Avisen fornyede i flere henseender dansk bladtradition, og som opinionsdanner fik den stor effekt. Det gjaldt ikke mindst Seidenfadens kamp danske neutralisme og i stedet få landet utvetydigt placeret i den vestlige lejr.Inf.

24 journalister fyret i Århus
24 journalister på Århus Stiftstidende, Randers Amtsavis og Dagbladet Djursland kunne torsdag forlade deres mangeårige arbejdsplads med en fyreseddel i hånden. Derudover er antallet af journalistpraktikanter reduceret fra 17 til fem, to vikariater bliver ikke genbesat, to går på efterløn og tre journalister er gået selv.
Dermed har den administrerende direktør på Århus Stiftstidende, Steen Gede, gennemført sit mål om, at reducere den redaktionelle stab til 100. Omfanget af personalereduktioner blandt de øvrige faggrupper på de tre fusionerede aviser er endnu uafklaret.
De 24 fyrede skal ud i et område, hvor ledigheden inden for journalistfaget i forvejen er rekord høj.Ritzau

Find dig i en sparerunde
*Ekstra Bladet er i gang med en sparerunde – uden fyresedler.
»Når året er omme, vil der netto være 15 journaliststillinger færre på avisen. Men besparelsen er udelukkende sket gennem frivillige aftrædelsesordninger og ved at skære i brugen af freelancere,« siger chefredaktør Hans Engell til Nyhedsbrevet Dansk Presse. Her oplyses det samtidig, at Aage Lundgaard - ny chef for 4S i København – inden årets udgang må sige farvel til cirka en fjerdedel af de 20 ansatte på De 3 Stiftstidender og JydskeVestkystens fællesbureau i København.
»Aviserne ønsker at nedbringe omkostningerne,« er Aage Lundgaards enkle forklaring.Inf.

Hård kamp om æteren
*Hovedparten af de store danske mediekoncerner er klar til at kæmpe med arme og ben om de to nye radiokanaler, som bliver resultatet af den kommende medielov.
Kulturministeriet er nu tæt på at være klar med det udbudsmateriale, der bliver grundlaget for placeringen af en ny landsdækkende radiokanal – den såkaldte fjerde kanal. Samtidig har Telestyrelsen netop færdiggjort arbejdet med at kortlægge de tekniske muligheder for en femte kanal. Dermed er kampen om de eftertragtede radiokanaler, der ventes at kunne indbringe flere hundrede millioner kroner i reklameindtægter om året, klar til at blive skudt i gang.
Kontorchef i Kulturministeriet Lars Banke regner med, at fristen for at byde på P4 vil blive i starten af det nye år – umiddelbart efter at det nye medieforlig, der skal førstebehandles i Folketinget tirsdag, efter planen træder i kraft 1. januar.
Allerede nu er det klart, at en konstellation bestående af de store dagblade, alle de store tv-stationer, samt adskillige af landets lokalradioer, satser på at blive dem, som bryder DR’s monopol på landsdækkende radio. Midt i mylderet står DR selv og vil gerne drive kanalen.
»DR byder naturligvis på den fjerde kanal. Vi har i forvejen drevet P4 og kan derfor umiddelbart løfte opgaven, uden at det vil blive særlig dyrt,« siger ressourcedirektør i DR Anders Kronborg.Ritzau

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her