Læsetid: 2 min.

Qatar-møde fordømmer Israel

13. november 2000

Muslimsk topmøde kritiserer USA’s støtte til Israel.
Nye drab på Vestbredden og Gazastriben

TEL AVIV – Det muslimske topmøde, som søndag tog hul på tre dages drøftelser i Qatars hovedstad Doha, forventes at bruge en stor del af taletiden på den israelsk-palæstinensiske konflikt. Allerede før mødet, det største i tre år, kom flere deltagerlande med skarpe fordømmelser af
USA’s alliance med Israel, ligesom man udtalte sin støtte til palæstinenserne.
Selvstyreformand Yasser Arafat, der ankom blandt de første til den lille oliestat, har endnu ikke talt, men flere andre deltagerlandes repræsentanter formulerede sig skarpt.
»Alle muslimske lande er oprørte over den amerikanske støtte til Israel,« udtalte den iranske udenrigsminister, Kamal Kharrazi. »De har vist, at de ikke er neutrale og hele tiden har støttet israelerne imod palæstinenserne.«
Qatar selv reddede i sidste øjeblik værtskabet for mødet ved at indgå på kravet om at afbryde sine diplomatiske forbindelser med Israel. Relationerne var endnu ikke nået ambassadørniveau, men har siden 1995 fungeret i form af gensidige handelsrepræsentationer. Tre øvrige, moderate stater – Marokko, Tunesien og Oman – har taget samme skridt.

Nye uroligheder
Meget tyder dog på, at både Egypten, Jordan og Tyrkiet vil bevare diplomatiske forbindelser med Israel, idet kravet på mødets første dag mildnedes noget i ordlyden.
»Tyrkiet vil bruge sine forbindelser med Israel til fredsprocessens bedste,« sagde den tyrkiske udenrigsminister Ziyal Ugur, og tilføjede at spørgsmålet måtte være op til den enkelte stat.
På Vestbredden og Gazastriben ser denne samme fredsproces ud som en stadig fjernere mulighed. I løbet af lørdagen mistede otte palæstinensere og en israelsk soldat livet i urolighederne, og også søndag mistede en palæstinenser livet under sammenstød med israelske soldater. Mindst 207 mennesker er blevet dræbt siden urolighederne startede den 28. september.

Washington må vente
»Den fredsproces, Bill Clinton satte i gang for seks år siden er stort set borte,« siger forskeren Dan Shuestan fra Tel Avivs Universitet. »Og det er et godt spørgsmål, om nogen kan udrette noget som helst i den korte tid, Clinton har tilbage på posten.«
Ministerpræsident Ehud Barak havde søndag morgen mellemlandet i London på vej til et længe ventet møde med Bill Clinton, da en ny krise meldte sig og han besluttede at vende hjem igen. Det var nyheden om, at et kapret fly netop var landet i Uvda lufthavnen i det sydlige Israel. Tjetjenere havde taget magten på flyet fra Dagestan Airways og havde sat kursen mod Israel, angivelig som tilkendegivelse af solidaritet med palæstinenserne.
Nogle timer frygtede israelske myndigheder at kaprerne ville bringe flyet til styrt over en af Israels storbyer.
Kort efter Baraks hjemkomst til Israel indløb meddelelsen om, at Leah Rabin, enke efter Israels myrdede ministerpræsident Yitzhak Rabin, netop var død. Dette betyder at Ehud Barak nu bliver i Israel for at deltage i begravelsen, formentlig mandag, og indtil da må nye planer om at komme til
Washington vente.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her