Læsetid: 2 min.

Ryger får erstatning for passiv rygning

27. november 2000

Norsk tjener røg 10-15 cigaretter om dagen igennem 20 år. Alligevel fik hun millionerstatning for passiv rygning

En norsk tjener har fået tilkendt 2,4 millioner kroner som erstatning for, at hun blev udsat for passiv rygning, mens hun langede fadøl over disken og ryddede borde på en natklub.
Til trods for at Reidun Kaland Sandsted gennem de seneste 20 år dagligt har røget 10-15 cigaretter, så har Norges Højesteret afjort, at den 49-årige kvinde alligevel har krav på erstatning. Kvinden fik i 1992 besked om, at hun havde lungekræft, og nogle måneder senere fik hun fjernet den ene lunge. Siden har hun ikke haft tilbagefald.
Regningen for pådragelsen af den alvorlige sygdom og for tabt arbejdsfortjeneste ender efter højesterets dom hos arbejdsgiverens forsikringsselskab, Vesta, som også må betale de 210.000 kroner, retssagen har kostet.
Kvinden har arbejdet otte timer dagligt i 15 år i natklubben Cobras røgfyldte lokaler, og i retten anførte hun, at arbejdsforholdene var medvirkende årsag til, at hun udviklede kræft.
Forsikringsselskabet har ikke bestredet, at kvinden skulle have erstatning, men hævdede i retten, at fordi kvinden var ryger, var sygdommen delvist selvforskyldt.

Halv erstatning
Selskabet ville derfor kun tilkende kvinden halv arbejdsskadeerstatning, idet den passive rygning blot fremskyndte en kræftsygdom, som alligevel ville have udviklet sig på grund af af hendes egne hiv af cigaretterne.
Men kvinden krævede fuld erstatning, og fik det.
»De sidste otte år har været seje, og det har været vanskeligt at forklare folk, hvorfor jeg kæmpede for denne sag,« udtalte kvinden efter dommen og fortsatte:
»Det rimer jo ligesom ikke, at en ryger kræver erstatning for passiv rygning. Men i retten sagde eksperter, at rygere faktisk er mere udsatte for passiv rygning end andre.«
Sagen har ikke skabt problemer mellem Reidun Ka-land Sandsted og ejeren af natklubben Cobra.
Modparten har hele tiden været forsikringsselskabet, og kvinden arbejder fortsat på Cobra, men nu på halvtid og kun i natklubbens røgfrie afdeling.

Tjenere er specielt udsat
Cirka 8.000 nordmænd dør årligt på grund af rygning – heraf 500 af passiv rygning.
Overlæge Erik Dybing fra det norske institut for folkesundhed har i forbindelse med sagen udtalt, at folk, der ligesom tjenere arbejder i et røgfyldt miljø, løber en betydelig overrisiko for at dø af lungekræft og blodprop i hjertet:
»Tjenere, som arbejder i røgfyldte lokaler, er generelt 30-50 procent mere udsatte for sygdomme på grund af passiv rygning,« siger han.
I Norge har Statens Tobaksskaderåd gennemført en meningsmåling
Målingen viser, at 69 procent af de adspurgte rygere mener, at man frit skal kunne ryge på restauranter, cafeer og værtshuse.
Blandt ikke-rygerne mener 62 procent af de adspurgte derimod, at også tjenere bør have ret til at arbejde i et røgfrit miljø i lighed med kontorpersonale, som i dag har denne ret.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her