Læsetid: 2 min.

Samfundets skyld?

3. november 2000

Hans Luchts debutroman er en fæl fuser

Ny bog
Hvis man læser debutanten Hans Luchts lille roman, Onko-mus, udelukkende som en slags socialreportage, nemlig om kokainmisbruget blandt bedrestillede folks børn – der ernærer sig som reklamefotografer og den slags – kan man da sådan set ikke sige, at man slet ikke får noget at vide. De unge mennesker lever et skrækkeligt liv, kan man jo se. F.eks. ved de ikke rigtig, om de har lyst til at have en kæreste. Sex er fint nok, bestemt, men sådan en fast kæreste, hun skal jo også tisse engang imellem. Og når piger tisser, så er det som bekendt i en stor, larmende og ukontrolleret skylle som kan høres helt ind i stuen. På det punkt er vi karlfolk jo godt nok mere funktionelt indrettet. Så sådan en fast kæreste, nej – det er jo nærmest uæstetisk. Og det er selvfølgelig også for galt, at unge mænd allerede når de er sidst i tyverne skal tvinges til at tage stilling til den slags. Pigers måde at tisse på – ja, det er strengt. Selvom det måske nok er et lidt gammeldags synspunkt, så kan man altså ikke lade være med at tænke, at det på en eller anden måde må være det fucking samfunds skyld!

Måske er det synd
Jeg ved ikke, hvad man skal med sådan en bog. I glimt kan man godt se at forfatteren har et vist greb om sproget, og såmænd også om det at fortælle, men det er få og små glimt. Som helhed er bogen en fæl fuser. Måske er det virkelig synd for de unge mennesker med deres orange drinks på byens in-steder, og de mange baner kokain de må sætte til livs for at holde tilværelsen ud. Men på den anden side, trænger de måske allermest til et solidt – måske direkte ’socialrealistisk’ – spark i røven. Jeg ved det ikke. Måske bliver man bare dum af at lave reklamefilm og det mere trendy natteliv? I så fald må samfundet vel træde til med en for integrationsprogram. Så staklerne kan komme tilbage til virkeligheden.

*Hans Lucht. Onko-mus. 180 s., 195 kr. Gyldendal

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu