Læsetid: 4 min.

Hvor mange sekunder er der mellem to hvæs?

13. november 2000

Når tobaksindustrien skal måle indholdet af tjære og nikotin i en cigaret, regner de med 60 sekunder mellem hvert drag

Test den nærmeste ryger:
Prøv at lægge mærke til, hvor tit smøgen føres op til læberne, og gløden lyser... Hvor mange sekunder går der mellem hvert hvæs?
Tobaksindustrien regner med, at der går 60 sekunder. Det er i hvert fald en af de forudsætninger, der gemmer sig bag målemetoden ISO 3307. Den anvendes, når indholdet af blandt andet tjære og nikotin i smøger skal fastlægges.
Et helt minut mellem hvert hvæs er kort sagt en af flere betingelser for, at cigaretpakkens oplysninger om milligram tjære og nikotin pr. cigaret er korrekte.
Men hvis en ryger derimod går til sagen og ikke blot sidder og vifter med sin smøg i 60 lange sekunder, så bliver indtaget af tjære og nikotin større.
Sundhedsmyndighederne i den canadiske delstat British Columbia har udarbejdet en nyere målemetode, hvor der kun er 26 sekunder mellem hvert hvæs.
De 26 sekunder er et gennemsnitstal beregnet på baggrund af iagttagelser af en række rygere.
Den nye målemetode adskiller sig fra ISO 3307 på flere punkter. Et af dem er de mikroskopiske huller, som findes ved filteret på en almindelig filtersmøg.
I ISO 3307 er hullerne ikke dækket, og derfor bliver røgen så at sige fortyndet på vej ned i lungerne.
Sundhedsmyndighederne i British Columbia mener, at dækkede huller bedre svarer til virkeligheden, hvor de to fingre, som rygeren bruger til at holde på smøgen, helt eller delvis dækker hullerne. Resultatet er, at røgen ikke fortyndes. Og ikke fortyndet røg er også med til at give større nikotin- og tjære-indtag pr. smøg end det, der kan læses på pakkerne.
En tredje forskel er spørgsmålet om, hvor stor en mundfuld røg, en ryger får ned med hvert hvæs. Her anvender ISO 3307 et volumen på 35 milliliter, mens den nye metode regner med en større mundfuld røg, nemlig 56 milliliter.

Nikotin vil binde sig
Ifølge læge Stig Jørgensen, som forsker i nikotin, kan ISO 3307 heller ikke registrere nikotinen i fri form, dvs. i gasform. Og det kan godt have betydning:
Nikotin er et stof, som meget gerne vil binde sig til andre stoffer. Derfor er nogle af den lange række af tilsætningsstoffer, som tobaksindustrien har forsket i og tilsat cigaretterne, netop udviklet for at lette nikotinens vej ned gennem smøgen og forbi filtret, uden at nikotinen binder sig undervejs. Det er også med til at øge nikotinindholdet i rygerens lunger – i større mængder, end anført på siden af pakken.
Når sundhedsmyndighederne i British Columbia tester smøger efter den nye metode, når de typisk frem til, at en lang række light og ultralight mærker transporterer en mængde tjære og nikotin, der er to en halv til tre gange større ned i rygerens lunger, end hvis man udregner tallet efter ISO 3307.
Tendensen er, at jo mere »light«, en smøg markedsføres, jo større er misforholdet mellem angivelserne på pakken og testresultatet efter den nye metode.
Derfor vil der i British Columbia fra nytår gælde nye og skrappere regler for »varedeklarationen« på pakkerne.
Andre af tilsætningsstofferne har til formål at dæmpe tobakkens irriterende virkninger i mundhulen og halsen. Det er grunden til, at det i dag er meget nemmere for nye rygere at lære at inhallere rigtigt, end førhen.
Information har tidligere omtalt, hvordan det canadiske laboratorium Labstat i British Columbia kan analysere indholdet af 44 forskellige kemikalier i en smøg. En sådan test vil blive udført både efter ISO 3307 og efter den nye målemetode.
For omkring 600.000 kroner kan Labstat også analysere kemikalier i et dansk cigaretmærke. Alligevel har Sundhedsstyrelsen i september meddelt Sundhedsministeriet, at man ikke har kendskab til nogen myndighed, »der sikkert kan vurdere alle de toksikologiske virkninger ved afbrænding af tilsætningstoffer i tobak...«
Information har forgæves forsøgt at få sundhedsminister Sonja Mikkelsens svar på, om hun vil tage initiativ til at få analyseret danske cigaretter.
Ministeren har også – hvis hun hellere vil spare – mulighed for at benytte sig af den samarbejdsaftale, som i foråret er indgået mellem Sundhedsministeriet og tobaksindustrien.
Aftalens paragraf 4 giver nemlig »efter konkret anmodning« Sundhedsstyrelsen ret til om et givet stof at få oplysninger om »den anvendte mængde samt eventuel toksikologisk dokumentation, som Tobaksindustrien måtte være i besiddelse af.«

FAKTA
Rygerne ryger først
*En tredjedel af verdens voksne ryger: 47 pct. af alle mænd og 12 pct. af kvinder
*I Danmark er 32 pct. af alle voksne mænd rygere. Tallet for kvinder er 30 pct.
*Rygere lever otte år kortere end ikke-rygere
*I Danmark er der ca. 3.000 årlige tilfælde af lungekræft. 95 pct. dør af sygdommen
*Halvdelen af dem, der dør af rygning, bliver kun 35 til 70 år gamle
*Rygning er årsag til 25 livstruende sygdomme
(kilde: bl.a. WHO: World no-tobacco day, 1999)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her