Læsetid: 2 min.

SF kræver uvildige jurister på patentsag

25. november 2000

SF’s Anne Baastrup vil have uafhængige jurister til at undersøge Justitsministeriets fortolkning af traktatforslag

SF vil have en uvildig juridisk undersøgelse af, om Justitsministeriet har ret i sin fortolkning af den omstridte artikel 229a i patent-sagen.
Sagen drejer sig om, hvorvidt Danmark afgiver suverænitet i Grundlovens forstand, hvis vi accepterer en artikel i den kommende Nice-traktat, der giver EU’s Ministerråd ret til i enstemmighed at flytte kompetence i patent-sager fra de nationale domstole til EF-Domstolen.
Fredag forklarede Justitsministeriet, at Danmark ikke afgiver suverænitet, blot fordi vi lægger artiklen ind i traktaten. Vi afgiver først suverænitet når regeringen faktisk accepterer, at kompetence flyttes fra de danske domstole til EF-Domstolen.
»Jeg vil have uvildige juridiske eksperter til at tage stilling til, om denne fortolkning er korrekt,« siger SF’s retspolitiske ordfører, Anne Baastrup, til Information. Hun, der selv er cand. jur., tilføjer dog, at hun endnu ikke har overvejet, hvem der skal foretage sådan en undersøgelse: »Men der er mange kloge personer i universitetsmiljøet.«

Kompetenceoverførsel
Anne Baastrup oplyser, at hun også er fokuseret på det Kommissionsforslag, som ændringen i traktaten skal bane vej for. I august i år fremlagde Kommissionen et ’Forslag til forordning om EF-Patenter.’ Men eftersom forslaget vil medføre, at der overføres kompetence på patent-området fra de nationale domstole til EF-Domstolen, kan det ikke færdigbehandles, før traktaten er blevet ændret.
Imidlertid har professor Mogens Koktvedgaard fra Københavns Universitet, ifølge Anne Baastrup, udtalt, at der er forfatningsretlige problemer knyttet til Kommissions-forslaget.
»Og når Koktvedgaard, som muligvis er vores fremmeste ekspert på patent-lovgivningen, udtaler sig på den måde, så bør man være meget opmærksom,« siger Anne Baatrup, der vil undersøge baggrunden for professorens udmelding, før hun tager stilling til, om hun synes, at SF bør støtte forslaget fra Kommissionen eller ej.

Grundlovsændring
Debatten om artikel 229a i patent-sagen har fået EF-retsekspert fra Håndværksrådet, Peter Vesterdorf, til at foreslå en Grundlovsændring, således at det for fremtiden bliver lettere for Folketinget at vedtage suverænitetsafgivelser på mindre væsentlige områder. Vesterdorf frygter, at det danske EU-engagement lider under en »forfatningsmæssig systemfejl,« der om nogle år vil resultere i vores udmeldelse af EU.
Hans forslag støttes af Niels Ersbøll, tidligere generalsekretær i ministerrådet. Ersbøll siger til Information:
»Grundloven er skrevet på et tidspunkt, hvor man ikke kunne forudse oprettelsen af Fællesmarkedet og udviklingen af den europæiske union. Og jeg tror, at den ville have set anderledes ud, hvis man havde kendt til disse ting. Jeg mener, at man bør ændre reglerne, så helt ubetydelige ændringer af en traktat, som man har godkendt ved en folkeafstemning, ikke bør udløse en ny afstemning.«
Anne Baastrup afviser imidlertid forslaget som urealistisk: »Vi har den Grundlov, som vi har, og that’s it,« siger hun: »Der er helt sikkert ikke stemning for en grundlovsrevision i Folketinget, og så er den ikke længere.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her