Læsetid: 3 min.

Skarp film om midtlivskrise

17. november 2000

Michael Douglas viser sin følsomme side frem i
Curtis Hansons charmerende ’Wonder Boys’

Ny film
Jeg har altid godt kunnet lide Michael Douglas, men det er som om den efterhånden midaldrende skuespiller i de senere år ikke har kunnet forlige sig med sin fremskredne alder, ligesom hans rollevalg ofte har lugtet for meget af filmstjerne til at være tiltalende.
Men med rollen som midaldrende, afdanket forfatter i Curtis Hansons intelligente og charmerende Wonder Boys, en blanding af drama og komedie, vedkender Douglas sig sin alder og spiller op med tidligere glansroller.
Douglas er den 50–årige forfatter og universitetslærer Grady Tripp, der debuterede med et brag med The Arsonist’s Daughter, og som slet ikke kan få færdiggjort dén næste bog, hans redaktør utålmodigt går og venter på. Hans kone har just forladt ham, hans elskerinde Sara, som også er rektor på universitetet og gift med lederen af engelskfakultetet, hvor Grady arbejder, er gravid, en depressiv, talentfuld studerende, James, har skudt hendes hund, en anden, smuk og kvindelig, studerende, Hannah, lægger kraftigt an på ham, og hans seksuelt sultne redaktør, Terry, er i byen til universitetets velbesøgte, årlige littteraturfestival med sin nye kæreste, en to meter høj transvestit.
I løbet af »en weekend fra Helvede,« som Grady selv kalder den, ender han med at måtte gøre op med sig selv, hvad han gerne vil, hvor han gerne vil gøre det og med hvem. Og samtidig må han tage sig af nogle af alle de forvirrede mennesker, der knytter sig til ham, til trods for, at han knapt kan tage vare på sig selv.

Humoristisk
Wonder Boys er en sjældent behagelig filmoplevelse. En intelligent og humoristisk film med klangbund og hjertet på det rigtige sted, skrevet af den fremragende manuskriptforfatter Steve Kloves (De fabelagtige Bakerboys) på baggrund af en roman af Michael Chabon, og instrueret af den ikke mindre fremragende Curtis Hanson, der for tre år siden gav os den vidunderlige L.A. Confidential.
Med Michael Douglas’ afdæmpede og nuancerede præstation som et kraftcentrum giver filmen sig tid til at portrættere en række mennesker i krise, og om de valg, man er nødt til at træffe – ellers risikerer man bare, at det hele falder sammen.
Klædt i slidt, beskidt badekåbe, strikket tophue og ufikse, fedtede briller udstråler Douglas’ Tripp en varme og venlighed og sårbarhed, man ikke ofte har set hos en skuespiller, der gerne lægger en fernis af utilnærmelighed uden på de karakterer, han portrætterer. Den distance er slet ikke til stede hos Grady Tripp, og rollen er muligvis et af de første rigtige mennesker, Douglas har lagt ryg til i løbet af sin ikke uanselige karriere.
Omkring ham brillerer en håndfuld spændende både unge og garvede skuespillere og medvirker til at give historien et stort nærvær. Frances McDormand som rektor Sara Gaskell, Katie Holmes som Hannah og Robert Downey Jr. som Gradys redaktør, Terry, de yder deres bedste i samspillet med hinanden og med Douglas.
Alligevel overstråles de af scenerne mellem Douglas og Tobey Maguire (en mester i de stille, lidt skæve roller som bl.a. hovedrollen i Æblemostreglementet), der spiller det depressive og ikke alt for sandfærdige wunderkind James. Grady Tripp kan se sig selv i den unge forfatterspire og mener muligvis, han kan frelse sig selv ved at frelse James. I hvert fald opstår der et far-søn-forhold mellem de to, som er både rørende og vittigt skildret – af skuespillere, instruktør og manuskriptforfatter.
Wonder Boys er ikke en film, som højlydt gør opmærksom på sig selv. Langsomt og forførende sniger den sig ind på sit publikum og lægger sig om dem som en lun, strikket plaid.
Men man skal ikke lade sig narre, for under den hyggelige overflade lurer en intelligent og skarp film om midtlivskriser, om at se virkeligheden i øjnene og om tage hånd om sit eget liv.

*Wonder Boys. Instruktion: Curtis Hanson. Manuskript: Steve Kloves. Amerikansk (Dagmar og Palladium, København og biografer i Odense, Århus og Aalborg)

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her