Læsetid: 6 min.

Sort sky over Det Hvide Hus

20. november 2000

I Palm Beach ulmer utilfredsheden i gaderne blandt folk, der ikke ved, hvem de har stemt på. Spildprocenten på ’sorte’ valgsteder giver anledning til sagsanlæg

BELLE GLADE, Florida – Dreama er 28 år gammel og indvandrer fra Jamaica. Forrige tirsdag var tredje gang, hun gik til et valgsted her i den afro-amerikanske provinsby Belle Glade i den vestlige del af Palm Beach amt for at stemme i et præsidentvalg.
»Jeg har aldrig haft problemer med at stemme, men denne gang var det svært at finde ud af det. Jeg var forvirret. Jeg er ikke sikker på, at jeg stemte på Gore,« fortæller hun.
Dreamas beretning kan man høre fra snesevis af vælgere på et gadehjørne i Belle Glade, hvor atmosfæren minder mere om Kingstown i Jamaica og Porte-au-Prince i Haiti end en søvnig amerikansk provinsby. På denne lørdag eftermiddag står folk udenfor i det varme subtropiske vejr og sludrer.
Fem mænd spiller domino på et lille træbord. Nogle kvinder rister kød over levende ild mellem to ejendomme. Deres børn løber rundt på den støvede gade og leger, og nogle fyre med afrohår i dreadlocks står rastløst og drikker lys Miller øl. Umiddelbart synes stemningen at være ganske tilforladelig, men man skal ikke grave ret dybt ned, førend en åbenlys utilfredshed med valget forrige tirsdag bryder ud i lys lue.

10 minutter i boksen
»Jeg plejer aldrig at have problemer med at stemme,« fortæller en indigneret kvinde på 30, hvis fornavn er Pam. »Denne gang tilbragte jeg 10 minutter i stemmeboksen. Jeg følte mig simpelthen ikke sikker på, om jeg prikkede det rigtige hul for Gore.«
Det forbandede er, at hverken Pam eller flere andre adspurgte vælgere på gadehjørnet i Belle Glade føler sig sikre på, om de prikkede det rigtige hul i stemmesedlen. Nicholas arbejder på et bilværksted i byen. »Mange af mine arbejdskammerater frygter, at de har stemt på den forkerte præsidentkandidat,« fortæller han.
Der florerer også historier om ældre mennesker, der blev afvist på én af de tre valgsteder i Belle Glade, fordi de ikke stod på den officielle valgliste. »Jeg måtte køre en 78-årig ven, som ikke kan gå, fra det ene valgsted til det andet i min bil. Han insisterede på sin ret til at stemme,« fortæller Arturo Williams, der emigrerede fra Jamaica til USA for 25 år siden.
»Til sidst fandt vi en venlig hvid dame, der lod ham stemme. Hun gav ham endda instrukser, så hans stemme på Gore er med garanti gyldig. Hvem ved, hvor mange andre ældre, der gav op.«
Efter præsidentvalget den 7. november handlede de første alarmerende beretninger fra Palm Beach amt i Sydflorida om jødiske pensionister, der havde planlagt at stemme på Gore og i stedet prikkede et hul i stemmesedlen ud for reformpartiets præsidentkandidat Pat Buchanan.
Ifølge presserapporter var 3.500 pensioniststemmer for vicepræsidenten gået tabt – en margin, der ville have været været mere end nok til at overvinde Texas-guvernør George W. Bush’s føring i den forløbne weekend på 930 stemmer. I mellemtiden blev en anden og mere foruroligende historie fra provinsbyer og bykvarterer med en sort befolkning knapt omtalt i medierne. Spildprocenten på ’sorte’ valgsteder i Palm Beach og mange andre amter langt fra alfarvej i Florida var helt usædvanlig høj i valgåret 2000. Her i Belle Glade gik 2.819 ud af byens ca. 10.000 indbyggere til stemmeurnerne, og 639 stemmesedler – en fjerdedel – blev kasseret, enten fordi folk havde prikket to huller eller nul huller. I hele Palm Beach amt var spildprocenten langt lavere, nemlig syv procent.

26.000 annuleret
Samme problematik rapporteres fra Duval amt i det nordlige Florida. Her blev 26.000 sedler kasseret, hvilket er fire gange højere end i 1996, hvor det sidste præsidentvalg blev afholdt i USA. Analyser af stemmesedler i amtet, hvor storbyen Jacksonville ligger, påviser, at to tredjedele af de spildte stemmer kommer fra demokratiske vælgere. Ikke alene det – i sorte bykvarterer og småbyer blev op til en tredjedel af stemmesedlerne erklæret ugyldige.
Problemet i Duval amt tilskrives en stemmeseddel med en så lang liste over præsidentkandidater, at den fyldte både forsiden og bagsiden af sedlen. Af en eller anden årsag prikkede mange vælgere to huller i stedet for ét ud for en præsidentkandidat. I Palm Beach amt skyldtes forvirringen, at præsidentkandidaterne var opført over for hinanden og hullerne skulle prikkes i en søjle i midten. Meget tyder på, at det demokratiske partis og sorte organisationers helt ekstraordinære bestræbelse på at få afro-amerikanske vælgere i Florida til at gå ud og stemme på Gore i 2000 blev obstrueret af forvirrende stemmesedler og valgstedernes manglende evne til at håndtere en flodbølge af uventede vælgere tidligt og sent på valgdagen.
Afro-amerikanere i Florida var så motiverede for at stemme på demokraterne, at deres andel af det samlede antal stemmer voksede fra 10 procent i 1996 til 15 procent i år. Sorte indbyggere udgør 13 procent af statens befolkning. Men denne imponerende stigning blev stort set annulleret af de usædvanligt mange spolerede stemmesedler på sorte valgsteder, hvilket angiveligt kommer til at koste Gore og demokraterne Det Hvide Hus.
Respekterede organisationer som National Association for the Advancement of Colored People er chokerede over dette resultat og planlægger at anfægte de påviselige uregelmæssigheder hos føderale domstole. I forrige weekend holdte NAACP et offentligt forum i Miami, hvorunder en gruppe sorte og spansktalende vælgere aflagde vidnesbyrd om embedsfolks bevidste sabotage af deres stemmeret.
Den lokale leder af NAACP i Belle Glade oplyser, at han allerede har indgivet en rapport til hovedorganisationen i Washington om uregelmæssighederne i hans by.

Moderne demokrati
For amerikanere af jamaicansk afstemning i Belle Glade virker det aldeles ironisk, at man i deres nye fædreland – det moderne demokratis vugge – ikke kan få styr på noget så tilsyneladende simpelt som et præsidentvalg.
»Den jamaicanske regering bad for nogle år siden tidligere præsident Jimmy Carter om at overvåge et parlamentsvalg. Nu har Carter tilbudt at overvåge håndtællingen af Floridas stemmer,« griner Arturo Williams, en 51-årig byggearbejder i Belle Glade.
»Jeg forstår ikke, hvorfor republikanerne modsætter sig håndtællling. I et demokratisk land må det vel være afgørende, at hver stemme bliver talt. Der vil ikke stå respekt om vores præsident, hvis hele verden ved, at han ikke vandt et flertal af stemmerne i Florida,« fastslår Arturo Williams, mens Martin Luther Kings stemme prædiker fra en båndoptager i hans ramponere Chevy.
»Der vil hænge en mørk sky over Det Hvide Hus, hvis Bush vinder uden en håndtælling.«

FAKTA
Afgørende høring i aften
Blandt de mange sagsanlæg, som demokrater og republikanere har bragt for domstole i Florida i de sidste 12 dage, kan en høring i statens højesteret sent mandag aften dansk tid blive den begivenhed, som bringer orden til en forvirrende og kaotisk situation i USA’s politiske liv. Floridas højesteret skal tage stilling til, om statssekretær Katherine Harris – den ansvarlige for attestering af valgresultatet – handlede i overenstemmelse med statens lovgivning, da hun i sidste uge nægtede at inkludere de endnu ikke afsluttede resultater fra håndtælllingen i tre af statens amter.
Harris argumenterer, at håndtælling kun bør iværksættes, hvis tællemaskiner i amterne er defekte. Amterne siger, håndtælling kan bruges, såfremt stikprøver kan påvise, at forskellen mellem de to tællemetoder er så stor, at det vil ændre valgets udfald. I dette tilfælde er der en teoretisk sandsynlighed for, at Al Gore kan opnå nok stemmer til at overhale George W. Bush.
Hvis domstolen giver demokraterne medhold, vil det officielle resultat af valget i Florida først foreligge om to uger. I modsat tilfælde vil statssekretæren straks erklære Bush vinder af valget i Florida. Hvis amterne vælger at fortsætte den manuelle optælling, kan Gore anfægte det officielle resultat ved en statsdomstol. Her skal han kunne påvise, at »den forkerte kandidat til det politiske embede er blevet erklæret vinder.« Alternativt kan han kaste håndklædet i ringen. burch

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu