Læsetid: 2 min.

Stumfilms-dans

29. november 2000

Koreografen og danseren Lene Boel søger inspiration i den sort-hvide film, men får ikke fat på dens charme

Ny dans
Den københavnske dansescene har i dette efterår haft et foruroligende stort antal forestillinger, der var virkelighedsaflurende samlivsberetninger. Dagligdagens meget små udsving har været vist i form af danse-sketches, der ikke vovede noget, hverken i stil eller handling. Det store sats, helt uden for denne hverdagsliga, var Camilla Stages kraftfulde Blote på Dansescenen – en urtidsdrøm med en stærk billedside. Med den forestilling kom danseverdenen ud af en næsten incestuøs selvundersøgelse.
Som koreograf søger Lene Boel også uden for trivial-realismen, i sin seneste produktion Next Zone igennem et sort-hvidt stumfilmsunivers, påvirket af bl.a. Chaplin og Asta Nielsen. I den første solo af de tre, der udgør forestillingen, henter hun endda inspiration fra en af filmhistoriens første gysersucceser, Mumien.

Musikledsagelse
I bedste filmstil har hun en akkompagnatør med, hvis repertoire dog er lidt mere lødigt end klaverbokserens stemningsakkorder: Madeleine Sjöstrand spiller livsalig Bach, Prokofiev, Satie og Beethoven m.m. Intentionerne i Lene Boels forestilling er agtværdige, men endnu er resultatet ikke fuldmodent. Der mangler i hendes dans en grafisk prægnans, hvor hendes hvide eller sorte person tegner rummet op, ligesom musikken heller ikke ganske er assimileret i kroppens sprog. De enkelte danseforløb får ikke et langt, samlende åndedrag og stemningslejet holdes heller ikke tilstrækkeligt længe til at skabe en helhedsvirkning.
Måske er koreografen Lene Boel blevet for bekendt med danseren Lene Boel? Det kunne være, at hun igen havde brug for at skabe på andre dansere. Der er også en charme i stumfilmen, som ikke kommer igennem i hendes vrængende formsprog, som distancerer danseren fra historien i forestillingen.
Det fremgår af programmet, at anden solo, »Split Seconds No. 1«, er det første udkast til en forestilling på Dansescenen i juni 2001. Det vil blive interessant at se den videre udvikling af Lene Boels sort-hvide univers.

*Next Zone. Koreografi og dans Lene Boel. Klaver Madeleine Sjöstrand. Institut Francais. I dag sidste dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her