Læsetid: 4 min.

Sur økonomi, mange fornyelser

29. november 2000

Informations ledelse gør status på bladets generalforsamling
Fra vor helt egen verden

»Et ganske specielt år at gøre status over.«
Sådan betegnede Informations bestyrelsesformand, Torben Möger Pedersen, i går det forløbne 55. år af bladets historie. Det skete i formandens beretning til bladets generalforsamling. Möger Pedersen forklarede:
»På den ene side har vi gennemført en flot redaktionel udvikling og fornyelse af avisen. Den traditionelle papir-udgave er suppleret med en digital-avis på vores web-adresse af høj kvalitet. På den anden side må vi præsentere generalforsamlingen for et regnskabsresultat med et betydeligt underskud. Det er utilfredssstillende – og er i et vist omfang uretfærdigt, hvis man kan tillade sig at bruge denne målestok på virksomhedsdrift.«
Som bladdirektør Henrik Bo Nielsen sidenhen udspecificerede tallene: Koncernomsætning 58 mio., underskud 2,3 mio., heraf en tredjedel urealiserede kurstab.
De sure regnskabstal skyldtes ifølge bestyrelsesformanden, at dagbladsmarkedet i 1999 »brød mere eller mindre sammen«:
»Året igennem kunne vi konstatere, at det samlede danske avisoplag faldt med mellem tre og fem procent. Et sådant fald er dramatisk nok for de bladhuse, der ikke primært lever af avissalgsindtægter – men for Information, der næsten udelukkende baserer forretningen på avissalg, fik oplagsfaldet store konsekvenser.«
Hertil kom, at »den flerårige ødelæggende rabatkrig i branchen flyttede tættere på Information«.

Ingen eksistenstrussel
Det samlede dårlige resultat har ikke kunnet undgå at påvirke egenkapitalen. Men, konstaterede formanden:
»Vi kan glæde os over, at vi i det seneste tiår har fået fyldt egenkapitalen op, og at et enkelt års underskud derfor ikke – som det ville have været tilfældet i ’gamle dage’ – truer bladets eksistens.«
Möger Pedersen fremhævede samtidig, at »bestyrelsen bestemt forventer, at et årsregnskab, som det vi forelægger generalforsamlingen i dag, ikke vil gentage sig«.
På den lyse side så formanden:
»Det er lykkedes på trods af de økonomisk vanskelige tider – at gennemføre en bemærkelsesværdig kreativ redaktionel udvikling og fornyelse. Udgivelsen af tema- og særaviser er fortsat – med måske størst succes i forbindelse med indvandreravisen i februar. Det blev samtidig startskuddet for vores debatprojekt – Luftskibet – hvor der i årets løb har været mange interessante høringer og arrangementer.«
Også finansielt fandt formanden grund til lyssyn:
»Bladets økonomi er som ventet forbedret som følge af den spareplan, der blev gennemført i november ’99, men også fordi såvel annonce- som avissalg udvikler sig bedre end sidste år.«
Bladets stilling pejlede Möger Pedersen således:
»Vi har klaret os gennem omskiftelige tider og er hver gang landet på benene. Det vil vi også gøre i den nye digitale og multimedie tidsalder, vi nu har bevæget os ind i. Opgaven består i at få Informations grundværdier med ind i den nye verden. – At skabe overblik, arbejde i dybden, holde fast i uafhængigheden og gøre det alt sammen på et etisk grundlag, der afspejler husets historie.«

Mediekoncentration
I sine ord til generalforsamlingen tog ansvarshavende chefredaktør Jacob Mollerup et aktuelt afsæt i Orkla-koncernes køb af Det Berlingske Hus:
»Med salget har Mærsk McKinney-Møller gennemtrumfet, at internationaliseringen – omsider – holder sit indtog også i den trykte presses ejerstruktur. Dansk presse bliver nu med ét slag en del af det nordiske markedsområde.«
Mollerup tilføjede:
»Mens medierne rationaliserer og konvergerer, og ejerskabet koncentreres, reduceres de egentlige journalistiske fødekæder. Paradoksalt nok garanterer det store udbud ikke mod ensretning og lemmingeffekter. Den selvstændige, kritiske efterprøvning vil fortsat være en mangelvare.«
Deri ligger også en tilskyndelse for Information:
»At vi i bladets spalter styrker relevant mediekritik de kommende år. At gå hårdere til de andre, vil også gøre vores egen position mere udsat – det må vi tage med. Det er en del af udfordringen,« fremhævede chefredaktøren.
Om perspektiverne i bladets teknologiske udvikling sagde Mollerup:
»Web-temaerne, det store åbne artikelarkiv og web-debatten rummer også en mulighed for at give den trykte avis en ny dimension.«
»Med daglige besøgstal på 2-3.000 er vores web-site kommet rimeligt i gang – men det bør kun betragtes som en start,« fremhævede chefredaktøren, der mindede om sin forgænger Børge Outzes fyndord i en af Informations første legale udgaver i maj 1945:
»Dette er ikke en avis. Det er kun begyndelsen til en avis.«
I den efterfølgende diskussion blev der spurgt til Informations aktuelle oplagstal:
I oktober måned 21.183 (heraf 1.300 i løssalg) lød svaret fra ledelsen, der oplyste, at tallet sidste år var 20.900.
Aktionær Niels Stubkjær spurgte: »Hvad er en aktie på 250 kr. værd? Og hvordan slipper man af med den?«
Bestyrelsesformand Möger Pedersen svarede:
»I år knapt 250 kr. Sidste år var den lidt mere værd. Næste år bliver den nok mere værd. Hvis jeg var dig, ville jeg holde på den. Men vil du af med den, modtager selskabet gerne aktier som gave.«
Nyvalgt til bladets bestyrelse blev Preben Erik Nielsen, tidligere vicedirektør i Berlingske Koncernen, og Gert Birnbacher, formand for foreningen Dansk Internet Handel. Formanden takkede de afgående Ebbe Meldgaard og Jytte Freisleben for deres indsats.
Herpå opløste dirigenten generalforsamlingen i øl og sandwich.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu