Læsetid: 2 min.

Det unge sejrende proletariat

10. november 2000

Den socialistiske ungdomsorganisation Rebel vil stoppe og satser i stedet på samling af venstrefløjens unge kræfter

Det er ikke kun i finans- og bankverdenen, man slutter sig sammen i håbet om at blive større. Også i den yderste venstrefløjs mere ungdommelige organisationer følger man tilsyneladende denne strategi.
I hvert fald har den revolutionære socialistiske ungdomsorganisation Rebel enstemmigt vedtaget at nedlægge sig selv. I stedet vil de kommende eks-rebeller forsøge at få et bredere samarbejde blandt andet med Enhedslistens Ungdomsnetværk op at stå. Målet er, at en endelig beslutning skal kunne træffes på Rebels næste landsstævne til foråret.
Mads Hagen, som ud over at være »aktivist i Rebel« også er medlem af Enhedslisten, fortæller, at baggrunden for beslutningen er en medlemstilbagegang, som Rebel har oplevet de senere år siden en storhedstid i midten af 1990’erne:
»Dengang havde vi kontakt til over 700 unge, som enten var medlemmer eller som følte sig som rebeller. Men allerede sidste år var vi blevet så få, at vi ikke længere kunne få del i tipsmidlerne, hvor man skal være over 400 medlemmer.«
Til landstræffet i september, som var åbent for alle rebeller, var kun 40 mødt op.
»I dag er Rebel kun et storbyfænomen. Vi er stærkest i københavnsområdet og har en lille smule i Århus. Men for nogle år siden var vi reelt en landsdækende organisation,« forklarer Mads Hagen.
– Hvorfor skal man have en revolutionær ungdomsorganisation?
»For at lave verden om,« lyder svaret prompte.
– Kan I ikke nøjes med Enhedslisten?
»Når man er ung, har man et stærkere blik for verdens uretfærdigheder, og så er det godt at kunne være sammen med andre unge, der har det på samme måde.«
Selv om der traditionelt har været gode forbindelser mellem Rebel og Enhedslisten, har Rebel ikke været EL’s ungdomsorganisation. I stedet har unge EL’ere ud over Rebel haft Ungdomsnetværket, hvis de syntes, at »koncentrationen af ’nisser’ i Enhedslistens afdelinger var for høj«, som Mads Hagen formulerer det.
»Jeg vurderer, at Rebel som et eksperiment lige efter murens fald har været en succes. Dengang i 1992 samlede vi unge fra Enhedslisten, fra BZ-miljøet, fra DKU og så videre. Men i dag er der behov for lidt mere perspektiv, og derfor synes vi, at Rebel skal stoppe,« forklarer Mads Hagen, der var en af initiativtagerne til forslaget om samling til venstre.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu