Læsetid: 2 min.

Valggys i USA vil fortsætte

27. november 2000

Gore kaster næppe håndklædet i ringen på trods af resultatet fra Florida

BOSTON - Inden klokken faldt i slag søndag eftermiddag kl. 17 lokal tid blev det klart, at manuel omtælling i to storkredse i Sydflorida ikke ville give vicepræsident Al Gore nok ekstra stemmer til at indhente Texas-guvernør George W. Bush’ spinkle føring. En time senere skulle statssekretær Katherine Harris, statens valgchef, bekendtgøre det officielle resultat af valget i Florida.
Men ingen politiske iagttagere i Washington forventede, at Gore af den grund ville smide håndklædet ind i ringen. Gores juridiske rådgivere vil i dag bestride gyldigheden af det officielle valgresultat over for en statslig domstol i Floridas hovedstad, Tallahassee.

Gore parat med krav
Vicepræsidentens sagførere planlægger bl.a. at kræve en genoptagelse af håndtællingen af 654.000 stemmer i Miami-Dade amt, som blev indstillet onsdag i forrige uge med den begrundelse, at der ikke var tilstrækkelig tid til at blive færdig. Gore-lejren hævder, at valg-styrelsen – der består af to demokrater og en republikaner – kom under pres fra en pøbel hyret af det republikanske parti. Den brød ind i amtsgården og lavede ballade.
Efter omtælling af 1/7 af valgstederne i Miami-Dade havde Gore på det tidspunkt vundet 178 nye stemmer. Alt tydede på, at han kunne skaffe nok til at overhale Bush’ føring på 930, hvis man oveni lagde de forventede gode resultater fra håndtællingen i Palm Beach og Broward amt.
Ved redaktionens afslutning i går viste det officielle resultat fra Broward en gevinst på 567 stemmer til Gore.
I Palm Beach havde han mod forventning kun scoret 46. Årsagen er anviveligt, at valgstyrelsen her anvender en strengere definition af et hul i stemmesedlen end i Broward. En anden grund er formentlig, at de fleste Gore-vælgere i Palm Beach prikkede to eller flere huller i stemmesedlenl. Det medfører automatisk kassering.
Gores advokater vil anfægte optællingsmetoden i Palm Beach ved en statslig domstol. Deres håb er at få medtalt delvist gennemhullede eller bulede stemmesedler. De to sagsanlæg i Miami-Dade og Palm Beach ventes at gå hele vejen til Floridas højesteret i løbet af de næste ti dage.
Afgørelsen skal finde sted inden 12. december, hvor statens to lovgivende forsamlinger har til opgave at udpege 25 valgmænd. Seks dage senere mødes 538 valgmænd fra hele USA for at vælge den næste præsident.

Vi kan ikke nå det!
I går meddelte valgstyrelsen i Palm Beach, at de ikke kunne nå at håndtælle flere tusinde »tvivlsomme« stemmesedler inden deadline og bad om udsættelse. På det tidspunkt førte Bush med 408. I løbet af de sidste dage havde Bush indvundet 91 nye brev-stemmer.
USA’s højesteret skal under en høring fredag tage stilling til et sagsanlæg fra Bush-lejren, hvori man hævder, at Floridas højesteret gik ud over sine beføjelser ved at forlænge tidsfristen for manuel omtælling. Procederingen i Højesteret i Washington giver Gore et dække for at fortsætte de juridiske manøvrer.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her