Læsetid: 2 min.

Vold og tubulens forude

28. november 2000

Inden for de næste ti år vil der opstå en række turbulente, voldelige konflikter forårsaget af globaliseringen, mener politolog John Gray

Sårbare samfund
Drømmescenariet om et samfund i ballance, skabt via telekommunikation og mellemfolkelig forståelse, blev skudt grundigt ned af professor i statskundskab ved London School of Economics, John Grey, på Luftskibets møde om konfrontationen mellem ny økonomi og gammel politik.
Vi kan ikke regne med, at vi for altid har skabt internationalt samarbejde, der hindrer krig og turbulens, sagde han.
»Når der i dag tales begejstret om, at samfundet drives frem af kreativ destruk-
tion af den eksisterende økonomi, glemmer man ofte, at udviklingen ikke kun skabes af kreative entreprenører, men også af destruktion,« sagde John Gray, der er forfatter til en lang række meget læste værker om globalisering og fællesskaber.
»Og hvis der er noget, vi har lært af de seneste mange års samfundsudvikling, så er det, at når der er turbulens i samfundet, skaber det meget ofte voldsomme og til tider voldelige tilbageslag.«

Nye konflikter
Den ny økonomi er virkelig nok, mener John Gray, men den bygger på en dyb afhængighed af billig energi. Og derfor vil fordelingen af olie mellem landene blive årsag til en masse konflikter inden for de kommende ti år.
»Globaliseringen vil tabe pusten, når den ramler ind i det miljømæssige grænser for vækst,« siger Gray.
Indtil videre har globaliseringen ikke slået igennem på et politisk plan, mener han.
»Den øvre grænse for demokratisk legitimitet går netop der, hvor nationalstaten slutter. Der findes ingen transnationale institutioner, der har nogen form for demokratisk legitimitet. De får alt forærende fra nationalstaterne. Og siden det er de suveræne stater, der er de væsentligste spillere på banen, er det også mellem dem, at de værste konflikter om energi vil foregå,« siger John Gray.
I det hele taget er energipolitik og de meget billige oliepriser, hoveddrivkraften i den ny økonomi.
»Den ny vægtløse økonomi er dybt forankret i den fysiske økonomi. Og jeg vil på stedet påstå, at Golfkrigen med dens lave energipriser til følge, har haft større effekt på den såkaldte ny økonomi, end nogen revolutionerende teknisk innovation, der er kommet fra Silicon Valley.«
»Når samfund bliver komplekse, bliver de også sårbare. Vi er i dag meget sårbare over for adgangen til energi. Og derfor vil vi se voldsomme ting ske omkring disse flaskehalse i verdenssamfundet i de kommende år,« sagde John Gray.

Monsanto
John Gray sætter dog sin lid til, hvad han kalder et globalt civilsamfund af græsrodsorganisationer.
»Vi har i mange tilfælde set at NGO’er kan presse selv meget store virksomheder og nationale regeringer til at forandre tingenes tilstand. Virksomheden Monsanto er et eksempel på, at det globale civile samfund kan stoppe udviklingen af genmanipuleret mad. Monsanto blev stoppet og har nu tabt 40 procent af sin børsværdi alene på grund af det folkelige pres.«
»De folkelige bevægelser der sammen udgør et globalt civilsamfund, kan ved brug af den offentlige mening, blive stærkere end selv de stærkeste virksomheder. Blandt andet fordi teknologien i dag bruges af såvel kritikerne som tilhængerne af globaliseringen,« siger Gray.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her