Læsetid: 2 min.

Yitzhak Rabins kontroversielle enke død

13. november 2000

Leah Rabin blev politisk aktiv, da hendes mand blev myrdet. I går døde hun efter lang tids sygdom.

Intifada 2000Leah Rabin døde søndag eftermiddag, 72 år. Efter mordet på Yitzhak Rabin efter en fredsdemonstration for fem år siden, trådte enken efter Israels ministerpræsident ud i det politiske rampelys og opnåede en offentlig position som fortaler for fred og politisk moral, og ikke mindst som forvalter af sin mands politiske testamente.
»Yitzhak ville vende sig i sin grav,« kommenterede hun i september med vanlig skarphed ministerpræsident Ehud Baraks tanker om at dele Jerusalem med palæstinenserne.
Leah Rabin var uadskillelig fra sin mand siden de mødtes i 1944. Da var han medlem af den jødiske undergrundshær Palmach, som kæmpede mod de britiske tropper i det daværende Palæstina-mandat.
I 1977 gjorde hun sig bemærket ved afsløringen af en bankkonto i USA. Selvom det drejede sig om et beskedent beløb betragtes kontoen – som det på det tidspunkt var israelere forbudt at have – stadig som en af hovedårsagerne til at Yitzhak Rabins Arbejderpartiregering måtte gå af. I det efterfølgende valg fik Israel sin første Likud-regering.
Dette var ikke sidste gang, Leah Rabin optrådte kontroversielt. Hun sagde ting, få andre offentlige personligheder turde sige. Da Benjamin Netanyahu havde vundet valget i 1996, sagde Leah Rabin at hun overvejede at forlade landet, hvis Likud-lederen blev landets næste ministerpræsident.
Efter Yitzhak Rabins død bevarede hun sin mands nære kontakt til en række af Mellemøstens ledere, som modtog hende på trods af at hun ingen officiel post havde. Den palæstinensiske selvstyreformand besøgte hende privat i hjemmet i Tel Aviv og ikke mindst hendes gode forhold til Jordans afdøde kong Hussein har ved flere lejligheder bragt fredsprocessen nogle skridt videre.
For ganske nylig var det Leah Rabin, som badministerpræsident Ehud Barak sende Shimon Peres til Gaza for at møde Yasser Arafat. Peres var Yitzhak Rabins politiske rival, men i dette tilfælde så hun den erfarne Peres som en mulig vej ud af den voldsbølge, som hærger regionen.
»En stærk kvinde, som førte sin mands fredsbudskab videre,« skrev Ehud Barak i det kondolencebrev, han udsendte kort efter meddelelsen om Leah Rabins død.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her