Læsetid: 3 min.

Ældre indvandrere er isolerede

12. december 2000

Ældre nydanskere føler sig ensomme og isolerede. De har svært ved at komme ind på livet af danskere på deres egen alder

Ældre med etnisk baggrund har stort set ingen kontakt med danskere. De føler sig isolerede fra resten af samfundet, fordi de oplever, det er svært at få danske venner på deres egen alder.
Det viser en undersøgelse fra Vejle af ældre indvandreres kontakt med danskere. Efter at have boet i Danmark i årevis havde kun en enkelt blandt de 25 ældre indvandrere en dansk bekendt. Netop manglen på kontakt til danske naboer, danske venner og tidligere arbejdskolleger er ifølge de ældre i interview-undersøgelsen deres største problem.
Samtidig har det traditionelle sikkerhedsnet i form af tætte familiesammenhold på tværs af generationer svært ved at overleve i Danmark.
Det er sygeplejerske Jane Bartholdy, der har lavet mini-undersøgelsen for Vejle Kommune. På baggrund af undersøgelsen siger hun, at de ældre indvandrere gerne vil i kontakt med danskere, men gang på gang løber de panden mod en mur af afvisning.
»De har prøvet at invitere folk hjem til middag, men der er aldrig blevet inviteret hjem den anden vej. Da de var på arbejdsmarkedet, forsøgte de at hilse godmorgen til folk på arbejdspladsen, men ofte kom der ikke noget svar tilbage,« siger Jane Bartholdy, der har en international diplomuddannelse i folkesundhed.
Prognoser viser, at antallet af ældre indvandrere på landsplan vil stige voldsomt i de kommende år. Ifølge Kommunernes Landsforening er der i dag 8.000 ældre fra såkaldt »mindre udviklede lande«. Om 20 år er tallet steget til 32.000.
Alligevel er Vejle den første kommune i landet, som belyser kontakten – eller snarere manglen på kontakt – mellem ældre indvandrere og danskere.
Samtidig viser undersøgelsen, at det i virkeligheden er små ting, de ældre indvandrere efterlyser. F.eks. busture eller kulturarrangementer, hvor de kan være sammen med danskere.
»Men det skal være sammen med en tolk. Mange af dem taler dårligt dansk, og når de har været af sted på tilsvarende ture, har de følt sig isolerede, fordi de ikke forstod, hvad folk sagde,« siger Jane Bartholdy.

En glemt gruppe
Landsformand i indvandrerforeningen INDsam, Mohammed Hassan Gelle, siger, at isolerede etniske ældre ikke bare er et problem i Vejle. Billedet er det samme i hele landet.
»De ældre af etnisk oprindelse er en glemt gruppe. De brokker sig ikke, og de er ikke vant til at stille krav. De kommende år bliver der flere af dem, og derfor skal man være mere opmærksom på dem, ellers bliver problemerne bare større,« siger Mohammed Hassan Gelle.
Han afliver den idylliske forestilling om, at ældre indvandrere har et så stærkt familiesammenhold, at det offentlige ikke behøver at blande sig med tilbud om hjælp. Virkeligheden er, at familiemønstrene i hjemlandet ikke har kunnet overleve i Danmark.
»Deres børn lever under de samme vilkår som danske unge. De står også over for en række udfordringer og har arbejde og uddannelse at passe. De fleste ældre sidder bare derhjemme hele dagen og venter på, at børnene kommer hjem,« siger Mohammed Hassan Gelle.
I Ældresagen siger udviklingschef Michael Teit Nielsen, at ældre indvandreres isolation netop har været til debat på delegeretmødet. Men indtil videre har man få konkrete bud på, hvordan man kommer de ældre i møde.
»Det er en meget svær gruppe at arbejde med, fordi mange af dem taler dårligt dansk. Men vi overvejer blandt andet et samarbejde med de lokale indvandererorganisationer om besøgsordninger, hvor vi kommer hjem til de ældre.«

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her