Læsetid: 2 min.

Brændt på nethinden

20. december 2000

Nogle billeder er ikke til at slå ud af hovedet – her er et bud på årets mest insisterende af slagsen

PIX - Årets billede
BILLEDSTORMEN raser, og pludselig fortætter motivet sig og bliver til et korn i orkanens øje eller en visuel skulder at græde ud ved. Det er blot svært at sige, hvornår det sker. Sikkert er det dog, at det sjældent er de på forhånd mest verdensberømte fotografers billeder, der efterlader sådanne spor i sjælen.
Hvad fænger? Husker vi om nogle år billedet af vinderne, de nydeligt patinerede, musikalske brd. Olsen, der havde svært ved at få armene ned igen efter den overraskende sejr? Eller taberne, de buttede amerikanske embedsmænd, som på overtid gennemførte nærsynet kontrol af stemmesedler med mekanisk udført hul, ikke-hul og måske-hul?
I hvert fald har de uheldige helte bidt sig fast. Fyr og Bi i skikkelse af lange Rasmus Trads og lille Kurt Thorsen foran Byretten er topkandidater til årets billede med overskriften »Dit store røvhul«. Knap så sikker på udødelighed er vel Klaus Riskær Petersens drengefjæs, skønt han befinder sig i samme kategori som Thorsen & Trads: Festlige forbrydere, der selv mener, at de kun har overtrådt Janteloven.

DØD OG ULYKKE er hovedleverandør af årsbilleder, i 2000 også til det danske hof. På forunderlig vis lykkedes det næsten alle aviser og ugeblade at ramme kammertonen med slagsangen »Stærk i sorgen« til billedet af Dronning Margrethes tilhyllede, forgræmmede ansigt. Næppe uforglemmeligt, hvorimod et er sværere at slette det tilsvarende billede af Jacqueline Kennedy, fordi hun stod der i 1963 sammen med sin lille søn, som troskyldigt gjorde honnør for farens kiste.
Apropos Kennedy, så sørgede en amatørfotograf,
Abraham Zapruder, for 26 sekunders skrækindjagende film af præsidentfruens forsøg på at beskytte sin mand mod de dræbende kugler. Det nærmeste vi i år er kommet amatørfotografens pletskud er turisters optagelser af Concorde-flyet med ødelæggende ild i udstødningen. Billetpriserne og kaviaren i Concorden taget i betragtning mente nogle iagttagere, at flykatastrofen var Guds straf for vellevned – måske de samme, der mener, at aids er Guds straf for skørlevned. Turisternes billeder af det vingeskudte Titanic gik i hvert fald verden rundt.
Andre amatørbilledmagere var på spil, da det russiske u-bådsforlis skulle illustreres. Grafikernes typiske tegning viste en stakkels lille u-båd på ufattelig havdybde, mens virkeligheden var, at havde man på havbunden kunnet stille u-båden på den ene ende, ville den anden være raget op over vandet.

ÅRETS SMERTELIGSTE billeder var vel tv-optagelserne af den 12-årige Mohammed Jamal Al-Durra, der blev offer i krigen mellem den israelske besættelsesmagt og palæstinenserne – mens han lå i armene på sin far. Igen den iøjnefaldende dobbeltfigur, en lille og en stor.
Det er, som om beskyttertrangen er alverdens ømmeste punkt, hvad enten den kan leves ud eller er forgæves. Dragning mod beskyttelse følte også store dele af den amerikanske befolkning, da den i tv så den 6-årige cubaner Elián Gonzáles, som havde mistet sin mor under flugten til det forjættede land. Kunne man nu betro det henrivende barn til dets Castro-loyale far?
Ja, det kunne man – og sikke et juleeventyr, hvis det ellers var indtruffet nogle måneder senere.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her