Læsetid: 2 min.

Bush står bedst før afgørelse

6. december 2000

De færreste regner med, at Floridas højesteret omstøder kendelse til fordel for republikanerne.

USA's næste præsidentBOSTON – Om nogle få dage vil det stå klart, om Texas-guvernør George W. Bush eller vicepræsident Al Gore har vundet den juridiske side af kampen om Det Hvide Hus.
I går aftes bebudede Floridas højesteret, at der vil blive afholdt en tv-transmitteret høring i Tallahassee torsdag formiddag lokal tid af mindst en times varighed.
Herunder vil advokater for Gore blive anmodet om at argumentere, hvorfor domstolen skal antage deres appel af en kendelse afgivet mandag af distriktsdommer N. Sanders Sauls, der gik imod vicepræsidenten.
Advokater for guvernør Bush forventes at argumentere for det modsatte synspunkt.
Ingen regner med, at højesteret vil afvise at behandle ankesagen. Hvis det mod al forventning sker, vil distrikdommer Sauls kendelse stå til troende. Gore vil herefter ikke have anden udvej end at give op og anerkende sit nederlag i præsidentvalget. Samme udfald forventes, dersom højesteret giver Bush medhold. Republikaneren kan så kalde sig selv USA’s næste præsident.
Den eneste anden mulighed er, at Floridas højesteret omstøder dele af eller hele dommer Sauls kendelse. Det kunne betyde, at ca. 14.000 stemmer fra Miami-Dade og Palm Beach amt – der ligger under lås og slå i en bygning ikke langt fra højesteret – vil blive talt om under domstolens opsyn. Ingen kan forudsige, hvem der bliver vinder af en manuel omtælling af disse stemmer.
Det endelige udfald ville være afhængig af, hvor mange stemmer Bush fører med. Der er tre forskellige muligheder. Alt eftersom, hvad Højesteret i Washington og Højesteret i Tallahassee beslutter, kan guvernørens føring i Florida enten være 930, 538 eller 166 stemmer.
Med den tynde margin vil Gore have en hæderlig chance for at hale ind på Bush og overhale ham under den forudsætning, at Floridas højesteret beordrer en omtælling af ca. 9.000 stemmesedler fra Miami-Dade, der ifølge tællemaskiner ikke havde et hul ud for en præsidentkandidat. En sejr for Gore bliver naturligvis sværere, desto større en margin han skal overvinde.

Skal være uenige i fakta
Men man skal lede med lys og lygte efter jurister og politikere, der inderst inde tror på, at Floridas højesteret vil omstøde den lavere domstols kendelse. Det skyldes, at højesteretsdommerne bliver nødt til at erklære sig uenige i de faktuelle omstændigheder, der ligger til grund for dommer Sauls kendelse. Det er højst usædvanligt, at sådan noget sker.
Den eneste mulighed er, at højesteret erklærer sig uenig i den legale målestok, som Sauls anvendte til at bedømme, om hvorvidt en omtælling af 9.000 stemmer fra Miami-Dade og 3.300 fra Palm Beach amt ville ændre på det endelige valgresultat. Her fulgte distriktsdommeren en høj tærskel fra en tidligere retssag, som går ud på, at sagsøgeren skal kunne dokumentere en ’rimelig sandsynlighed’ for at være valgets vinder.
I Floridas valglov står der imidlertid, at målestokken bør være ’tvivl om valgets udfald’. Det kan ikke udelukkes, at højesteretsdommerne vil have en anden mening, om hvilken tærskel er den korrekte.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her