Læsetid: 2 min.

Bush vil udnævne ministre hurtigt

16. december 2000

Flere vigtige poster bliver annonceret i weekenden. Bush rækker hånden ud til demokraterne

KNOXVILLE, TENN. – Allerede på George W. Bushs anden dag som sikker kommende præsident forsøgte han at følge op på sine ord om at »forene, ikke dele« efter det tætte valgopløb og problemerne med at tælle stemmer op i delstaten Florida.
I går spiste Bush blandt andet frokost hjemme i Texas med den fremtrædende demokratiske Louisiana-senator John B. Breaux, som han formentlig vil tilbyde en plads i sit ministerkabinet – eventuelt som energiminister.
»Dette er en del af guvernoer Bush’ bestræbelser på at række ud efter Det Demokratiske Parti,« sagde Bush’ talskvinde, Karen Hughes. Hun ville ikke afsløre, om Breaux vil få stillet en ministerplads i udsigt, blot at »de (Bush og Breaux, red.) skal have en bred diskussion om forskellige emner… Om ikke andet er Breauxs besøg en del af Bush’ bestræbelser på at række hånden ud.«
John B. Breaux er en moderat, konservativ, midtsøgende demokrat med ideer til reform af sundhedssektoren, som falder i George W. Bush’ smag, og de har ført en dialog i flere dage. Det er ikke ualmindeligt at vælge en minister fra det rivaliserende parti; præsident Clinton gjorde det så sent som i 1996, da han udnævnte republikaneren William S. Cohen til forsvarsminister.
Efter det tætte Senatsvalg i november er det dog langt mere problematisk for senator Breaux at acceptere jobtilbudet. Senatssæderne er delt præcis 50-50 mellem republikanerne og demokraterne. Hvis Breaux forlader sin senatorstilling for at blive minister i en Bush-administration, vil republikanerne komme i overtal med 51-49. En reserve-senator skal nemlig udnævnes af Louisianas republikanske guvernør, der højst sandsynligt vil pege på en republikaner. Da Clinton valgte Cohen i 1996, var det anderledes uproblematisk, fordi republikanerne i forvejen sad tungt på Senatet.
Senator Breaux har ikke klart afvist Bush’ tilnærmelser. Demokrat nr. to i Senatet, Harry Reid fra Nevada, sagde til New York Times, at han ikke var nervøs for, at Breaux skulle slå til: »Jeg bekymrer mig ikke, han skal nok klare den.«

Bush’ stab
Ifølge nyhedsbureauet AP pegede George W. Bush allerede i går på sin kommende juridiske rådgiver. Valget faldt på Al Gonzales, der er dommer i Texas’ højesteret.
I dag, amerikansk tid, vil George W. Bush efter planen udnævne folk til sit hold af nationale sikkerhedsfolk fra sin ranch ‘Prairie Chapel’ to timers kørsel nord for Texas’ hovedstad, Austin.
Den pensionerede general Colin Powell forventes at blive tilbudt den vægtige post som minister for statslige anliggender. Condoleeza Rice, Bush’ kampagnerådgiver om international politik, kan meget vel blive hans nationale sikkerhedsrådgiver. En talsperson for Colin Powell sagde til tv-stationen CNN, at Powell helt sikkert vil tage imod jobbet.
George W. Bush, der allerede har valgt sin fars gamle forsvarsminister, Dick Che-ney, som vicepræsident, vil grangiveligt hyre flere vete-raner fra dengang. Paul Wolfowitz og Richard Armitage, der begge havde høje stillinger i forsvarsministeriet under Bush senior, står ifølge forlydender forrest i køen af troværdige muligheder.
Senere i går mødtes George W. Bush med Andrew Card, som angiveligt skal fungere som stabschef i Det Hvide Hus.
Bush sås også i selskab med lederen af Secret Service og fik ved lejligheden overdraget en ny sort, armeret præsidentiel limousine, et sikkert tegn på, at han er den kommende præsident.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her