Læsetid: 2 min.

Danmark ville tabe børne-sag i Strasbourg

27. december 2000

Ingen tvivl om, at FN’s menneskerettighedsdomstol i Strasbourg ville dømme Danmark for brud på børnekonventionen i sager om tvivlsomme anbringelser af flygtninge- og indvandrerbørn, mener landsdommer

Den danske regering er på glatis, når FN’s børnekonvention tilsidesættes. Det vurderer landsdommer Holger Kallehauge, efter at Information tirsdag afslørede, at kommunerne overtræder FN’s børnekonvention i sager om tvangsanbringelse af flygtningebørn i dansk pleje:
»Hvis man gik til menneskerettighedsdomstolen i Strasbourg og anklagede den danske regering for brud på FN’s børnekonvention, er der ingen tvivl om, at regeringen, som sagerne står nu, ville blive dømt. Den ville ikke slippe levende fra en sådan sag,« vurderer landsdommer Holger Kallehauge, som samtidig påpeger, at der i den seneste tid er sket en vækst i antallet af sager, hvor flygtningefamilier og deres advokater mener, at kommunerne overtræder FN’s børnekonvention.
Det Radikale Venstre er betænkelige ved udviklingen og vil nu på baggrund af Informations oplysninger kræve en redegørelse fra socialminister Henrik Dam Kristensen:
»Vi har ingen intentioner om at bryde FN’s børnekonvention, og derfor må vi have Henrik Dam Kristensen til at forklare, hvor vi står. Det vil ske på næste ordførermøde i Socialudvalget,« siger socialordfører fra Det Radikale Venstre, Anders Samuelsen til Information.

Kan ikke gribe ind
Landsretten fremkommer med kritikken nu, fordi domstolene ikke føler, at de kan gribe ind over for kommuner, der laver tvivlsomme tvangsanbringelser:
»Domstolene kan som loven er nu ikke pålægge kommunerne at finde andre anbringelsessteder, hvis vi mener, at anbringelsesstedet er uegnet. På den måde bliver vi medvirkende til de overtrædelser, som kommunerne kunne tænkes at begå. En sådan situation er meget betænkelig,« siger landsdommer Holger Kallehauge.
Landsretten støttes af organisationen Børns Vilkår, der kritiserer kommunerne for at handle egenrådigt, når plejefamilierne skal vælges:
»Det er i enhver sammenhæng problematisk, at vi ikke kan leve op til FN’s børnekonvention, som vi selv har ratificeret. Dernæst er det utilfredsstillende, at man ikke kan sige til kommunerne, at de har anbragt et barn forkert, og at de må starte om igen. Man sidder med en følelse af, at man anbringer barnet ud i den blå luft,« siger formanden for Børns Vilkår, John Halse.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her