Læsetid: 3 min.

Drengenes klummer

19. december 2000

Informations madskribenter gør sig godt i bogform

Ny bog
Søren Wedderkopp og Claus Christensen arvede et kræsent publikum, da de overtog Informations ugentlige madklumme, Til Biddet, i begyndelsen af året. Informations læsere var da forvænte med at få spalten fyldt af Nanna Simonsens gode kost og solide råd. Simonsen gik til et af de dagblade, der, ligesom Gyldendal, hellere lokker dygtige folk med mammon end de fremelsker egne talenter. Med Simonsen forsvandt det økologiske korstog, men ikke respekten for gode råvarer og faglig kunnen.
Wedderkopp og Christensen lagde stilen med en ode til Oles pølsevogn i Nordhavnen og siden er det gået slag i slag med fransk cuisine i den høje stil, dansk køkken og gemen, smaskende og smægtende madglæde. Det er disse ugentlige klummer, der nu er samlet og suppleret med nogle bonusnumre i en fin lille bog fra Informations Forlag.

En stor mundfuld
Hvor lille bogen end er, så er Wedderkopp og Christensens Til Biddet på flere måder en stor mundfuld. Maden er fyldig og traditionel. Her er ingen tv-kok-amok-fusions-eskapader, eller Kille Ennaske krydderiorgier, eller Per
Bruunsk minimalisme. Her er heller ikke mange forsøg på komme uden om smør og fløde og lidt mere smør. Arne Astrup, Anne Larsen og andre flagellanter og flødeforsagere må korse sig. Og dem om det. Hvis man korser sig længe og energisk nok hver dag, så tæller det faktisk som motion. Jeg sætter mig med glæde til bordet, i bogen og – hvis jeg nogensinde får råd – på Restaurent Gl. Mønt, hvor Claus Christensen til daglig holder madmusklen og maveskindet stramt.
For jeg må indrømme, at bogen let bliver en for stor mundfuld, hvis man som den samvittighedsfulde anmelder føler sig forpligtet til at afprøve samtlige opskrifter to gange. Og så bagefter står med bøvlet ved at skulle finde plads i køleskabet til to farserede vildsvinehoveder, en stor portion snegle-frikassé uden snegle, geddeboller nok til en hel børnefødselsdag og en rubinsteinkage fra konditoren. Mens man løber spidsrod mellem de overlevende hummere, der krabber rundt på gulvet og overvejer om de skal flygte eller aktivt tilkendegive deres utilfredshed over tabet af nære slægtninge og venner. Og mens underboen banker i loftet, fordi hun hører lyde og hovedarvingen, der ikke har ble på af hensyn til eventuelle senere børnebørn, render rundt og gratter i guderne må vide hvad – og hold dig væk fra ovnen, den er stadig varm. Ak, den virkelige verdens modstand. Den kan tage livet af entusiaster og folk der tror på det, de læser.

Saftigt og veloplagt
Til Biddet er vel i virkeligheden slet ikke en kogebog. Den er cirka lige så praktisk anvendelig som Escoffiers store bibel. Men i modsætning til Escoffier, der er kedeligere at læse end telefonbogen, har Claus Christensen sin værdige modpart i Søren Wedderkopp. Den ene skriver præcis som den anden kokkererer: Svulstigt, saftigt og veloplagt. Og mættende. Jeg gad nok se den læser, der kunne sluge den i et stræk.
I stedet for at tænde ovnen på 200 grader, skulle man måske falde ned i bogens undertitel en fortælling om sanselighed, livsglæde og god mad. For det er nemlig helt præcist. Hvis litteraturen var bred nok til at favne en undergenre ved navn eventyr om mad, så ville Wedderkopp være en sikker kandidat.
Til Biddet er noget nær den perfekte mandelgave – selv om det ikke er tilrådeligt at begynde læsningen før den allerværste julemæthed har fortaget sig.

*Søren Wedderkopp og Claus Christensen: Til Biddet. Ill. af Per Marquard Otzen. 103s., 158 kr. Informations Forlag.

*Thomas Schødt Rasmussen er Ph.d.-studerende i litteratur, og madglad

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu