Læsetid: 2 min.

EU-hjælp

30. december 2000

EU’s indsats mod handel med kvinder er slået fejl og EU-landenes politikker på området er for ’usammen-hængende’, mener EU-kommissionen

Selv om handel med kvinder i løbet af de seneste fem år er kommet på den politiske dagsorden i Europa, har de 15 EU-landes indsats over for problemet ikke været god nok, mener EU-kommissionen. Derfor mener kommissionen, at indsatsen nu igen må forstærkes. Og det skal bl.a. ske ved, at give ofre for kvindehandel midlertidige opholdstilladelser, hvis de vil vidne mod bagmænd.
Det fremgår af et nyt forslag om skærpelse af EU-landenes indsats mod menneskehandel, som kommissionen stillede til Ministerrådet lige før jul. Et forslag som kommissionen regner med at sende til ministerrådet i det nye år.
»For kun en europæisk løsning kan bekæmpe disse problemer effektivt,« siger António Vitorino, kommissær med ansvar for retlige og indre anliggender, til nyhedsbureauet Agence Europe.
Kommissionen vil i 2001 stille en række yderligere forslag, der har til formål at forbedre indsatsen på området i alle EU-lande. Sammen med andre tiltag – f.eks. en storstilet oplysningskampagne – vil forslagene udgøre en særlig ’trafficking-pakke’, som er udarbejdet i fællesskab af António Vitorino og Anna Diamantopoulou, der er kommissær for beskæftigelse og sociale anliggender.

Målet ikke nået
Bag kommissionens ønske om at forstærke indsatsen mod menneskehandel ligger den stigende handel med mennesker f.eks. til slavelignende arbejde, udbredelsen af børnepornografi og – ikke mindst – at handlen med udenlandske kvinder, der importeres til sexindustrien i Europa, stiger støt i hele EU.
»På verdensplan er antallet af kvinder og børn, der er udsat for trafficking, vurderet til at være mellem 700.000 og to millioner om året. Alene i EU hedder tallet 500.000 om året,« siger Anna Diamantopoulou til Agence Europe.
Godt nok har der været EU-initiativer fremme på området før. Men de har ikke alle været effektive nok, konkluderer kommissionen.
I forslaget til ministerrådet peger kommissionen f.eks. på, at EU’s såkaldte Joint Action program fra 1997, der skulle bekæmpe trafficking og blev vedtaget af ministerrådet, »ikke nåede målet«, og at dette skyldes »fraværet af (..) definitioner, retsforfølgelse og sanktioner i medlemslandenes straffelovgivninger«.
I forbindelse med programmet blev EU-landene i 1997 nemlig enige om, at revurdere og justere de enkelte landes gældende straffelovgivninger, så man effektivt kunne bekæmpe trafficking. Men dette er ikke sket til fulde, fastslår kommissionen nu.

Danmark er ok
Også Danmark var med i Joint Action programmet. Om Danmark også er blandt de lande, kommissionen mener »ikke har nået målet« i forhold til indsatsen over for kvindehandel vides dog ikke, da der ikke er blevet sat navne på kritikken.
Men det mener den danske justitsminister ikke er tilfældet.
»Jeg har ikke haft lejlighed til at studere kommissionens udspil nærmere, men generelt er det min opfattelse, at vi i Danmark har efterlevet og tilstræbt at efterleve de strafferetslige regler på området,« siger Justitsminister Frank Jensen til Information.
Han afventer resultatet af Rigspolitiets overvågning af området i Danmark.
»Politiet har iværksat en nærmere overvågning af det kriminelle område og viser denne, at der er behov for nye initiativer, er regeringen naturligvis indstillet på at overveje dette,« siger han.

Læs kommisionsforslaget på: http://europa.eu.int/eur-lex/en/com/pdf/2000/com2000_0854en01.pdf

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu