Læsetid: 2 min.

EU søger mægler

9. december 2000

Det er de små lande, der skal få der store til at enes i Nice

Taktikken
NICE – Hvem skal få det hele til at gå op, hvis forhandlingerne om traktaten går i hårknude? Når sømmene skal slås i, er der kun 30 mennesker i lokalet i Akropolis-konferencecenteret i Nice.
De 15 landes statsledere, suppleret af hver deres diplomat vil hver især blive hevet til side i mindre grupper. Der skal dog som regel en dygtig mellemmand til, for at få det hele til at gå op.
Lige nu er det svært at se, hvem der er bedst egnet til rollen.

Frankrig diskvalificeret
Frankrig har rollen som vært og formand for EU, men netop fordi det franske problem i magtforholdet til Tyskland er det centrale, er Frankrig ikke selv en ideel mellemmand, og det er føget med beskyldninger om fransk arrogance den sidste måned.
Traditionelt har der været en tendens til at statsledere fra de små lande har fået mæglerrollen, hvis Tyskland og Frankrig ikke kunne komme overens. I Nice ventes det, at der også bliver hårdt brug for at få nogen til at tale Spanien ind i et kompromis, navnlig hvis Tyskland og Frankrig har lavet en handel, hvor de forsat vil have samme stemmevægt i Ministerrådet som nu.
Så vil Spanien nemlig have flere stemmer. Eller noget andet, som en opfindsom mægler skal hjælpe til med at få på plads.
Luxemborgs ministerpræsident Jean-Claude Juncker har med sine 18 år på EU-scenen den største erfaring, og har spillet rollen som mægler i flere tilfælde, bl.a. i udformningen af den såkaldte stabilitetspagt for ØMU’en, der åbner for at EU kan sætte ind med politisk følsomme bøder, hvis et euro-land har for stort budgetunderskud.
Juncker har imidlertid det problem denne gang, at han har noget stort i klemme selv: Spørgsmålet om overgang til flertalsafgørelser på skatteområdet. Luxemborg vil ikke slippe sit veto, og det kræver netop Tyskland.
Hollands ministerpræsident Wim Kok er også en erfaren spiller på EU-scenen, og har ikke skjult sin villighed til at træde til. Igen kan også han blive svær at bruge, fordi Holland med sine seks millioner flere indbygger kræver at få flere stemmer end Belgien. Belgiens ministerpræsident Guy Verhofstadt er også en mulig mægler, men har er et meget nyt ansigt på EU-scenen. Finlands ministerpræsident Paavo Lipponen er også et bud.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her