Læsetid: 4 min.

Film

21. december 2000

*Jule- og hyggefilm fylder selvfølgelig godt op i den kommende uge. Prisen for underligste jule-udspil gives ufortøvet til DR 1 for Da julemanden indtog Mars, som må være gravet frem fra de inderste gemmer. Pia Zadoras medvirken er måske grunden til, at kanalen ofrer penge og tv-seernes tid på en 36 år gammel amerikansk lavbudget-film af allernederste skuffe. Ved heftig PR betalt af sin millionærmand opnåede Zadora i 1980’erne en vis position som diminutiv sex-stjerne. I denne fantasiberetning om julemanden, der med to børn bortføres til Mars for at løse marsboernes problemer, ses Zadora som en 10-årig Lolita-alien. 17 år senere var hun stadig en Lolita-figur i en film som Butterfly, engageret i energisk forførelse af en ældre mand, der måske er hendes far. Zadora blev højt elsket af kultinstruktøren John Waters, der fik hende med i Hairspray – andre var mere forbeholdne. Siden skaffede hun sig et vist navn som sanger. – Anderledes traditionel julehygge står den sunde Julie Andrews for i Millie fra 1967, der er en flot, men langstrakt musical om 1920’rnes muntre flapper-liv, hvor Julie danser og synger sig igennem en række ødselt opsatte numre i George Roy Hills’ energiske instruktion. Mere i sit es er hun i en af sine glansroller som alle tiders barnepige i Mary Poppins fra 1964, en meget populær og livlig, omend lidt sukkersød Disney-sag, hvor Julie får omvendt en hel London-familie til de gode ting i livet. Filmen blev Andrews’ gennembrud, fulgt op af Sound of Music året efter. Nu var hun Hollywoods største stjerne. Men hele herligheden varede kun nogle få år, og i 1981 var hun henvist til at lave en gimmick ud af at vise bryster i ægtemanden Blake Edwards’ S.O.B. Men hun sang godt og havde en ægte vindende personlighed.
Santa Claus Conquers the Martians/Da julemanden indtog Mars. DR 1, fredag kl. 14.15-15.35
Thouroghly Modern Millie/Millie. TV3+, lørdag kl. 15.40-18.00
Mary Poppins.TV3, søndag kl. 19.00-21.50

*James Stewart og Det er herligt at leve var i mange år DR 1’s gode bud på at bringe os i julestemning, men nu er Frank Capras uopslidelige klassiker overtaget af TV2, nærmere bestemt kanalens nye forgrening ZULU. Her kan man – hvis man i øvrigt er ubeskæftiget d. 24. – hele to gange nyde den uforskammet sentimentale historie om James Stewarts meget almindelige provinsby-helt og familiefar, der kæmper for at skabe mening i sit liv, men fortvivler og vil begå selvmord. En skytsengel kommer ham til hjælp, og han opdager, at intet havde været det samme uden hans tilstedeværelse. Det er nok Stewarts centrale præstation i en lang glorværdig karriere og samtidig en af den legendariske Frank Capras vægtigste film – selv om den bygger på en en historie, der oprindeligt var klein og henkastet nok til at være skrevet som julekort. Gloria Grahame, Donna Reed og – desværre – Lionel Barrymore medvirker.
It’s a Wonderful Life/Det er herligt at leve. TV2 ZULU. Søndag kl. 16.25-18.40 og 21.35-23.50

*Ralph Fiennes der spiller en dominerende rolle i det biografaktuelle tre-timers drama Sunshine, er en af det sidste tiårs mere spændende stjerner. Den engelske skuespiller forener et romantisk look med udprægede evner for varieret karakterfremstilling og huskes især for sin karaktersvage akademiker-vinder i Quiz Show, sin uhyggelige nazist i Schindlers liste og sin forkrøblede voyeur i Strange Days. Samt selvfølgelig for sin titelfigur i Den engelske patient fra 1996. Sidstnævnte vandt ni Oscars og betog et verdenspublikum med sin blanding af romance, mystik og krigsdrama. Fiennes forener det lidt sære og det glamourøse som arkæolog-fotografen, der findes hårdt såret og plejes tilbage til livet af Juliet Binoche’ canadiske sygeplejerske. På nutidsplanet befinder vi os i Toscana under de allieredes fremmarch i Anden Verdenskrig, men genkommende tilbageblik kaster lys over den engelske patients omtumlede, dramatiske fortid. Anthony Minghella har instrueret efter Michael Ondaatjes roman, og en vidunderlig Kristin Scott Thomas, Colin Firth og Jürgen Prochnow ses på rollelisten.
The English Patient/Den engelske patient. DR 1, mandag kl. 21.40-00.15

*Bodil Kjer og hendes præstation som musikkens muse Polyhymnia er en af grundene til, at titlen Mød mig på Cassipeia står i et særlig gyldent skær for mange. Det skyldes også Kai Normann Andersens pragtfulde melodier. Hvad angår Kjers – med moderne øjne – lidt for nuttede præstation, så er den ikke på højde med hendes underfundige spil i Johan Jacobsens mindre kendte Min kone er uskyldig fra 1950, hvor hun er sjovere, frækkere og mere i overensstemmelse med moderne kvindeopfattelse. – Den danske musical fra 1951 er ikke noget unikum af elegance, men en meget dansk fantasileg, der nøjes med enkelte inspirationer fra datidens amerikanske musikfilm. En komponist (Hans Kurt) skal have sin operette færdig i en fart, men inspirationen nægter at indfinde sig, indtil den dårende dejlige muse Bodil Kjer dukker op og skaber sød musik i hjerterne. At hun samtidig giver anledning til en del forviklinger, siger sig selv. Hun forelsker sig i den flotte flyverløjtnant Harry Smith, og det huer ikke hendes far, tordenguden Zeus – spillet af Johannes Meyer. Poul Reichhardt spiller flyverløjtnanten – en præstation i den klassiske romantiske heltestil. Og så synger han Den allersidste dans med Bodil Kjer, så ikke blot nostalgikere må frydes. Kjer var ikke egentlig sanger, men hendes spilletalent og iboende musikalitet gjorde, at hun altid skilte sig meget smukt fra sangopgaver på film. Her er hendes foredrag af Musens sang et højdepunkt af sødme og underfundighed.
Andre af Kai Normann Andersen-numre i filmen er Alene med en yndig pige og Løft din hat og sving din stok, begge med Hans Kurt, Gå ud og gå en tur med Ellen Gottschalch (der for øvrigt var gift med komponisten) samt Da Bettina gik til bal med Lily Broberg. Torben Anton Svendsen har instrueret efter et manuskript af Flemming Lynge og Børge Müller.
Mød mig på Cassiopeia. DR 1, tirsdag kl. 19.00-20.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her