Læsetid: 4 min.

Film

14. december 2000

*Steve Martin har en særlig evne til at fremstille den belejrede amerikanske familiefar i al sin galgenhumoristiske desperation. – »Man får en baby, som på alle måder er så perfekt. Og så kommer han til at ligne én selv!« er et typisk udbrud fra den overbebyrdede Martin i denne generationskomedie, der har adskillige pudsige og ganske skarpe indblik i forældregenerationens stressede hverdag. Der er f. eks. høj komik i afsnittet, hvor Martin genopvækker sit indre legebarn og giver den som cowboy ved en børnefødselsdag. Han gør alt for at være en god far – også fordi han selv følte sig negligeret som barn. Og tilsvarende har den altid seværdige Dianne Wiest sit hyr med sine to børn og må lade sin teenagedatters unge bøvede fyr tage sig af sønnens seksualopdragelse. Det går godt – mod forventning og som bevis på, at Ron Howards familie-signalementer ikke altid følger den snævre og slagne Hollywood-vej.
Parenthood/Hele den pukkelryggede familie. TV3, fredag kl. 20.00-22.25

*George Lucas’ delikate ungdomsfilm Sidste nat med kliken fra 1973 egner sig ikke udpræget til tv-skærmen med sine omhyggeligt farve-graduerede bredlærredsbilleder, der indfanger de horisontale linjer i main street, hvor personerne glider frem og tilbage i deres store flotte fade på fire hjul og prøver at få en lørdag nat ud af det. Vi er i en mindre nord-amerikansk by anno 1962, high-school er overstået og hvad nu? Skal man blive i provinshullet eller drage videre ud og erobre verden? – Richard Dreyfuss ses i sin gennembrudsrolle som den mest modne i kliken, en både ironisk og dagdrømmende iagttager, som slet ikke er så sikker på, at han partout skal rejse væk og på college – i modsætning til den pæne, mere stræberiske Steve, der spilles af Ron Howard (han blev som ovenfor nævnt senere instruktør af bl. a. Hele den pukkelryggede familie og fik fire børn!). De to er centrumsfigurer i et skægt tegnet galleri af relativt uskyldige teenagere fra The Beach Boys’ velklingende storhedstid – bipersoner spillet af senere mere kendte navne som Harrison Ford, Candy Clark og Kathleen Quinlan. – Filmen startede en ny nostalgi-bølge med de tidlige 1960’ere som det magisk svundne ungdomsland og var med til at sætte en ny standard for det flydende begreb ’ungdomsfilm’. Den fik enorm indflydelse, og en fortsættelse slap man heller ikke for. Hvad filmens succes også startede var George Lucas’ karriere i stort Stjernekrigs-format, men det er en anden historie.
American Grafitti/Sidste nat med kliken. TV3, fredag kl. 00.20-02.25

*Lone Scherfig er for alvor blevet et instruktørnavn at regne med i dansk film efter sin succes med Dogme-film nr. 5, Italiensk for begyndere. Men hun har været længe undervejs, siden hun i 1984 gjorde sig færdig på Filmskolen med en følsom afgangsfilm, Den onde cirkel. Et vigtigt stadie på vejen var hendes debutspillefilm Kajs fødselsdag (1990), der fik en noget blandet modtagelse herhjemme og floppede i biograferne, men blev mere værdsat i udlandet. Komedien har slående tematiske ligheder med Italiensk for begyndere, idet også den fortæller om en gruppe lettere kiksede danskeres behov for fællesskab og søgen efter kærlighed. Rammerne er de jævnest jævne – en arrangeret tur til Polen, som en gruppe mænd besøger for at købe sprut og kærlighed for en billig penge. Det er i anledning af den godmodige pølsemand Kajs 40-årsdag, at turen går sydpå. Kaj lærer den polske Magdalena at kende under tilstræbt festlige former, og en kærlighedsaffære udvikler sig. Dog med betydelige forståelses- og kontaktvanskeligheder, der ikke lettes af Kajs venner, som tumler rådvildt og alkoholisk rundt i det polske natteliv. – Filmen svinger mellem det indforstået solidariske og det satirisk udleverende i skildringen af det hørmende mandefællesskab, men at instruktørens hjerte ligger hos den generte Kaj og hans nye polske kæreste, kan ingen være i tvivl om. Det er også her kærlighedslivets udprægede begyndere, der optager hende, med en stor ømhed i portrættet af den digre Kaj, som Steen Svare spiller med lutter rene toner (Svare kan i øvrigt ses som den ene af kirkesangerne i Italiensk for begyndere). –
Kajs fødselsdag er til tider noget vaklende instrueret og pointeret, og meget tyder på, at Lone Scherfig som instruktør befinder sig bedst i intime scener med få medvirkende. Her skal hun ofte holde styr på et helt galleri af mandschauvinister, hvoriblandt ses filmens manuskriptforfatter Peter Bay som en fyr med en hemmelighed. Også Peter Gantzler medvirker som rejseleder.
Kajs fødselsdag. TV2, lørdag kl. 23.20-00.55

*Zane Grey er den westernforfatter, som foredragsholderen og pulp-skribenten Joseph Cotten i Den tredie mand nævner som sit forbillede, til den højlitterære forsamlings gysen. Og Grey (1872-1939) var med sin produktion på et halvt hundrede romaner en inspirator for den amerikanske westernfilm, når han rendyrkede sit hovedtema: Den mystiske fredløse, der kommer uskyldigt truede nybyggere til undsætning. Greys roman Riders of the Purple Sage blev solgt i to millioner eksemplarer og filmatiseret fire gange, inden den i 1996 blev til en tv-film med ægteparret Amy Madigan og Ed Harris i hovedrollerne. Det talentfulde par har også produceret filmen, hvor Madigan spiller rancher-kvinden, der kæmper for sin gård i nybygger-land, og Harris er den gådefulde fremmede, som hjælper hende ved at tage sine egne begreber om lov og ret i håndfast brug. Især skal han bekæmpe en ondsindet religiøs kult. – Filmen får rosende omtale i Maltins filmguide, og både Amy Madigan og Ed Harris – to spillere, der ikke kører det udvendige Hollywoodske stjerneræs – er da også i reglen værd at se.
Riders of the Purple Sage. DR, tirsdag kl. 22.05-23.40

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her