Læsetid: 2 min.

Fortsat usikkerhed om Nice-konsekvens

20. december 2000

Nice-traktaten forpligter fremtidig statsminister til at acceptere rotationsordning i Kommissionen, siger EF-retsekspert

Der er sandsynligvis mindst ti år til, at det bliver aktuelt, men alligevel er det nu, at vi ved at ratificere Nice-traktaten forpligter os til at indgå i en rotationsordning, der kan koste os vores faste plads i Kommissionen.
Det mener EF-retsekspert, Peter Vesterdorf, Håndværksrådet. Han er ikke i tvivl om, at ordlyden i Nice-traktaten udstyrer en fremtidig dansk statsminister med en retlig forpligtigelse til at indgå en aftale om en rotationsordning sammen med de andre medlemslande, når EU når op på 27 medlemmer.
»Nice-traktaten er fuldstændig klar på det punkt: Det er nu, vi accepterer en rotationsordning, hvis vi godkender traktaten,« siger han. »Vi kan ikke komme senere og sige, at det vil vi alligevel ikke være med til. Bordet fanger.«
Vesterdorfs udmelding får Enhedslistens ordfører, Keld Albrechtsen, til at gentage sit krav om, at uafhængige jurister skal foretage en analyse af konsekvenserne af at godkende Nice-traktaten.
»Regeringens jurister er ude på meget tynd is, når de påstår, at det ikke medfører suverænitetsafgivelse at vedtage en traktat, der kan betyde, at Kommissionen bliver underkastet en rotationsordning, hvor landene på skift skal besætte femten kommissær-pladser eller færre,« siger han til Information.
Socialdemokratiets EU-ordfører, Claus Larsen-Jensen, anerkender, at Vesterdorf ud fra et strengt juridisk synspunkt kan have ret.
»Jeg er ikke i tvivl om, at nogen vil sige, at traktaten forpligter medlemslandene til at indføre en rotationsordning i Kommissionen, når de bliver 27. Men over for dem vil jeg gerne understrege, at en indførelsen af en rotationsordning vil kræve en traktatændring. Det vil sige, at alle lande skal være enige, før vi kan sætte en ordning i kraft. Og det betyder, at hvert land er sikret retten til at slås for sin kommissær. Og det skal vi naturligvis også gøre,« siger han til Information.

Fremtidige forpligtelser
»Desuden kan der gå lang tid, før EU når op på 27 medlemslande. Der kan gå 10 år eller mere. Og hvem ved, hvordan verden ser ud til den tid? Vi kan jo ikke forpligte fremtidige generationer til at føre en beslutning ud i livet, hvis forholdene er totalt forandrede til den tid. Så min konklusion er, at det kan godt være, at Peter Vesterdorf har ret set ud fra et juridisk synspunkt. Men som politiker må jeg sige, at spørgsmålet om fordelingen af kommissærposter er altså kun sparket til hjørne. Det er ikke afgjort,« siger Claus Larsen Jensen.
Hjalte Rasmussen, professor ved Københavns Universitet, forholder sig også skeptisk til spørgsmålet om, hvorvidt Danmark ved at godkende traktaten allerede nu accepterer rotationsordning.
»Man har indgået en aftale, der først skal træde i kraft om mange år, og det er ikke til at vide, hvad der vil ske på det tidspunkt,« siger han. »Det er efter min mening yderst tvivlsomt, om det overhovedet vil lykkes for landene at blive enige om en rotationsordning. Og hvis de bliver enige – hvilken form for ordning vil de så vedtage? Det er ikke til at forudsige,« siger han til Information.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her